Ugrás a tartalomhoz

HETI PROGRAMAJÁNLÓ

Programajánló – március 20-26.

Igazi kulturális nagyüzem lesz a héten Szentendrén. Ellátogat hozzánk Falusi Mariann, Pokorny Lia, Thuróczy Szabolcs, Bálint András és Jordán Tamás, továbbá egy nagyszabású kiállítással ünnepli a tavaszi nyitást a Ferenczy Múzeum Centrum.

Bálint + Jordán

Bálint András és Jordán Tamás estjén megismerjük azt a két nyolcvanas művészembert, akik már hét éves koruktól barátok. Szomszédok voltak és osztálytársak is. Színészek lettek. Színházakat is vezettek. Egy nagy generáció két legendás alakja. Közös előadásukban történeteket mesélnek magukról, színházszenvedélyükről. Beszélgetésükbe olykor „beleszól” Molnár Ferenc, az egykori budapesti polgárság írója.

Helyszín: HBMPK, színházterem, Szentendre, Pátriárka utca 7.

Időpont: 2023. március 22. 19.00

 

Citera Jamboree

Négy citerás, négy különböző karakter, négy különböző stílusvilágot képviselve szólal meg ezen az estén! Debreczeni-Kis Helga Szentesről, Lászlófi Radna Pilisjászfaluról, és két szentendrei, Töreky Bori és Dömény Krisztián. Tizenötperces váltásokban kavarják meg a közönséget szólóprodukcióikkal – népzene, feldolgozások, loop-pedál, és még ki tudja, mi…, majd a végén egy nagy közös jamben fejezik be a citera ezer arcának bemutatását!

Helyszín: Barlang, Szentendre, Duna korzó 18.

Időpont: 2023. március 23. 19.00

 

A csendes lány

Az ÖKUMENIKUS vetítéssorozat keretében márciusban A csendes lány című ír drámát vehetik górcső alá Tanner Gábor filmesztéta segítségével.

A kép forrása: mozinet.hu

Cáit mindössze tízéves, csendes kislány, aki hányattatott körülmények között nő fel. Örökké kimerült és ismét terhes édesanyjának a sok gyerek mellett nem jut ideje rá, alkoholista, hirtelen haragú apja pedig inkább jobb, ha nem foglalkozik vele. A család úgy dönt, a legjobb lesz mindenkinek, ha Cáit – et a nyárra rokonokhoz adja. A gyerektelen párnál egészen új világ tárul fel a kislány előtt. Az idilli, zöld környezetében egy idő után Cáit megnyílik, végül fény derül arra a titokra is, amit újdonsült nevelői elrejtenének előle.
A csendes lány az év egyik legmeglepőbb rendezői bemutatkozása, ami kimagaslóan jó kritikai fogadtatásban részesült, és a világ filmfesztiváljain már lenyűgözte a közönségét. A legjobb nemzetközi film kategóriában Oscar-díjra jelölt alkotás különösen megható, sokrétű és érzékeny film a szeretet hiányáról és a gondoskodás gyógyító erejéről.

Az előzetest ITT tekinthetik meg.

Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 25.

Időpont: március 21. 18:00 – 21:00   


Jazzkívánságműsor

Folytatódik a Sárik Péter Trió sikersorozata, a Jazzkívánságműsor!
Ezen a koncerten ismét magyar slágerek jazzes feldolgozásai hallhatók, és ismét Falusi Mariann énekel, ötvözve a programban az első két koncert fülbemászó slágereit.

A Jazzkívánságműsor koncertek 2010-ben indultak. A közönség bármilyen műfajú dalt kérhetett, a Trió pedig eljátszotta a saját stílusában. Annak ellenére, hogy a zenészek látszólag könnyed slágereket játszanak, a színpadról mégis sokszor igen kemény jazz szól, de LGT-be, Kovács Katiba, a legnépszerűbb előadókba “csomagolva”. Így a jazzt egyébként nem kedvelők is szívesen hallgatják kedvenc dalaikat, és szinte észre sem veszik, hogy jazzkoncerten vannak.

Helyszín: HBMPK, színházterem, Szentendre, Pátriárka utca 7.

Időpont: 2023. március 24. 19.00

 

A GYŰJTEMÉNY

A Ferenczy Múzeumi Centrum hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel. A tárlat új szerzemények és kortárs képzőművészek alkotásai mellett olyan kiemelkedő műveket mutat be, amelyek közül sokat régen nem láthatott a közönség.  A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum képzőművészeti gyűjteményének fő gyűjtési területe a 20-21. századi, illetve a mindenkori kortárs magyar képző- és iparművészet, amely kategóriájában az egyik legnagyobb, legrangosabb műtárgyegyüttes Magyarországon. A tárlaton bemutatnak olyan kiemelkedő műveket, amelyek már régóta nem voltak kiállítva, valamint válogatást az új szerzeményekből. Egyidejűleg láthatunk alkotásokat napjaink kiemelkedő kortárs képzőművészeitől, többek között Kaszás Tamástól, Szentirmai Zoltántól és a 20. század olyan meghatározó, szentendrei alakjaitól, mint Barcsay Jenő, Bálint Endre, Czóbel Béla, Deim Pál, a Ferenczy-dinasztia: Károly, Noémi és Béni, Korniss Dezső, Kmetty János, Vajda Lajos. Külön szekció foglalkozik a szentendrei Vajda Lajos Stúdió művészeinek munkásságával.

A Magyar Géniusz Program keretében megrendezett kiállítás 2023. 03. 26. – 2028. 03. 26.-ig keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

Helyszín: Ferenczy Múzeum, Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.

Időpont: 2023. március 25. (szombat), 18:00-20:00

 

Zenés stand up Pokorny Liával

Képzelje el, hogy éjszaka sétál a városban, mondjuk egy magányos mellékutcában.
Ráér, nem siet. Sejtelmes csend van. Egyszer csak felpillant, mert az egyik ablak odavonzza a tekintetét, felkapcsolták a villanyt. Egy nő magára tekert fehér törölközőben vizes hajjal az ablakhoz lép. Mögötte a fáradt fehér konyhaszekrényen egyforma fehér csészék gubbasztanak. Kezében telefon. Tárcsáz. Láthatóan feldúlt. A telefont a füléhez emeli, feszülten figyel. Újra tárcsáz, majd hosszan, mozdulatlanul fülel. Aztán leengedi a telefont, hirtelen sarkon fordul és eltűnik. Ki ez a nő, kivel akart beszélni, mi történik vele egy óra múlva és mi történt 3 hónappal ezelőtt? Így a többi lakás lakói is mind őriznek valami titkot…

Harmonikán kísér: Kéméndi Tamás

Helyszín: HBMPK, színházterem, Szentendre, Pátriárka utca 7.

Időpont: 2023. március 25. 19.00

 

Kocsmaária nevetéssel és sírással

Bödőcs Tibor Kocsmaregényéből készült ez az egyszemélyes monodráma, amit most Szentendrén is láthatnak a könyvtár színházterrmében. A szerző többször is nyilatkozta, hogy „Thuróczy Szabolcs hangján szól a fejében Oszkár”. Végre eljött az idő, hogy a nézők is meghallgathassák, hogyan. Kocsmaária sok nevetéssel és sírással. Oszkár néhol nosztalgikusan költői, néhol sokkolóan ismerős és karcos világa Keresztes Tamás rendezésében elevenedik meg.

Helyszín: HBMPK, színházterem, Szentendre, Pátriárka utca 7.

Időpont: 2023. március 25. 16.00

 

Szentendre programjait egy helyen, kereshető módon a PROGRAMKERESŐ menüpontunkban találják.

Kiemelt kép: pixabay.com

További cikkeink a témában