Ugrás a tartalomhoz

HETI PROGRAMAJÁNLÓ

Programajánló május 23-29-ig

Hétközben sokféle különleges zenei élményben lehet részünk, hétvégén pedig gazdag és igazán sokszínű programmal köszönthetjük a pünkösdöt és a gyermeknapot. Csak győzzünk közülük választani!

Gyermeknap a Czóbel – és Kerényi parkban

Újra megalakul Lurkócia, a gyerekek állama Szentendrén, ahol a legkisebbek végig járva a minisztériumokat, pecséteket gyűjthetnek. Azok között, akik minden pecsétet összegyűjtöttek, értékes nyereményeket sorsolnak ki. Rengeteg program lesz közben, mozgásfejlesztés jógatanárral, balettiskolai bemutató, a Szentendrei Gyermekszínház bemutatója, hangszer simogató és bábelőadás, fellépnek a fúvósok, lesz katonazenekar és még sok minden más az arcfestésen és a zoknicsatán kívül.

Helyszín: Czóbel park, Szentendre

Időpont: 2023. május 28. 9.30-tól egész nap

 

Pünkösdi Örökség Ünnep

Hagyományőrző fesztiválok, népzenei koncertek, táncházak, kézműves bemutatók, filmek, előadások, tematikus séták – összesen 43 közösség – népszerűsíti élő örökségeinket a Skanzen színes programsorozatában, amelyet a Pünkösdi Örökség Ünnepe alkalmából tartanak.

Helyszín: Skanzen, Sztaravodai út 75.

Időpont: 2023. május 28-29.

 

Radics Béla – a megátkozott gitáros

A megátkozott ember – ez nemcsak Radics Béla leghíresebb dalának a címe, de a most készülő, októberben bemutatandó film címe is. A dokumentumelemekkel átszőtt játékfilm ötlete évekkel ezelőtt született a két forgatókönyvíróban, majd Klacsán Gábor rendező és csapata valósította meg az elképzelést. Radics Béla máig megosztja a hajdani szemtanúkat: vannak, akik nemzeti hőst látnak benne, mások a tehetségét firtatják, és az életrajz kellemetlenebb epizódjaira emlékeztetnek. A filmvetítés után közönségtalálkozót tartanak, vendégük lesz Klacsán Gábor rendező.

Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 25.

Időpont: 2023. május 26. 18.00

 

Beck Zoltán önálló estje

Beck Zoltán a 30Y énekese, dalszerzője tart szerzői estet a Barlangban. Hangszerek megannyi változatát hozza majd magával, gitárt, ukulelét, zongorát, kazut, szájharmonikát, olyan hangszereket, amelyeket meg tud szólaltatni. Az est bevételét a Csodaműhely egyesület Csoda-ház projektjének megvalósításához ajánlja fel. A Csodaműhely Egyesület 2012 óta dolgozik a csobánkai hátrányos helyzetű családok esélyteremtéséért. Idén a régi-új Csoda-házuk felújítását tűzték ki célul, amely helyet adhat Komplex Esélyteremtési programnak.

Helyszín: Barlang, Szentendre, Duna korzó 18.

Időpont: május 28 19:00 – 22:00

 

Tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei

Füredi Ágnes régész tárlatvezetésnek lehetnek részesei a Tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei c. kiállításon. A Kárpát-medence 10. századi, honfoglalás kori hagyatékának különösen emblematikus leletei a veretekkel vagy lemezzel díszített tarsolyok. Az utóbbi évek régészeti kutatásai eredményeként ugyanakkor a Kárpátoktól keletre, Kelet-Európa kora középkori régészeti hagyatékában is egyre nagyobb számban kerül elő ez a tárgytípus. A kiállítás szenzációja, hogy nemcsak a nagyközönség, de a szakma is most láthatja először együtt az összes magyarországi intézményben őrzött tarsolyt, kiegészülve a pátyi honfoglaláskori temetőben nemrég feltárt két példánnyal. A Magyar Nemzeti Múzeummal közösen megrendezett kiállítás a tarsolyok mellett a pátyi temetők gazdag anyagából is számos leletet bemutat.

Helyszín: Művészet Malom, Szentendre, Bogdányi út 32.

Időpont: 2023. május 26. 17.00

 

Ripoff Raskolnikov Band

A Ripoff Raskolnikov Band, az ország egyik, ha nem legkiválóbb blueszenekara újra Szentendrén koncertezik, ezért biztosan érdemes lesz kisétálni a Duna korzóra. A Ripoff Raskolnikov Band az americana stílus legszínvonalasabb képviselői közé tartozik.  Lassan húsz éve él Magyarországon, sok honfitársunk is megirigyelhetné választékos szókincsét.  Lemezei az utóbbi időkben egyre jobb kritikákat kapnak külföldön is. Zenekara a legkiválóbb session zenészekből áll, amellyel rendszeresen lép fel a régióban, 2022-ben ők képviselték hazánkat a European Blues Challange-en is.

Helyszín: Barlang, Szentendre, Duna korzó 18.

Időpont: 2023. május 27. 19:00 – 21:00

 

További cikkeink a témában