Ugrás a tartalomhoz

Programajánló január 18-23-ig

A magyar kultúra napja alkalmából számtalan különleges program várja az érdeklődőket Szentendrén. Hétfőn flasmob és a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokságának zenekara a Himnuszt adja elő a Fő téren.

Himnusz közösen  

A magyar kultúra napja Szentendrén a Himnusz közös éneklésével veszi kezdetét hétfőn. A flashmob zenei aláfestését a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság (MH SZHTP) zenekara szolgáltatja.

Helyszín: Szentendre, Fő tér

Időpont: 2024. január 22. 12.00

 Magyar filmek a P’Art Moziban

A programsorozat részeként a P’Art Moziban több magyar film közül is választhatnak.

15:30 A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei 55′
16:45 Emberszag – Drámai napló Szép Ernő azonos című önéletrajzi regénye és versei alapján 60′
18:00 Tercett – Móricz Zsigmond szerelmei 76′
19:30 Semmelweis 124′

Helyszín: P’ Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 22.

Időpont: 2024. január 22.

Pincétől a tetőteraszig – séta a könyvtárban

Komáromi-Raisz Borbála idegenvezető segítségével egy kisebb túrát tehetnek a könyvtárban, ahol olyan helyeket látogathatnak meg, amelyek általában nincsenek nyitva  a nagyközönség számára. Ilyen például a Barcsay-mozaik, a Hamvas olvasósarok, a raktár, a helytörténeti gyűjtemény, és más, különleges színterek. A Pinctől a tetőteraszig című program ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött. Létszám: max. 15 fő

Regisztrálni ezen a linklen lehet:  helytortenet@pmk.hu

Helyszín: HBPMK, Szentendre, Pátriárka utca 7.

Időpont: 2024. január 22. 17:30-19:00

Filmfestés a Moziban: Előző életek

Filmfestés lesz Varga Annával a P’Art Moziban az Előző életek című alkotás vetítése után. A filmben Nora és Hae-sung történetét ismerhetjük meg, akik gyerekkorukban  a legjobb barátok voltak, de a kislány elköltözése szétválasztotta őket egymástól. Húsz évvel később online újra egymásra találnak, azonban felnőttként már egészen máshol tartanak az életükben. A lány sikeres írónő New Yorkban, komoly párkapcsolatban él, a fiú viszont csak sodródik Szöulban. Az interneten keresztül újra elkezdenek kötődni egymáshoz, a gyerekkori bajtársak között igaz és mély felnőtt barátság alakul ki. Hae-sung New York-i látogatása azonban mindkettejükben váratlan érzelmi lavinát indít el, és rákényszeríti őket, hogy végre szembenézzenek a valódi érzéseikkel.

Helyszín: P’ Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 22.

Időpont: 2024. január 20. 15.45

Az élet vendégei

Az élet vendégei című kiállítás záróhétvégéjén Szemző Tibor rendező-zeneszerzővel Dr. Gelencsér Gábor beszélget Az élet vendége – Csoma legendárium című filmjéről, mely egyben a kiállítás címadó műve is.

Az egykori keleti blokk országainak „nemzeti mozijai” aligha ismeretlenek a világ filmkedvelői számára. A hidegháború idején kialakult kulturális megosztottság és konfliktusok ellenére Lengyelország, Magyarország, a volt Szovjetunió, Csehszlovákia és Jugoszlávia számos filmkészítője az 1950-es évektől az 1980-as évekig nemzetközi elismerésben részesült. Itthon és külföldön egyaránt kevésbé ismertek és ritkán láthatók a háború utáni Kelet-Európában a nagy állami játékfilmstúdiókon kívül zajló filmkészítés produktumai. A kiállítás bemutatja a háború utáni időszakban itthon létező filmkészítés és korai videós gyakorlat sokféleségét, és azon művészek és amatőrök, valamint profik munkáit, akik a korlátozások ellenére független és kísérleti alkotásokat készítettek mind önállóan, mind pedig kisebb, államilag finanszírozott amatőr filmklubok, fesztiválok és stúdiók támogatásával.
Bódy Gábor, Elek Judit, Enyedi Ildikó, Erdély Miklós, Fliegauf Benedek, Forgács Péter, Gazdag Gyula, Grunwalsky Ferenc, Hajas Tibor, Huszárik Zoltán, Iványi Marcell, Jancsó Miklós, Jeles András, Kardos Sándor, Kovásznai György, Magyar Dezső, Maurer Dóra, Nemes Gyula, Nemes Jeles László, Szabó István, Szemző Tibor, Szentjóby Tamás, Tarr Béla, Tímár Péter, Tóth János

A beszélgetést követően a film teljes egészében megtekinthető.

Helyszín: Művészet Malom, Szentendre, Bogdányi út 32.

Időpont: 2024. január 20. 16.00

Riba Gery koncert

Gery 19 éves kora óta mozog a rock különböző műfajaiban. Olyan zenekarok élén fordult meg, mint az art/psychedelic rock ’Tamirel’ vagy a stoner/heavy rock ’Karmageddon’. Járt Amerikában, Angliában és Norvégiában, de akár merre is utazott, a zene szeretete mindig elkísérte és motorként hajtotta mindennapjait vidékről a városokba, utcáról a színpadra. A 2020-as hazatérés és az azt követő letelepedés óta dolgozik a ‘The Journey’ című lemezén, amely a 2018-as ‘You And The World’ c. koncepció lemez folytatása. A tíz számos album 2024 elején várható. Az angol nyelvű dalok mellett, öt magyar szövegű szám is helyet kap az anyagon.

Helyszín: Barlang, Szentendre, Duna korzó 18.

Időpont: 2024. január 19. 20.00

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Dobogóra ugrottak a lányok című bejegyzéshez

Dobogóra ugrottak a lányok

Az Országos egyéni és Egyköteles Kötélugró Bajnokságot Soroksáron rendezték meg 2023. november 4-5-én. A Szentendrei Kenguru Kötélugró DSK három korcsoportban képviseltette magát, lányaink kiemelkedően teljesítettek.