Ugrás a tartalomhoz

Heti programajánló

Programajánló december 5-11-ig

Ünnepi áthangolódás

A tengerentúlon az adventi időszak előtt tartják a hálaadás ünnepét, ilyenkor mindenki egy pillanatra elgondolkodik azon, miért lehet hálás, miért mondhat köszönetet, és ezzel áthangolódik az örömre. Mi magyarok csak a „balsorsra” figyelünk, és elfelejtjük, mennyi mindenért lehetünk hálásak. Például, hogy mennyi színvonalas program közül választhatunk a héten.

 

 

Jazz-est a Borbély Műhellyel

A szentendrei közönség megszokhatta már, hogy a pályakezdő tehetségek legkiválóbb képviselői rendre fellépnek a Borbély Műhely vendégeként a Barlang színpadán. Ezúttal generációjának egyik leginvenciózusabb gitárosa és zeneszerzője, a Junior Prima díjas Cseh Péter lesz a Borbély Műhely vendégszólistája – ismét kivételes zenei csemegére számíthatnak a koncertre ellátogatók!

Helyszín: Barlang, Szentendre Duna korzó 18.

Időpont: 2022. december 6. 19.30

 

Megvesztegethetetlenek

Az előadás a Transparency International bőkezű merítéséből, a Fekete Könyv II című tanulmánykötetből lízingelte az ötleteket, amelyekhez hazánk bőzsebű politikusai, bankvezérei, vállalatvezetői, valamint kiterjedt rokonságuk állt modellt.  A mindenek felett álló alkotócsapat megmutatja hazánk nagy pénzeket zsebre vágó kisembereit, akik nem érik be kevéssel, ha sokról van szó. A színészek azonban nem csupán a legnagyobb oligarchák bőrébe bújnak bele, hiszen az alatt már pénz van, ezért nekik nem jutna hely. Megmutatják a nemzet rendszerének azokat a kezdő együttműködőit is, akik életükben először járnak jachton, és még nem tudják le kell-e vetni a cipőt, vagy hogy hová illik kifeküdni és mennyi ruhában, meg hogy szabad-e egyáltalán elővenni az otthonról hozott pirosaranyat. Együtt izgulhatjuk végig egy vakcina engedélyeztetési eljárását, amelynek dokumentációja open office-ban szerkesztett hagyományosan bonyolított egyszerűsített kínai nyelven íródott. Valamint együtt kapkodhatunk levegő után a lélegeztetőgépek raktárosaival. Végül pedig ott bábáskodhatunk a Korrupcióellenes Hatóság megszületésénél is, amelynek tagjai olyan erőteljesen lettek átvilágítva, hogy maguk is színtiszta fénylényekké válva, angyalszárnyakon suhanva köröznek a közbeszerzések teteme fölött. Az előadás a Transparency International Magyarország és a Dumaszínház közreműködésében jött létre.

Helyszín: HBPMK, Szentendre, Pátiárka u. 7.

Időpont: 2022. december 10. 19h

 

Magány az ünnepek idején

Köztudott, hogy az ünnepek gyakran magánnyal sújtják az embereket. Különösen az idősebb korosztály érintett, de hatással van/lehet a többi korosztály képviselőire is. A magány könnyen depresszív állapothoz, szorongáshoz, kétségbeeséshez, sajnos öngyilkossághoz is vezethet. A mindennapi egyedüllétet valahogyan el lehet viselni, de a nagy ünnepek idején pusztító magányosnak lenni. Horváth Judit, pszichológus előadásában módszereket ajánl mind a magányos embereknek, mind azok számára, akik idős szüleiknek – akkor is, ha távol élnek -, rokonaiknak, a környezetükben élő, egyedülálló embereknek szeretnének támogatást nyújtani.

 Helyszín: HBPMK olvasóterem, Szentendre, Pátriárka u. 7.

Időpont: 2022. december 7. szerda, 10:00

Csizmás kandúr, az utolsó kívánság

Visszatér mindenki kedvenc tejimádó, kardforgató, veszélyekre fittyet hányó macskája. A DreamWorks Animation több mint egy évtized után rukkol ki egy új kalanddal a Shrek-univerzumból, amelyben a bátor bandita Csizmás Kandúr ráébred, hogy nagy ára volt annak, hogy fittyet hányt a veszélyre, és nem ügyelt a testi épségére. Kandúr nyolcat eltékozolt a kilenc életéből, bár már nem is számolta őket. Most tehát az eddigi legnagyobb kalandja vár rá, vissza akarja szerezni az életeit.

Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 25.

Időpont: 2022. december 10. 13.45h

 

Jakov Ignatovity emlékére

Jakov Ignjatović, vagy ahogy nálunk nevezik, a szerb Jókai, 1822. december 8-án született Szentendrén, ebből az alkalomból szervezett nemzetközi tudományos konferenciát a budapesti Szerb Intézet. Az eseményen hallható előadások az író irodalmi munkásságát és korát járják körül.

Helyszín: Szentendre Városháza
Időpont: 2022. december 7.  09-17.30

 

Jövő nyár

A Lélekmozi sorozatban ezen a héten a Jövő nyár című filmet láthatják és beszélgethetnek majd róla Tanner Gábor filmesztétával, és a rendezővel, Kárpáti György Mórral.

A film központi alakja Milán, a 18 éves nyughatatlan gimnazista nyári táborban vesz részt osztálytársaival. Szerelmi háromszög kezd el alakulni közte, Anna és Dani között. A három fiatal a társaságból kiválva a saját útját járja, de az események váratlan fordulatot vesznek. Egy év elteltével az osztály visszatér a kirándulás helyszínére, ekkor már Milán nélkül: a fiú időközben öngyilkos lett. Az emléke kitörölhetetlen nyomot hagyott bennük. Megpróbálják felidézni a történeteket, és keresik a választ arra, vajon elkerülhető lett volna a tragédia? Vajon az osztálytársak együtt fel tudják dolgozni a traumát?

Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 25.

Időpont: 2022. december 10. 18h

 

Bábszínház Budakalászon!

Bábszínházi előadásokkal, kézműveskedéssel, és kiállítással is várják a kisgyerekes családokat egy kellemes szombat délutánra Budakalászon. A Mimó és Csipek a városban című előadást a Potyka horgász és Mityó macska játékai című bábdarab követi majd.

Helyszín: Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár, Budakalász, Szentendrei út 9.

Időpont: 2022. december 10. 10h

 

Köszönetfa a piacon

Különleges akcióval várják a piacozókat a hét végén, Szentendrén. A Civil Kotta csapata úgy érezte, annak ellenére, hogy nagyon sok nehézséget éltünk át az idén, fontos arra is figyelni, hogy mennyi jó történt velünk, hasznos ezt megmutatni másoknak és magunkban is tudatosítani. Az advent időszaka különösen alkalmas ara, hogy az erőforrásaink, az örömeink felé forduljunk. Azért, hogy ezt látványossá tegyék, feldíszítenek egy fát a szentendrei piacon, Mindenkit ara kérnek, hogy hozzon magával egy díszt, vagy készítse el azt a helyszínen, és írja mellé azt, ami hálát ébreszt benne, ami számára jó volt ebben az évben. Remélik, mindenki megtalálja magában, hogy mi volt ez, és annyi köszönet fog összegyűlni, hogy tele lesz a fa gyönyörű díszekkel! Mindehhez mézeskalácsot, és fűszeres forralt bort kínálnak majd!

Helyszín: Szentendrei piac

Időpont: 2022. december 10. 09-12-ig

 

Kiemelt kép: pixabay

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Programajánló február 21-27-ig című bejegyzéshez

Programajánló február 21-27-ig

Az utolsó februári héten végleg elbúcsúzhatunk a téltől és lassan készülődhetünk a tavasz örömeire. Több program is segítségünkre lehet ebben.