Ugrás a tartalomhoz

HETI PROGRAMAJÁNLÓ

Programajánló április 24-től május 1-ig

A május elsejével megtoldott hosszú hétvégén rengeteg program ösztönöz minket munkátlanságra. Látogassanak el a Skanzenba szerelmi hagyományok után kutatva, vagy töltsenek néhány órát felhőtlen játékkal a Barlang Kő-Papír-Olló Bajnokságán!

 

Önkéntesek Napja és Sportmajális

Második alkalommal rendezi meg az Önkéntesek napját a város, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az önkéntesség társadalmi jelentőségére és találkozási lehetőséget biztosítson a gyakorló önkénteseknek és az önkéntes munka iránt érdeklődőknek. Idén május 1-jén lesz az Önkéntesek napja, az eseményt ezúttal a Sportmajálissal együtt szervezte meg az önkormányzat. A részvétel ingyenes, mindenkit szeretettel várnak, aki szívesen bekapcsolódna az önkéntes feladatokat vállaló szervezetek munkájába, bármilyen módon támogatná azokat vagy egyszerűen csak érdeklődik irántuk.

Résztvevő szervezetek:

  • Polgárőrség Szentendre Egyesület
  • Szentendre Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület
  • Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
  • Katolikus Karitász Szentendre Szent Erzsébet csoport
  • Magyar Máltai Szeretetszolgálat
  • Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár
  • Skanzen
  • Vasárnapi Merőkanál
  • Szentendrei Árvácska
  • Gondozási Központ
  • Szentendrei Rendőrkapitányság
  • Szentendre Város Önkormányzat

Lesz arcfestés, lufihajtogatás, papírszínház, olvasósarok, gyerekfoglalkoztató, salsa, zumba, pilates és Ju-Jitsu, alakformáló torna és funkcionális tréning. A sportprogramoknál bemutatókat nézni és bekapcsolódni egyaránt lesz lehetőség.

Helyszín: Postás strand

Időpont: május 1.

Május a Skanzenban

Ügyességi játékok a gyerekeknek, festőiskola és kézműveskedés az örök gyerekeknek, és mindehhez verklimuzsika vagy kávéházi dallamok. Érdemes végigböngészni a Skanzen honlapját a május elsejei programokért, mert gazdag az aznapi kínálatuk. Az biztos, hogy lesz vurstli és szerelmi jóslás, és egy tematikus séta is a századfordulós szerelmi hagyományokról, amely az erdélyi városi főtérről indul 14 órakor.

 

Helyszín: Skanzen, Szentendre, Sztaravodai út 75.

Időpont: 2023. május 1. egész nap

 

Vajda, a próféta – Újra megnyit a Vajda Múzeum  

Közel egy évtized után újra megnyitja kapuit a Vajda Múzeum, ahol megújult kiállítással mutatják be Vajda Lajos (1908–1941) páratlan életművét. A fiatalon elhunyt Vajda Lajos művészete a hagyományokból merített, de a régit páratlan progresszív szemlélettel újította meg. Ez a kettősség kétségtelenül a 20. század legfontosabb, legnagyobb hatású alkotójává emelte őt. A konstruktivizmustól a szürrealizmuson át, a teljesen egyéni hangvételű transzparens rajzoktól az élete utolsó éveiben kibontakozó organikus-absztrakt művekig bezárólag konzekvensen épülő munkásságán keresztül válik érzékelhetővé egy koherens, világképteremtő szándékot mutató életmű. A Vajda, a Próféta című kiállítás három fogalmi és tematikus egység mentén csoportosítja a műveket. Vajda élete vége felé készült műveinek bemutatásával kezdődik, majd a további termekben sorra veszi, hogy milyen megfigyeléseken keresztül és vizuális kísérletek során jutott el Vajda a saját korát megelőző nagy szénrajzok absztrakciójáig. A kiállítást Passuth Krisztina művészettörténész nyitja majd meg, köszöntőt mond, Prosek Zoltán, múzeumigazgató.

Helyszín: Vajda Múzeum, Szentendre, Hunyadi utca 1.

A megnyitó időpontja: 2023. április 29. szombat 17:00

Veszett a világ – film és filmklub

A PAPARAZZI vetítéssorozat keretében áprilisban a Veszett a világ c. amerikai drámát nézhetik meg. A film után beszélgetés várja az érdeklődőket, amelyet Tóth Tamás filmrendező vezet.

Az 1990-es digitálisan felújított amerikai dráma David Lynch egyik legemlékezetesebb filmje. Sailor Ripley éppen a börtönből szabadult és találkozik szerelmével, Luluval. A fiatalok elindulnak New Orleans felé. Sailor és Lulu egyre furcsább emberekkel találkozik az útjuk során. David Lynch Veszett a világ című, Cannes-ban Arany Pálmával díjazott, Nicolas Cage és Laura Dern főszereplésével készült filmje. Az amerikai filmtörténet egyik legkülönösebb egyéniségének igen emlékezetes filmje, számtalan olyan kérdést vet fel, amelyről érdemes tovább beszélgetni és gondolkodni.

Előzetes: https://youtu.be/V8ea0rQjZco

Kék nyúl koncert

Sok fúvós, egy amerikai énekhang és egy hatalmas Hammond orgona jellemzi a Kéknyúl zenéjét! Aki szereti a soult, és szívesen táncol funk-ritmusokra, annak szól ez az este.

Helyszín: Barlang, Szentendre, Duna korzó 18.

Időpont: április 30. 20:00

Ökofilmklub a könyvtárban

Ezúttal egy olyan díjnyertes dokumentumfilmet vetítenek le, amely inspirációt adhat a fenntartható vízgazdálkodáshoz. Az Auroville és az ENSZ fenntartható fejlesztési céljai című film után Nagy Boglárkával a Tájépítészeti és Tájökológiai Doktori Iskola doktorjelöltjével beszélgethetnek, akinek a kutatási területe a közösségek szerepe a fenntarthatóság elérésében. Kutatása során számos évet töltött a Dél-Indiában található Auroville-ben, mely az UNESCO által támogatott jelenleg ismert legnagyobb ökoközösség 3000 lakossal a világ 70 országából, és 50.000 környékbeli lakossal.
Ez a dokumentumfilm a jelenlegi válság egyik legsürgetőbb kérdésére összpontosít, hogyan lehet elérni a vízbiztonságot mindenki számára. A film bemutatja a mai globális vízválság nyolc univerzális aspektusát, és néhány Auroville-ben alkalmazott jó gyakorlatot.

Időpont: 2023. április 27. 18 óra
Helyszín: HBPMK, olvasóterem, 2000 Szentendre, Pátriárka u. 7.
 

Mágikus geometria

Aknay János  Kossuth-díjas festőművész, a Nemzet Művésze legújabb kiállítása Mágikus Geometria címmel egészen október 31-ig látható a Skanzen Galériában. A szentendrei konstruktív-geometrikus művészeti hagyományhoz illeszkedő Aknay János több mint egy évtizede következetesen épített és fejlesztett Emlék sorozatának darabjaiból ad ízelítőt a tárlat. A kiállításban a sorozat 2021-23 között született, válogatott darabjai tekinthetők meg néhány korábbi alkotással és előzménnyel kiegészülve.

Aknay János köszönti a vendégeket, 2022. április 22. I Fotó: Aknay Csaba

Helyszín: Helyszín: Skanzen Galéria, Szentendre, Sztaravodai út 75.

Időpont: A kiállítás 2023. október 31-ig látogatható nyitvatartási időben

Szyksznian kiállítás

Szyksznian Wanda grafikusművész kiállítása nyílik meg szerdán Izbégen. A kiállítást Dr. Feledy Balázs művészeti író nyitja meg, a vendég Szörényi Levente lesz.

Helyszín: Vinczemill Műhelygaléria, Szentendre, Anna utca 14-16.

Időpont: 2023. április 26. 17.00

Kő-Papír-Olló Bajnokság

Szentendrén május elsején folytatódik a méltán népszerű kő-papír-olló játék bajnokság, immár második alkalommal. Nevezni korosztálytól függetlenül lehet a helyszínen 10:30-tól. A szabályok a klasszikus játék szabályait követik, egy párbaj 10 győzelemig tart.

Helyszín: Barlang, Szentendre, Duna korzó 18.

Időpont: 2023. május 1. 11.00

5 vagy sárkány – koncert

Felfrissült műsorral, de továbbra is Blues-rock, Blues-funk, Jazz-rock alapokra épülő, progresszív dallamokkal készül az estére a csapat. A magukat mainstream-össztáncegyüttesként meghatározó banda most merészebb „sláger-utakra” téved.

Helyszín: Barlang, Szentendre, Duna korzó 18.

Időpont: 2023. május 1. 20.00

 

Kiemelt kép: freepik.com

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Jó lesz még valamire című bejegyzéshez

Jó lesz még valamire

Újrahasznosított tárgyakat, takarékos ötleteket vár az FMC új, néprajzi kiállításába.