Ugrás a tartalomhoz

HETI PROGRAMAJÁNLÓ

Programajánló április 11-től 17-ig

A tavasz mindig a kamaszos, meggondolatlan szerelemé, amikor csak rohanunk a sorsunk felé, és közben világmegváltó terveinket szövögetjük. Tartsunk a héten az örök kamaszokkal, az írókkal, a festőkkel, a zenészekkel, akik ma is át akarják írni a sors könyvét!

Háy János: Völgyhíd- könyvbemutató

Háy János Völgyhíd című alkotása a kamaszkor kérdéseivel, vívódásával foglalkozik. Ezek azok az évek, amikor a felnőttek elviselhetetlen hatalmasságokként magasodnak fölénk, amikor szinte kibírhatatlan a világ hamissága, a hazugságok, az árulások. Amikor meglátjuk a szüleink, a tanáraink hibáit, amikor az a biztonságos világ, amiben a gyerekkorunk zajlott, végérvényesen összetörik. De ezek azok az évek is, amikor nagy szerelmek és nagy barátságok születnek, amikor megtudjuk, mit jelent érezni és gondolkodni. Mi történt velünk, amikor Péterek, Zsófik és Dedák voltunk? Mi történik velünk, ha élünk? Ezeket a kérdéseket járhatjuk körbe az alkotó és Wirth Imre író, szerkesztő, muzeológus segítségével.

Helyszín: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, 2000 Szentendre, Pátriárka u. 7.

Időpont: 2023. április 12. szerda, 18:00

 

Kojot négy lelke – vetítés és közönségtalálkozó

 Kojot négy lelke címmel érkezik a Nyócker! rendezőjének, Gauder Áronnak az új filmje. Az egész estés alkotás az indián teremtéstörténetet meséli újra a mitikus Kojot figurájával a középpontban. Az univerzum teremtésének mítoszán keresztül a film arról az égető kérdésről beszél, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő, hogy ne pusztítsuk el magunkat a Földön. A vetítés után vendégünk lesz Gauder Áron rendező.

Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 25.

Időpont: 2023. április 14. 18.00

 

Rendhagyó Fúziós Klub

A The Bligets Duó rendhagyó módon a zenekar két gitárosával, Szurmai Kristóffal és Dessewffy Marcellel közösen tekintenek vissza a zenekar és saját zeneiségük múltjába. Felcsendülnek hátrahagyott ötletek, közös és egyéni inspirációk, örökzöld Bligets dallamok és még sok más az áprilisi rendhagyó Fúziós Klubban!

Helyszín: Barlang, Szentendre, Duna korzó 18.

Időpont: 2023. április 13. 20.30

 

Kurátori tárlatvezetés

Kurátori tárlatvezetésen ismerkedhetnek meg a GYŰJTEMÉNY című kiállítás alkotásaival, Kigyós Fruzsina esztéta segítségével a kurátori tárlatvezetésen. A Ferenczy Múzeumi Centrum 2023 tavaszán hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutatott be A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel. Szentendre, mint a modern magyar művészet egyik megkerülhetetlen központja, évtizedeken keresztül formálta a művészeti áramlatokat, párbeszédet folytatva a hazai és a nemzetközi közeggel. A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum képzőművészeti gyűjteményének fő gyűjtési területe a 20-21. századi, illetve a mindenkori kortárs magyar képző- és iparművészet, mely kategóriájában az egyik legnagyobb, legrangosabb műtárgyegyüttes Magyarországon.

Fotó: Deim Balázs/FMC

A tárlaton bemutatnak olyan kiemelkedő műveket, melyek már régóta nem voltak kiállítva, valamint válogatást az új szerzeményekből. Egyidejűleg láthatunk alkotásokat napjaink kiemelkedő kortárs képzőművészeitől, többek között Kaszás Tamástól, Haász Istvántól és a 20. század olyan meghatározó, szentendrei alakjaitól, mint Barcsay Jenő, Bálint Endre, Czóbel Béla, Deim Pál, a Ferenczy-dinasztia: Károly, Noémi és Béni, Korniss Dezső, Kmetty János, Vajda Lajos.

Helyszín: Ferenczy Múzeum, Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.

Időpont: 2023. április 14. 17.00

 

Manoya koncert Budakalászon

Április 14-én Manoya, azaz Hodosi Enikő lesz a budakalászi művelődési ház vendége Éles Gábor gitárművésszel kiegészülve. Manoya két sikeres nagylemez megírása és bemutatása után a fővárosból elköltözve, immár édesanyaként kezdett új életet 2017-ben egy vidéki kisváros mellett. „A zenélés szükségszerűen háttérbe szorult pár évig az anyaság és a természetközeli, félig önfenntartó életmód és egyéb szociális szerepvállalás javára, ám a meg nem írt dalok mindig utolérnek, és kikívánkoznak belőlem, hiába is próbál az alkotásra született ember racionális vagy logikus életet élni!  Így hát lassan, de készül a harmadik lemez is” – fogalmazott a Fonogram—díjas dalszerző-szövegíró.

Helyszín: Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár, Budakalász, Szentendrei út 9.

Időpont: 2023. április 14. 19.00

 

Biciklibörze

Újra biciklibörze a Barlang udvarán! Gyere el, ülj rá, próbáld ki, és ha tetszik, vedd meg. Ha van otthon kinőtt, megunt kerékpárod, fölösleges, de működő kiegészítőd, alkatrészed, azt is hozhatod, vagy ha bármi hiányzik, jó eséllyel megtalálod itt. Kiállítók, árusok jelentkezését is várjuk a torok.gergo@szentendre.hu email címen. A belépés ingyenes!

Helyszín: Barlang, Szentendre, Duna korzó 18.

Időpont: 2023. április 16. 11.00-17.00

 

További szentendrei programokért kattintson a Programkereső menüpontunkra!

Kiemelt kép: freepik.com

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Programajánló február 21-27-ig című bejegyzéshez

Programajánló február 21-27-ig

Az utolsó februári héten végleg elbúcsúzhatunk a téltől és lassan készülődhetünk a tavasz örömeire. Több program is segítségünkre lehet ebben.