Ugrás a tartalomhoz
Kiemelt kép a MÚZEUM KORZÓ | Barcsay Jenő nyomában című eseményhez

MÚZEUM KORZÓ | Barcsay Jenő nyomában

Időpont: 2023. 02. 11. 14:00 - 2023. 02. 11. 15:00

Helyszín: Ferenczy Múzeum

Esemény linkje

Mentés a naptárba
MÚZEUM KORZÓ | Barcsay Jenő nyomában
Tarts lépést velünk 2023-ban is és válaszd Szentendrét, ahol kurátoraink és régészeink vezetésével megmutatjuk a várost művészeti, helytörténeti és régészeti szemmel! Mindeközben bebarangoljuk Szentendre macskaköves utcáit, sikátorait, a Szamár –hegyet, Duna partot. 6 tematikus programunk hív kalandozásra a belvárosba, Barcsay Jenő, Vajda Lajos, Ilosvai Varga István, Modok Mária, Czóbel Béla és a római kori kincsek nyomában. A sétákon mindössze 1000 Ft-ért lehet részt venni, indulás a Ferenczy Múzeumból. (Kossuth L. u. 5.).
Az erdélyi származású művész a Képzőművészeti Főiskolán eltöltött tanulóévei, majd párizsi és olaszországi tanulmányútjai s számos hazai művésztelep látogatása után alakította ki egyedi absztrakt stílusát. Egyedülálló életműve folyamatos festészeti kísérletezések mentén, a puszta látványból kiinduló térszemlélet, a geometrikus szerkesztettség és figurativitás feszültségének megteremtésével formálódott. Barcsay Jenő művészete szervesen kötődik Szentendréhez. A duna-parti kisváros távlati látványa, szűk utcái, hangulatos épületei szolgáltatták azokat a festészeti motívumokat, melyek felkutatására a művész a szentendrei macskaköveket rótta minduntalan, s melyek végigkísérték alkotói útján. A szentendrei utcákon járva Barcsay szerzetesi elmélyültséggel és kitartással kutatta képeinek motívumait. Az épületek, kapuk alakzataiból formálódó egyenes és ívelt felületek kollázsszerű kompozíciókat, mozgalmas rendet teremtenek.
Fedezzük fel együtt Barcsay Szentendréjét!
A sétát vezeti: Iberhalt Zsuzsa művészettörténész
A séta időtartama: kb. 60 perc
Indulás: Ferenczy Múzeum (Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.)
Érkezés: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár (Szentendre, Pátriárka u. 7.)
A séta díja: 1000 Ft, jegyek a Ferenczy Múzeumban (a séta kezdése előtt félórával) és online, a jegymester.hu-n vásárolhatók.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.
* * *
Kép:
Barcsay Jenő Szentendrén 1980 körül, Ferenczy Múzeumi Centrum adattár
Barcsay Jenő: Kapuívek pompei vörösben részlet, 1971, olaj, vászon, 30×40 cm