Ugrás a tartalomhoz
Kiemelt kép a Áfra János tárlatvezetés című eseményhez

Áfra János tárlatvezetés

Időpont: 2022. 12. 11. 15:00 - 2022. 12. 11. 16:00

Helyszín: PhotoLab – Vajda Múzeum

Esemény linkje

Mentés a naptárba

Áfra János költő tárlatvezetése Csontó Lajos Egybeesés című kiállításán.
Emléktöredékek, érzetek, sejtések, megélt és képzelt érzelmek, hangulatok véletlenszerű találkozása, pillanatnyi együttállása, idő- és térbeli alkalmi összhangzata jellemzi a kiállítást. Egy filmszerű történetben járunk, melyben az események alakulását a saját projekcióink, emlékbetöréseink, asszociációink formálják és alakítják. Az alkotó egy érzéki teret hoz létre, amely keretet és felületet ad az emóciók, emlékek előhívásához, kivetüléséhez. Az egységes hangulatú installációs teret három képcsoport alkotja: a falra kasírozott nagyméretű plakátok, a középformátumú monokróm printek, és a kisméretű színes képi „felvillanások”.
Bár az Egybeesés egy fotóalapú kiállítás, mégsem az egyes fotográfiákon van a hangsúly, hanem installációs jellegéből adódóan a „teljesség” elérése a szándék, egyféle „totális” élmény, amit a képcsoportok összhatása és az elrendezés dramaturgiája teremt meg.
Csontó Lajos a Magyar Képzőművészeti Főiskolán diplomázott 1990-ben. 1992-től 1995-ig Derkovits-ösztöndíjas, 2007-ben Munkácsy-díjat és az NKA kiemelt alkotói támogatását kapta meg, valamint Kutyaév című kötetéért 2022-ben elnyerte a legjobb magyarországi fotókönyvnek járó Rosti Pál-díjat. A Római Magyar Akadémia és a párizsi Cité Internationale Des Arts ösztöndíjasa, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Média és Design Tanszékének habilitált egyetemi docense. A Vajda Lajos Stúdió tagja.
Áfra János költő, műkritikus, szerkesztő. A Két akaratért (2015) elnyerte az év legjobb 35 év alatti szerző által írt könyvért odaítélhető Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat, jelenleg pedig Kállai Ernő Művészettörténészi és Műkritikusi Ösztöndíjas. Művészetközi kísérletek gyakori résztvevője. Legutóbbi kötete a Szegedi-Varga Zsuzsannával közös Termékeny félreértés / Productive Misreadings (2020), egy kétnyelvű művészkönyv.
Kurátor: Kopin Katalin művészettörténész

* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Belépés díjtalan!