Ugrás a tartalomhoz

Pezsdítő művészet – hűsítő terek

Mit nézzünk meg júliusban Szentendrén? Az egyik legjobb választás a nyári forró napok idején egy séta a belvárosban, ahol Szentendre múzeumait egy jeggyel járhatjuk végig, ráadásul a Szentendre városkártyával kedvezményes áron. 

A szabadság művészete – A művészet szabadsága

Világszínvonalú, grandiózus tárlat nyílt Európai Iskola – Veszélyes csillagzat alatt címmel a MűvészetMalomban. A július 28-ig látható kiállítás az 1945–1948 között működő, nagy hatású művészcsoport, az Európai Iskola alkotóinak munkásságát mutatja be a MűvészetMalom impozáns tereiben, 1200 négyzetméteren, tizenegy tematikus szekcióban. Július 6-án, szombaton 16 órától Pataki Gábor és Várkonyi György művészettörténészek tárlatvezetésével kerülhetünk közelebb a hazai művészeti élet e jelentős hatású korszakához. 

 

Hűsölés jó társaságban

Czóbel Béla művei mellett olyan világhírű művésztársak munkái adnak inspirációt a Czóbel Múzeum elegáns, hűs tereiben, mint Renoir, Rippl-Rónai József, Braque, Picasso, Ilosvai Varga István, Kernstok Károly, Chagall, Hatvany Ferenc és Matisse. A Templom téri múzeum kiállítása Czóbel Béla 20. század eleji európai művészeti változások sűrűjében kibontakozó szövevényes kapcsolati rendszerét tárja fel. A Paletták – Czóbel Béla párizsi és magyarországi kapcsolatai című tárlatot a nagy érdeklődésre tekintettel meghosszabbították, így 2025. január 31-ig látogatható.

 

Fekete-fehér Vietnám

A Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterének legújabb kiállítása egy egzotikusnak ható, mégis nyomasztó világba kalauzolja a látogatót. A többszörös díjnyertes fotográfus, Kudász Gábor Arion 2019-ben két hónapot töltött Vietnámban, analóg és digitális kameráival megörökítve nemcsak a vidéket, az épületeket, de a sorsokat, családi viszonyrendszereket is. Július 13-án, szombaton 16 órától a Tropical Depression című kiállítás kurátora, Kozák Zsuzska tart tárlatvezetést a PhotoLabban. 

 

Egy aktuális téma: a környezettudatosság

Dédszüleink már mindent tudtak a takarékosságról, a környezetkímélő életmódról – nem kell semmit újra felfedezni, elég, ha újratanuljuk a jó megoldásokat. „Jó lesz még valamire” – mondták, és a kidobásra ítélt tárgyak új funkcióban, új életre keltek. A takarékos szemlélet jó példáit és néha meghökkentő produktumait mutatja be a Ferenczy Múzeum Takarékos módi című néprajzi kiállítása, amely a paraszti kultúra példáira alapozva kilenc témakörben vezet el napjaink pozitív gyakorlatáig.

A Ferenczy Múzeumi Centrum kiállításai sétálójeggyel látogathatók, azaz egy jeggyel minden kiállítás megtekinthető a váltás napján.

Részletek, programok, nyitvatartási rend: www.femuz.hu

 

Múzeumi Mesék – már öt éve!

Hogyan gyógyítanak a mesék, milyen úton vezetnek az önismeret felé? A mesék inspirálnak, bátorságot adnak, megküzdési mintával vérteznek fel, segítségükkel megváltozhatnak korábbi álláspontjaink, belső képünk. 

Öt éve indult el Nagy Luca meseterapeuta vezetésével a Ferenczy Múzeumi Centrum innovatív, felnőtteknek szóló önismereti foglalkozása, a Múzeumi Mesék sorozat. A nagy sikerű program idén az Erasmus+ szakmai képzései közé is bekerült. Az idei Múzeumok Éjszakáján jubileumi múzeumsétával, pezsgős koccintással ünnepelte az FMC a népszerű programot.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.