Ugrás a tartalomhoz

Ösztöndíjpályázat fiatal alkotóművészeknek

A fiatal művészek a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. megújult honlapján keresztül nyújthatják be ösztöndíjpályázataikat. A Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjra január 15-től, a jazz előadóművészeti, a zenei-alkotói, a zenei-előadóművészeti és a művészettörténészi ösztöndíjra január 20-tól adható be online pályázat a www.alkotomuveszet.hu felületen keresztül.

A MANK a magyar kulturális intézményhálózat egyik legsokoldalúbb intézményeként sokrétű tevékenységével és támogatásrendszerével színvonalas alkotások létrehozásához, valamint azok megismertetéséhez, terjesztéséhez és értékesítéséhez járul hozzá, miközben kiemelt célkitűzése, hogy a kor kihívásainak megfelelő új lehetőségeket biztosítson a művésztársadalom, különös tekintettel a jövő generációi számára. Ennek keretében teremtette meg a lehetőséget arra, hogy a fiatalok a kor kihívásainak megfelelően ma már online nyújthatják be pályázataikat az egy évre szóló, havi bruttó 200 ezer forintos támogatást jelentő ösztöndíjakra. A honlapon keresztül egyúttal online pályázható meg a többek között kedvezményes alkotóházi foglalási lehetőséget nyújtó Magyar Mecénás Program, ahogy a MANK híreiről, pályázati felhívásairól, kiállításairól, művészetpedagógiai foglalkozásairól és egyéb programjairól is megújult formában szerezhetnek információt a művészetek iránt érdeklődők.

A pályázatokat a Derkovits Gyula-ösztöndíj esetében február 4-ig, a zenei ösztöndíjak tekintetében február 9-ig várják, a Kállai Ernő-ösztöndíjra pedig, amely a műkritikusokat és a művészettörténészeket támogatására szolgált, február 14-ig nyújthatóak be a szakmai anyagok.

A már meghirdetett, Derkovits Gyula festő és grafikusról elnevezett Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjat először 1955-ben ítélték oda, hogy anyagi forrást teremtsen a munka- és pénzhiányban élő művészeknek. Az ösztöndíjat kezdetektől fogva azok a harmincötödik életévüket még be nem töltött képzőművészek kaphatják meg, akik tanulmányaik befejezése után önálló művészeti tevékenységet folytatnak. Az ösztöndíj azoknak nyújt támogatást, akik a felsőoktatás rendszeréből már kikerültek, de még nem teremthettek maguknak egzisztenciát.

A Fischer Annie-ról, a háromszoros Kossuth-díjas magyar zongoristáról, kiváló művészről elnevezett ösztöndíj tehetséges fiatal, hangszeres és énekes szólisták pályakezdéséhez nyújt segítséget. A támogatásban egy éven át kilenc fő részesülhet. Az ösztöndíjat egy fiatal művész legfeljebb három alkalommal kaphatja meg. Pályázat benyújtására jogosult minden nagykorú, 30 év alatti, azaz 1990. január 1-jét követően született hangszeres és énekes szólista.

A Lakatos Ablakos Dezső jazz előadóművészeti ösztöndíj célja 2005-ös alapítása óta, hogy segítse a 30 év alatti jazz előadóművészek pályakezdését, művészi fejlődését. Az ösztöndíjat egy fiatal művész legfeljebb két alkalommal kaphatja meg. Az elismerésben egy éven át három fő részesülhet. Pályázhat minden 30 év alatti, azaz 1990. január 1-jét követően született jazz előadóművész.

Az 1984-ben létrehozott Kodály Zoltán zenei-alkotói ösztöndíj célja, hogy segítse a fiatal zeneszerzők és zenetudósok pályakezdését és kedvező feltételeket teremtsen a magas színvonalú alkotótevékenységhez. Az ösztöndíjban hat fő részesülhet. Az ösztöndíjat egy művész legfeljebb három alkalommal nyerheti el. Pályázhat minden 35 év alatti, azaz 1985. január 1-jét követően született zeneszerző, zenetudós, aki korábban nem, vagy legfeljebb két alkalommal részesült Kodály Zoltán zenei-alkotói ösztöndíjban.

A Kállai Ernő művészettörténészi és műkritikusi ösztöndíj 1991-ben történt alapításának célja, hogy segítse a kortárs képzőművészet, iparművészet, fotóművészet, építőművészet, illetve határterületeik kutatását, feldolgozását és publikálását. Az ösztöndíj kutatói programmal vagy műkritikusi programmal pályázható meg. A támogatásban egy éven át hét fő részesülhet. Pályázhat az a 40 év alatti, azaz 1980. január 1-jét követően született művészettörténész, műkritikus, aki korábban nem, vagy legfeljebb két alkalommal részesült Kállai Ernő művészettörténészi és műkritikusi ösztöndíjban.

A pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kinevezett szakértői kuratóriumok bírálják el.

További cikkeink a témában