Ugrás a tartalomhoz

Önkéntes segítség hadisírok helyreállításánál

A szentendrei székhelyű és alapítású Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület meghívására Petricskó Zoltán alpolgármester önkéntes segítőként képviseli Szentendre Város Önkormányzatát Huszton, és vesz részt a I. és II. világháborús hadisírok rekonstruálásában.

A temető feltérképezése után a csapat 255 I. világháborús sírhantot és 135 II. világháborús sírhantot tesz rendbe jelenleg. Ezzel párhuzamosan Técsőn is dolgozik az egyesület, ahol a régi katolikus és református sírkert emlékparkká alakításán munkálkodnak, de idén őszre a délvidéki Zentán található, II. világháborús hadifogoly parcella avatását is célul tűzték ki.

Munkájuk elismeréseként tavaly Szentendre Város Önkormányzata a Szentendre Város Civilszervezete 2017 díjat adományozta az egyesületnek.

A Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület baráti társaságból vált a II. világháborús hadisírok elkötelezett gondozójává. Az egyesület elnöke Hangácsi István nyugalmazott alezredes, akinek segítségével és szervezésében az egyesületi tagok 2006-tól rendszeresen, kitartó munkával teszik rendbe és ápolják a világháborús sírokat. Jellemzően Kárpátaljára és Felvidékre utaznak a szórványtelepüléseken fellelhető II. világháborús sírok felkutatására, saját költségükön. Áldozatos munkájukkal mára már több tucat hadisírt derítettek fel és rendeztek. E mellett rendszeresen tartanak hadtörténeti előadásokat, többek között a Szentendrei Altiszti Akadémia együttműködésével.

További cikkeink a témában