Ugrás a tartalomhoz

Ökoparty filmklub a P’Art Moziban

A Földünket veszélyeztető klímaválság okaira hívja fel a figyelmet a P’Art Mozi Ökoparty filmklubja. Havonta, minden hónap második hétfőjén vetítenek az ökológiai válsággal kapcsolatos filmeket, a vetítések után pedig a témában jártas, meghívott szakemberekkel beszélgetnek a szervezők.

Egy éve van jelen Szentendre kulturális életében az Ökoparty kezdeményezés. A cél a környezetünkért, a természetért és embertársainkért viselt felelősségtudatunk megerősítése, egy fenntartható, jobb minőségű élet feltételeinek megteremtése közvetlen környezetünkben, egész világunkban. A Föld különböző részein nagyon másként élnek az emberek, mások a körülményeik, problémáik és lehetőségeik – mindezek ismerete nélkül nem lehetünk úrrá a mára már meglehetősen kritikus helyzetünkön.

Az elmúlt egy év alatt a filmklubban tíz filmet vetítettek, tizenhat szakértő meghívásával, akik a témában jártas egyetemi tanárok, civil szervezeti képviselők, illetve médiaszakemberek. Az Ökoparty tizenhárom részes Humánökológiai előadássorozatot is indított tavaly ősszel a Móricz Zsigmond Gimnáziumban, amelyre nemcsak Szentendréről, de Leányfalutól Dunakeszin át Budakalászig és Budapestig, sőt, Sülysápról és Pusztazámorról is érkeztek érdeklődők. Az élénk vitákat, beszélgetéseket generáló előadások közben kialakult „kemény mag” a továbbiakban helyi aktivitással is támogatja az Ökoparty munkáját. Erről legközelebb bővebben hírt adunk.

 

A P’Art Mozi Ökoparty filmklubjának következő vetítései:

 

március 11-én hétfőn délután 6 órakor

ÜZENET A PALACKBAN

2018, magyar, környezetvédelmi dokumentumfilm, 52 perc

rendező: Molnár Attila Dávid

 

A Tiszai PET Kupát az teszi különlegessé az egész világon, hogy magát a szennyezést eszközként használja fel. A PET Kupa sikerének titka, hogy nem áll meg a hulladék összegyűjtésénél, éppen ellenkezőleg: itt veszi csak igazán kezdetét a történet. A hulladékból ugyanis hulladékgyűjtő hajók épülnek, amelyek igen hatékonyan veszik fel a harcot a környezetszennyezéssel.

Meghívott vendégünk: Doró Viktória, Recity Magazin, InGreen/Hankó Gergely, ügyvezető igazgató, KSZGYSZ, azaz Környezetvédelmi Gyártól és Szolgáltatók Szövetsége

 

április 8-án hétfőn délután 6 órakor

ZHALANASH, A FANTOMVÁROS

2017, lengyel film, 40 perc, magyar felirattal

rendező: Marcin Shauter

Dermedt csend uralkodik az Aral-tó partjánál fekvő Zhalanash utcáin. Pedig a kis kikötőváros valaha komoly szerepet töltött be a szovjet gazdaságban. A vízpart és a végtelen sivatag között elterülő hely mára már csak árnyéka egykori dicső önmagának. A film azonban nem csupán egy vidék emlékeit idézi, hanem elsősorban az ott élő lakosok sorsáról szól. Emberekről, akiknek élete és boldogulása e helységhez kötődött, és akik most magányosan bolyonganak a hajók és a kikötői daruk roncsai között.

Meghívott vendég: Takács-Sánta András, ELTE, Kisközösségi programok

 

május 13-án hétfőn délután 6 órakor

A HOLNAP BAJNOKAI

2012, angol-francia dokumentumfilm, 118 perc, magyar felirattal

rendezők: Mélanie Laurent, Cyril Dion

A filmben a Holnap bajnokaival találkozhatunk, két órán keresztül, a Föld minden pontjáról. Egy fiatal filmes csapat keresi azokat az embereket, akik tesznek azért, hogy a holnap legyen mit enni, legyen mivel fűteni, legyen kultúra és legyenek közösségek. Azokat mutatják be nekünk, akik bátran és vidáman alakítják a jövőt.

Meghívott vendég: Victor András, ny. egyetemi tanár, ELTE és Köves Alexandra, egyetemi docens, Corvinus Egyetem

június 10-én hétfőn délután 6 órakor

KELLEMETLEN IGAZSÁG 2.

2017, amerikai dokumentumfilm, 94 perc, magyar felirattal

rendezők: Bonni Cohen, Jon Shenk

 

Egy évtizede világszerte nagy érdeklődést váltott ki a klímaváltozásról szóló Kellemetlen igazság című dokumentumfilm. Most itt a folytatás, amiből kiderül, milyen közel kerültünk az igazi energia-forradalomhoz.

 

Az Ökoparty mottója: „Nem vagy porszem, Te is sokat tehetsz! Légy magad a változás!” De hogyan? – minderről többet megtudhatunk az Ökoparty rendezvényein.

Facebook-csoport: Ökoparty

https://www.facebook.com/groups/2019768261570874/

Védegylet honlapja:

http://védegylet.hu/

Az Ökoparty jövőbeni munkáját segíti az alábbi kérdőív kitöltése:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdax-jrLg2dCuBYzgtx5W7yVWd2Hj15DC6ShI12VwDz7SLeWw/viewform?vc=0&c=0&w=1

További cikkeink a témában