Ugrás a tartalomhoz

Nyitott rendelők napja a prevenció jegyében

Nagy sikerrel, sok résztvevővel, nagyon jó hangulatban zajlott a Nyitott rendelők napja 2019. október 5-én. Szentendre Város Egészségügyi Intézményei és a Szentendre és Vidéke Praxisközösség háziorvosi rendelői nyitott kapukkal várták az érdeklődőket az ingyenes laborvizsgálatokra, szűrésekre, előadásokra, tanácsadásokra, prevenciós rendelésekre, bemutatókra.

A megelőzés és az időben elvégzett egészségügyi szűrések fontosságára hívta fel a figyelmet az október első szombatján megrendezett nagyszabású egészségnap. Az egészségügyi programok reggel 9 órakor kezdődtek mindkét helyszínen. A SZEI épülete előtt vidám koncerttel hívott az egészségnapra a Vigad együttes, majd folytatták a gyógyító zenei üdvözlést az előcsarnokban is. Szentendre Város Egészségügyi Intézményeiben most sorban állás nélkül sokféle vizsgálatot elvégeztek: vércukor, koleszterin, PSA, és a különböző, hasznos megelőző szűrések is igen népszerűek voltak.

– Tűdő-, látásvizsgálat, gasztroenterológiai, pszichológiai tanácsadás, reumatológiai, urológiai, ortopédiai vizsgálat, csontritkulás-mérés, pajzsmirigy-ultrahang, az egyébként hosszú várólistás vizsgálatok elérhetőek voltak ezen a napon mindenki számára – mondta el az egészségnapról dr. Pázmány Annamária, a SZEI igazgatója.

A SZEI-ben számos prevenciós tesztet lehetett elvégezni: demencia, depresszió teszt, ezen kívül volt allergia vizsgálat, számítógépes talpvizsgálat is. A Nyitott rendelők napján, a SZEI-ben az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai egészséges italokat, zöldség- és gyümölcs-smoothie-kat kínáltak, táplálkozási tanácsokat adtak, és nagyon népszerű volt az In body állapotfelmérés. Volt gyógytorna és gyógymasszázs, bőrgyógyászati előadás és gyógyászati segédeszköz-bemutató.

Mindeközben a Szentendre és Vidéke Praxisközösség rendelőiben dr. Szente Szilvia, dr. Rácz Katalin, dr. Gombás Katalin, dr. Bartha Zsolt egészségi állapotfelmérésre, EKG-vizsgálatra, érszűkület vizsgálatra, alvási apnoé szűrésre, demencia-tesztre, gyógytorna-foglalkozásra, dietetikai tanácsadásra várta az érdeklődőket. A Praxisközösség munkatársai orvosi újraélesztési bemutatót is tartottak. Az eseményre hasznos ajándékokat is hoztak: a Praxisközösség logójával díszített bevásárlótáskákat, gyógyszeradagoló dobozkákat, noteszeket, tollakat, bögréket, elsősegély csomagokat adtak ajándékba az egészségnap résztvevőinek.

A Nyitott rendelők egészségnap már második alkalommal került megrendezésre, most új helyszínen. 2017-ben a V8 adott otthont a prevenciós rendezvénynek – de, mint dr. Pázmány Annamária elmondta – a szervezők és a résztvevők visszajelzései alapján a rendelőintézet az ideális helyszín a sokféle vizsgálat és a programok lebonyolítására. Szeretnék minden évben megrendezni a Nyitott rendelők eseményt, mert nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát.

További cikkeink a témában