Ugrás a tartalomhoz

Nyár a Skanzenben

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban nyáron is különleges élmények várják a látogatókat. Élő történelem, bringatúrák, kiállítások, a szentendrei Skanzen 75 hektáros természeti környezete kínál tartalmas kikapcsolódást az érdeklődőknek.  

A parasztházak között sétálgatva vagy akár két keréken gurulva a gyönyörű természetvédelmi területen megismerhető a magyar nyelvterület népi építészete és életmódja, a porták, ligetek, játszóterek ideális kikapcsolódást jelentenek az egész családnak.  Az élő történelem látványosság korabeli szereplői régmúlt korok mindennapjait keltik életre. Bepillanthatunk a századfordulós erdélyi kisváros mellett a molnárok és a malmok életébe. Az aktív helyszíneken fűszer- és gyógynövények titkai mellett őrleményekkel ismerkedhetünk, vagy beöltözhetünk korabeli ruhákba. Kertész Erzsi kiskamaszoknak szóló detektívregénye, a Hat sértett kísértet a Skanzen Erdély épületegyüttesében játszódik. A könyv olvasása előtt vagy utána érdemes egy kirándulást tenni a cselekmény helyszínére! 

 

Lakás és tánckultúra

Június 22-től két új kiállítás látható a Skanzenben. A Skanzen Galériában A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel a Kádár-korszak tipikus falusi lakóházának négy megközelítését mutatja be a múzeum. A kiállításból kiderül, miért lett a vidéki Magyarország település- és utcaképet meghatározó épület a sátortetős kockaház, honnan származik a kockaház forma, és milyen gazdasági, politikai és kulturális folyamatok vezettek népszerűségéhez. Birkás Ákos, Rajk László, Bukta Imre, Schmied Andrea, Katarina Routers, Weiler Péter és más művészek pedig a kockaházak témára művészileg és sokszor rendszerkritikusan reflektálnak.

A Felső-Tiszavidék tájegységen a Sonkádi csűrben a Tánc – Európa élő öröksége mozgásban címmel látható kiállítás. A tárlatban ízelítőt kaphatunk Magyarország mellett Norvégia, Görögország, Szlovénia, Belgium és Románia tánckultúrájából. 

Nyáresték a Skanzenben

A Skanzen Amfiteátrumban kertmozi, könnyű- és komolyzenei csemegék várják a látogatókat.

A sort június 29-én az Aladdin rajzfilm nyitja. Július 5-én a Cinema&Symphony előadásnak, Magyarország első számú élőzenével kísért mozivetítésének ad otthont a múzeum szabadtéri színpada. Hrutka Róbert zeneszerző által komponált zenéket játszik élőben a Duna szimfonikus zenekar, majd a Kincsem című filmet vetítik, amelynek érdekessége, hogy a film több jelenetét a Skanzenben forgatták. Július 18-án Rákász Gergely orgonakoncertjét hallhatjuk Lords of the Organ VIII. címmel, ahol Vivaldi, Bach és Gershwin darabjai hallhatók. A változatos muzsika lenyűgöző művészi grafikákkal kiegészülve nagyszabású látványkoncertté alakul. Július 26-án a Ponyvaregényt, augusztus 4-én pedig a Mamma miát vetítik. Augusztus 26-án a Danube Classics Szimfonikus Zenekar előadásában a legnagyobb hollywoodi filmek zenéi közül hallhatunk válogatást. Horváth Gábor karmester vezényletével felcsendülnek a Híd a Kwai folyón, a Pókember, az Aladdin, a Szépség és a szörnyeteg, a Keresztapa, a Gladiátor, a Schindler listája vagy a Karib-tenger kalózai szuperprodukciók jól ismert dallamai.

A programokról részletes információt találtok a skanzen.hu oldalon.

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.