Ugrás a tartalomhoz

Nekem a nemzeti összetartozás

Ebben a rovatunkban szentendrei járókelők vallanak bizonyos, az adott lapszámunk témájához kapcsolódó kérdésről. Beszélgettünk már családról, munkáról, vagy a szabadságról, ám ezúttal egy sokkal nehezebb témát vittünk magunkkal – a határon túli magyarokkal való kapcsolódás kérdését. Ezúttal arra kerestük a választ, hogy az utca emberének mit jelent nemzeti összetartozás.

„Ugyanolyanok mint mi, egy határ nem jelenti azt, hogy ők más nemzetséghez tartoznak. Ők hozzánk tartoznak, és nem jelent semmit, hogy egy vonalon túl élnek. Mert a határok csak a fejekben léteznek.” (Judit)

„Mindenkinek legyen joga eldönteni, hova szeretne tartozni, és meg kellene teremteni annak a lehetőségét, hogy ha valaki magyarnak érzi magát, akkor ezzel tudjon is élni.” (R.Ági)

„Fontos, hogy foglalkozzunk a határon túl élő magyarokkal, akik önhibájukon kívül kerültek ebbe a helyzetbe.” (V. Ádám)

„Trianont nagyon nehezen élem meg, annak ellenére, hogy Magyarország sok mindent elkövetett, hogy a rossz oldalon álljon. Ez egy nagyon messzire vezető kérdés, de ha közelebbről nézzük, olyan, mintha egy nap azt mondanák, Buda igen, Pest nem. Ezt nem lehet megtenni az emberekkel, mégis megtették.” (Magyar Éva)

„Engem a közösen beszélt nyelv köt össze másokkal, nincs bennem harag azzal kapcsolatban, hogy elcsatolták ezeket a területeket. A közvetlen környezetemben ez sosem volt téma, nem nagyon beszéltünk róla, vélhetően azért, mert egy olyan buborékban élek, ahol az emberek egy bizonyos módon gondolkodnak a témával kapcsolatban.” (Kóbor Ágnes)

„Szeretettel fogadjuk egymást, a nyelvünket ápoljuk, az irodalomtól kezdve a színházig, közös produkciókat alkotunk. Nagyon fontos lenne, hogy minden határon túli tanulhasson magyarul. Mindenkinek, akinek magyar vér csörgedezik az ereiben, az biztosan szereti a határokon túl élő magyarokat, akik akaratlanul kívül ott ragadtak, és szeretnének hozzánk tartozni.” (Malatinszky Sándorné)

„Én nagyon szeretek magyarokkal találkozni külföldön – ez mindig jó érzés számomra.” (Mariann)

„Túl sok a politika ebben a kérdésben. Én személy szerint úgy gondolom, hogy, a határon túli magyarok a magyarországi politikai kérdésekbe ne szóljanak bele. Ugyanez a helyzet, az itteni munkavállalással is, de hangsúlyozom, emberileg semmi problémám a határon túl élő magyarokkal.” (Elek)

További cikkeink a témában