Ugrás a tartalomhoz

Napi hírek – április 8.

A napi rendszerességgel megjelenő összeállításunkban a fontosabb helyi és környékbeli híreket közöljük.

  • A húsvéti ünnepek alatt – április 10-től 14-ig – korlátozzák Szentendrén a vendégforgalmat, az autós közlekedést belvárosban. Az intézkedés szerint csak a Belvárosban lakók, tartózkodási hellyel, vagy ingatlannal rendelkezők, illetve a védett övezetekbe szóló behajtási hozzájárulás birtokában hajthatnak be gépkocsival erre a területre nagypéntektől a húsvéti ünnepek végéig. A város védett és korlátozott forgalmú övezeteiben ezekben a napokban csak igazoltan fontos szolgáltatás igénybevétele esetén lehetséges a behajtás. A döntés egyszerre szolgálja az itt élők és az ide látogatók védelmét.
  • Ma megjelent a Szentendre és Vidéke 4. lapszáma, melynek témája: Új esély. A lap terjesztése – a járványveszély miatt – most postaládákban történik, illetve elérhető az HÉV-állomásnál lévő SzeVi-tartóban és a Városháza portáján. Digitálisan olvasható a szevi.hu honlapon az Archívum 2020 címszó alatt, illetve kérésre pdf-ben elküldjük a megadott e-mail címre. Elérhetőség: szevi@szentendre.hu.
  • A Városi Szolgáltató NZrt. mindent megtesz annak érdekében, hogy alapfeladatát, a kommunális hulladékszállítást biztosítani tudja minden körülmény között, beleértve egy súlyosbodó járványhelyzetet is. A munkatársai egészségvédelmében és az alapvető szolgáltatás biztosítása érdekében viszont megszorításokat kellett bevezetni egyes szolgáltatásaink terén, mint például a hulladékudvar, a lomtalanítás és a zöldhulladék szállításának ideiglenes felfüggesztése. Az ezen a területen dolgozó munkatársakat átcsoportosították olyan munkakörökbe, ahol kisebb a fertőzésveszély. A Társaság kéri, hogy az alábbi apró odafigyeléssel segítsük a munkájukat • a mostani időszakban sokan dolgoznak otthonról, így a parkolókban a megszokottnál is több gépjármű található, de ennek ellenére törekedjünk a szabályos parkolásra, hogy a gyűjtőkonténerek megközelíthetőek legyenek a gyűjtőjárművekkel. Lakótelepi övezetben és szűk utcákban különösen fontos az odafigyelés. Alaptézis, hogy ahol a kukásautó nem fér el, ott a tűzoltójármű sem • a potenciálisan fertőző hulladékot (pl. papírzsebkendő, szájmaszk, gumikesztyű, pelenka) zárt csomagolásban bezacskózva, akár duplán zsákolva helyezzük a hulladékgyűjtő edénybe • többlethulladék esetén a kék logós zsák legyen kívül, hogy könnyen felismerhetőek legyenek • a szelektív hulladékot ne zsákoltan tegyük le a sziget mellé, hanem dobjuk bele a gyűjtőkonténerbe. Ha a konténer megtelik, keressünk fel egy másik gyűjtőszigetet • azon hulladékok esetében, melyek elszállítása jelenleg szünetel (elsősorban lomhulladék és zöldhulladék), ne helyezzük ki a szelektív szigetek mellett vagy közterületen, próbáljuk meg ingatlanon belül tárolni az elszállításig.
  • Sokan szeretnének segíteni hajléktalan embertársainkon, sokan adnak pénzt és ételt nekik, de a járványügyi veszélyhelyzetben azonban ennek fokozott kockázata van. A hajléktalanok életmódja miatt, illetve az általuk preferált területeken fokozott a fertőzésveszély, az ételek átadása során a nő a közvetlen kontaktusok száma, és nem tartható a másfél méteres távolság sem. Az önkormányzat és a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság arra kéri a segíteni vágyókat, hogy ne adjanak se pénzt, se ételt közvetlenül a rászorulóknak. A nekik szánt adományokat –konzervet, tisztálkodási szereket, csomagolt kekszet, pékárut – a Gondozási Központbon (Sztaravodai út 2., 311-964, 06/20-595-8902) keresztül tudják hozzájuk eljuttatni.
  • Művészet és játék címmel írt ki 35 év alatti alkotók számára pályázatot a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK). A sikeres pályázók a szentendrei MANK Galériában mutatkozhatnak be közös kiállításon, várhatóan júniusban. A tárlat célja, hogy olyan munkákat mutassanak be, amelyek a témakörben mozogva nem riadnak meg a társadalmi és önreflexióktól sem, nem áll távol tőlük a kísérletezés és az újítás, a művészet határainak feszegetése vagy analitikus vizsgálata. Pályázni online lehet a www.alkotomuveszet.hu weboldalon. A pályázatok benyújtásának határideje: május 17. További tájékoztatás: muveszetesjatek@alkotomuveszet.hu.

További cikkeink a témában