Ugrás a tartalomhoz

Napi hírek – április 7.

A napi rendszerességgel megjelenő összeállításunkban a fontosabb helyi és környékbeli híreket közöljük.

  • A hatályos magyar jog szerint veszélyhelyzetben nem ülésezhetnek a testületek, és a képviselő-testületek hatáskörébe tartozó döntéseket a polgármesternek kell meghoznia. A szabályozás az arányosság és szükségesség mértékére figyelmeztetve utalja polgármesteri hatáskörbe az alapesetben testületi feladatokat, a rendeletalkotást és –módosítást, és kitér arra is, hogy a polgármesterek konzultálhatnak a testület tagjaival döntéshozatal előtt. Fülöp Zsolt polgármester ennek szellemében egyeztet a képviselőkkel az előterjesztésekről, és a döntés előtt kikéri véleményüket.Tavaszi, vegyszeres gyomirtást végez a MÁV-HÉV Zrt. a H5-ös HÉV vonalán április 8-án és 14-én. A gyomirtás érinti a pályát, a HÉV üzemi területeit, az állomásokat, megállóhelyeket, valamint ezek közvetlen környezetét is. Az alkalmazott anyag az emberekre és a méhekre nem ártalmas, a gyomirtás során a kötelező és szokásos óvintézkedéseket megteszik.
  • A pandémiás helyzetre való tekintettel a legtöbb karbantartást feszültség alatti munkavégzés technológiával oldja meg az ELMŰ, hogy a lakosság biztonságos ellátása mellett, a fogyasztókat a lehető legkisebb mértékben zavarva teljesítse a karbantartási munkákat. Ebből adódóan a korábban kiértesített fogyasztóknál nem lesz áramszünet április 9-én, illetve elmarad az előre jelzett áramszünet április 16-án is.
  • Április 8-án, szerdán a HÉV Csillaghegy és Békásmegyer között egy vágányon közlekedik. Este a Batthyány térig közlekedő HÉV-szerelvények Csillaghegynél az ellenkező, Szentendre irányú peronnál állnak meg. A menetrend a fenti időszakban nem változik.
  • A Pilisi Parkerdő tájékoztatása szerint nem tiltott az erdők – turistautak, a parkerdők, az erdei tanösvények – látogatása a 2020. április 1-jén hatályos kijárási korlátozás értelmében. A rendelet értelmében kirándulni egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, másoktól legalább másfél méter távolságot tartva lehet. Napközbeni kiscsoportos felügyelet alatt engedélyezett a kiskorú gyermek kísérése is. Javasolt, hogy a kirándulók kerüljék el a turisztikailag frekventált kirándulóhelyeket, az erdőgazdaságok honlapján, vagy a termeszetjaro.hu oldalon számos célpont közül lehet választani.
  • Áldoztatást végeznek a Péter-Pál templom kertjében nagycsütörtökön és nagypénteken, 10.00-től 12.00 óráig, a járványügyi szabályok betartásával. Az első órában elsősorban a 65 év felettieket várják, 11 és 12 óra között pedig azokat, akik még nem múltak el 65 évesek. Több lelkész áldoztat egyidejűleg, és egyszerre csak öt hívő léphet be.

 

További cikkeink a témában