Ugrás a tartalomhoz

Művészek figyelem!

Kiírták a pályázatot a Szentendrei Régi Művésztelepen található műtermekre. A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) augusztus 15-ig várja a pályázatokat, a művészek pedig szeptember 30-án vehetik át a kulcsokat. A kilenc alkotó munkáit még ebben az évben kiállítja a MANK.

A Pafi honlapján található kiírás szerint bárki pályázhat, aki igazolhatóan önálló művészi tevékenységet végez, és tagja a Magyar Mecénás Programnak. Bármely művészeti ágban alkotók jelentkezhetnek de a műtermek kialakításukból adódóan elsősorban festőművészek számára alkalmasak. Az ingatlanok 55,5 m2-esek. A pályázat három évre szól, a beadási határidő 2020. augusztus 15. 

Telepesek

A telep 1926-ban jött létre, hogy a nagybányai hagyományokat folytathassák az alkotók, akik 1927-ben foglalták el a műtermeket. Az itt dolgozók egy része a római iskolát követte, de korán eljutott Szentendrére a Párizsból indult konstruktivizmus is. Sok évvel később, 1972-ben a régi műtermeket 12 kisebb váltotta fel, melyeket ugyancsak nyáron lehetett használni, de új lendületet adott a telepnek. 2013-ban újabb felújításra került sor, ahol részben egyedül dolgozhatnak a művészek, részben pedig közösen alkothatnak rövidebb időszakokban. A műtermek mellett a MANK Galéria is megtalálható a telepen, melyben havonta új kiállítók váltják egymást. A telep eredeti bérlői közt olyan nevek szerepelnek, mint Bánovszky Miklós, Bánáti Sverák József, Heintz Henrik, Onódi Béla, Paizs Goebel Jenő, Pándy Lajos, Rozgonyi László.

 

 

További cikkeink a témában