Ugrás a tartalomhoz

Műalkotások a patakparton

Több száz alkotás lesz látható a Bükkös patak partján 2024. május 19-én, vasárnap 10 és 17 óra között a Patakparti Tárlaton. A műtárgyakat maguk az alkotók állítják ki, így akár velük is találkozhatunk, kérdezhetjük őket a legfrissebb alkotásaikról. A főként szentendrei művészeket felvonultató szabadtéri tárlat igazi montmartre-i atmoszférát teremt a patak két partján elhelyezett festőállványok hosszú sorával, a hangulatot pedig csak tovább erősítik a zene és a kikerülő piknikplédek.

A Patakparti Tárlat gondolata a pandémia idején fogalmazódott meg Istók Bernadett, Verebélyi Diána és Görög László fejében. A szabadtéri program az évek során a művészek számára találkozóhellyé vált; az érdeklődők pedig megismerkedhetnek az alkotókkal, és kérdezhetnek tőlük egy-egy mű ihletadójáról, technikájáról.

Mára már az ötvenhez közelít a kiállítók száma, akik hol egész napra, hol egy-egy órára hozzák el alkotásaikat. 

– A kezdeményezés híre gyorsan terjed, és mára az ország több pontjáról is felkeresik a szervezőket a kiállítási lehetőség okán – mesélte Istók Bernadett. – Többféle stílus képviselteti magát az absztrakttól a realista alkotásokig, az viszont közös, hogy a művészek a legfrissebb munkáikat állítják ki. A festmények mellett számos szobrot is láthatunk, ezek is a legkülönfélébb anyagokból készülnek, kőből vagy drótból, az idén pl. üvegművész is lesz a kiállítók között. Az elmúlt alkalmakkor a Szentendrei Fotóklub is képviseltette magát, legutóbb pedig galériák is kiállítottak, így a Vinczemill, valamint az Erdész Galéria. A tárlat lehetőséget nyújt a műtárgyak megvásárlására is, sokan rögtön a helyszínen a hónuk alá csapják a kiválasztott alkotást, és már azzal együtt térnek haza. Egyéb kísérőprogramokban sem lesz hiány: autentikus görög zene zengi majd be a patak partját; a nap folyamán Sofia Giovantsi énekel, Kulcsár Máté gitáron kíséri őt – tette hozzá Borbély-Tardy Anna, a szervezésben résztvevő Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője.

– A modern, kortárs vonalat szeretnénk tovább erősíteni a szabadtéri tárlattal – fejtegette Verebélyi Diána. – Évről-évre egyre több látogatót vonz a program. Egy-egy művész négy-öt nagyobb vagy tíz kisebb munkával érkezik, így válogathatunk is a kiállított műtárgyak között. A programra az ismert szentendrei művészek is kilátogatnak, így pl. efZámbó István, Georgios Tzortzoglou, Baksai József, Krizbai Alex. Mindez azért figyelemre méltó, mert ezzel a tárlat előzményeire is visszatekintenek. Fél évszázaddal ezelőtt fiatal, autodidakta képzőművészek úgy döntöttek, hogy mindenféle hatósági engedély nélkül a szabad ég alatt maguktól és maguknak teremtenek kiállítási lehetőséget. Az első tárlatot négyen hozták össze, de rengetegen látták, mert remek volt a választott helyszín is: a Templomdomb, melynek falán különleges surlófények érik a köveket, ami jól állt a képeknek. 

A Patakparti Tárlat évente kétszer kerül megrendezésre. A mostani pünkösdi alkalom mellett a Szentendre Éjjel-Nappal Fesztivál idején, augusztus végén is, de a tárlat művészeinek egy csoportját Hajdúszoboszlóra is meghívták Görög László szervezésének köszönhetően az úgynevezett Art and Food Művészeti Fesztiválra. A szervezők ezt követően sem pihennek, szeptember 6-7-én „plein air” találkozót rendeznek.

 

További cikkeink a témában