Ugrás a tartalomhoz

A molinón: Jolanda Willemse

Jolanda Willemse, Szentendre Város Pro Urbe-díjasa, az SZNKE (Szentendre Nemzetközi Kapcsolatainak Egyesülete) és a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület elnöke hosszú évek óta szívügyének tekinti a moldvai csángó gyerekek oktatását és támogatását. Tavaly, augusztus 20-án példamutató, áldozatos tevékenysége elismeréseként, a határon túli magyarság ügyének felkarolásért Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott.

 Minden évben karácsonyi gyűjtési akciókat szerveznek a határon túli gyermekeknek Szentendrén és környékén. A Szeretet Hídja tavaly nemcsak a Moldváig, de egészen Kárpátaljáig elért. Az ajándékgyűjtésbe a Móricz Zsigmond Gimnázium. az izbégi Általános Iskola, illetve a tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola diákjai minden évben lelkesen kapcsolódnak be. Az akcióban civil szervezetek is tevékenyen részt vállalnak, az Európai Civil Koordinációs Egyesület (ECKE) tagjai, illetve Szentendre Nemzetközi Kapcsolatainak Egyesülete (SZNKE), akik szintén évek óta támogatják a moldvai gyermekek magyar nyelvű oktatását.

Jolanda Willemse 12 éve él Szentendrén, korábban mérnök férjével évekig Líbiában, Kenyában, Kuvaitban, Mauritiuson, Bangladesben és Németországban élt, s nemzetközi kapcsolatainak kiépítése mellett elsődleges feladatának mindig az elesettek segítését tűzte ki célul. Nagyon büszke arra, hogy nőként, elsőként kapta meg Kenyában a Brisbane Trofea elnevezésű, az afrikai gyermekek sportolási lehetőségéért alapított díjat.

Szentendre nemzetközi kapcsolatainak ápolásába dr. Dragon Pál képviselő révén kapcsolódott be, ekkortól vette pártfogásába az első csángó gyermeket. A 11 éve alakult Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesületen keresztül számos moldvai gyermek keresztszülője lett. A Böjte Csaba atya gondolata mentén létrejött egyesület a csángó gyerekek magyar nyelvű oktatását támogatja. Jótékonysági koncerteket, táboroztatást szerveznek, igyekeznek biztosítani az anyagi hátteret a programnak, emellett karácsonyi ajándékcsomagokat gyűjtenek. A cél, hogy megmaradjon a magyar nyelv azokban a moldvai falvakban, ahol a természetes és mesterséges asszimiláció révén anyanyelvünk eltűnőben van. A folyamatot megállítani ugyan nem lehet, de le lehet lassítani. Jolanda Willemse szerint nagyon fontos, hogy második nyelvként ezek a fiatalok „visszatanulják” az anyanyelvüket, hogy a csángó kultúra ne vesszen el. Ma már 26 faluban közel 2000 gyerek tanul magyarul iskolán kívül, és nagyon sokan román iskolán belül is, anyanyelvként, de sajnos csak pár órában.

Jolanda másik magyarországi karitatív működési területe a mentálisan sérült gyerekek támogatása. A Jászberényi Fogyatékkal Élő Hátrányos Helyzetű Gyerekek Iskoláját támogatja, ahol százhetven fiatalt tanítanak. Ezen kívül a fogyatékos gyerekeket támogató Esélyegyenlőség programban is részt vesz, évente táborokat szervez a gyerekeknek.

A Szentendre Nemzetközi Kapcsolatainak Egyesületében nemcsak angol és német nyelvtudását kamatoztatja, hanem több országban szerzett emberi és protokolláris tapasztalataival is segíti az egyesületet. Eredményes munkája révén a finn Uusikaupunkival kötött testvérvárosi kapcsolat is fellendült, illetve több új testvérvárosi szerződés létrejöttében is aktívan szerepet vállalt. 2016-ban vietnámi testvérvárosunkban képviselte egy öttagú delegáció vezetésével Szentendrét. 2014-ben Szentendre Nemzetközi Kapcsolatainak Egyesülete elnökévé választották. 2015-ben az egyesület megkapta a város által adományozott Év Legjobb Civil Szervezete Díjat. A szentendrei önkormányzattal együttműködve ápolják a testvérvárosi kapcsolatokat, viszik Szentendre és ezáltal Magyarország jó hírét az Európai Népek Fesztiváljára. Szinte minden évben az elsők között szerepel kulturális és sportversenyeken a Jolanda által vezetett 50 fiatalból álló szentendrei csapat. 2015-ben Lengyelországban 15 európai ország közül az első helyezést érték el.

2014-ben megkapta Szentendre város önkormányzata egyik legmagasabb kitüntetését, a Pro Urbe-díjat. Magyarország köztársasági elnöke a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület elnökeként, a moldvai csángómagyar gyermekek megsegítése érdekében végzett önzetlen karitatív tevékenysége elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta Jolandának.

További cikkeink a témában