Ugrás a tartalomhoz

Mit lehet tenni a családi konfliktusok és zavarok esetén?

A családi mindennapokban folyamatosan hatást gyakorlunk egymásra. A konfliktusok együttélésünk természetes velejárói. Általuk csiszolódunk össze, változunk és fejlődünk. Mindent, ami jó és ami rossz a családban vagy a kapcsolatban, együtt hozunk létre, így a probléma megoldása is csak közösen sikerülhet, abban a közegben, ahol kialakult. Ezért fontos, hogy jól tudjunk bánni a konfliktusokkal.

A család a személyiségfejlődés és kibontakozás meghatározó színtere, de sok esetben betegítő tényezővé válhat. Megannyi vizsgálat igazolja, hogy a gyerekek különféle beilleszkedési, viselkedési problémái mögött gyakran a családi élet zavara húzódik meg. Ilyenek lehetnek pl. a szülők nem elégedettek a gyerek iskolai teljesítményével, az apa vagy az anya kevés időt tölt a családdal, a szülőknek nagymértékben eltér a véleménye, értékrendje a gyerek nevelését érintő kérdésekben és sokat veszekednek, az egyedülálló szülő nem érzi képesnek magát a ránehezedő szülői feladatok ellátására, a serdülő gyermek önállósodási kísérleteit a szülők csorbítják stb.

Ilyenkor a család megpróbálja házon belül megoldani a problémát, és megtalálhatja az utat a megoldáshoz. Gyakran megtörténik azonban az, hogy a család saját erőforrásai nem elég hatékonyak, és családtagok olyan viselkedési mintákat ismételnek, amik elmélyítik a problémákat, és a család tagjai, elsősorban a gyerekek sérülnek a romboló kapcsolatok hálójában.

Függetlenül a probléma eredetétől és hogy ezt a családtagok egyéni vagy családi gondnak ítélik meg, az egész család bevonása a probléma megoldásába mindenképpen előnyös lehet. Ebben a helyzetben segíthet egy szakember, aki külső szemlélőként könnyebben rálát a családban berögzött, nem hatékony családi mintákra, a jelenre-jövőre összpontosít, új szempontokat, megoldást kínál, ami a család számára könnyen elsajátítható. A családkonzultáció nemcsak a már kialakult működési zavarokkal foglalkozik, hanem ezeknek a soron következő generációra való átörökítés megelőzésében is segít. Célja, hogy a család a jövőben hatékonyabban és kiegyensúlyozottabban működjék.

Ha a család eldöntötte, hogy szakember segítségét kéri, már megtette azt a kezdeti talán legnehezebb lépést, ami nélkül hatékony változás, előrelépés, problémamegoldás elképzelhetetlen. Ahhoz, hogy a családkonzultáció jól működjék, szükség van arra, hogy a családtagok belássák: mindenki egyszerre részese és okozója a problémájuknak, tehát együtt kell dolgozniuk a megoldáson is.

Egy-egy családkonzultációs ülés 90 perces, heti vagy kétheti rendszerességgel. Legalább 4-12 alkalomra, de néha hosszabb folyamatra is szükség lehet, mivel a családi problémák is hosszabb idő alatt jönnek létre, ezért a rossz berögződések és minták megtörésére is hosszabb időre lehet szükség.

További cikkeink a témában