Ugrás a tartalomhoz

KULTÚRA

Mindig volt egy szigetem

November 10-én hajnalban váratlanul elhunyt Reményi József Tamás ismert irodalomtörténész, az elmúlt évtizedek jelentős szellemi műhelyeinek meghatározó alakja. 

Reményi József a Mozgó Világ, a Filmvilág, a Magyar Rádió, a Holnap Kiadó és a Palatinus Kiadó egykori szerkesztője, a Litera irodalmi portál állandó szerzője, a kortárs magyar irodalom értő ismerője volt. 1973 óta folyamatosan jelentek meg kritikái, tanulmányai folyóiratokban, heti- és napilapokban. Barátjával, Tarján Tamással több kötetnyi irodalmi paródiát, szatírát írt. 

„Az embernek az irodalom az élete és az élete az irodalom.” – vallotta. 

Szinte megszámlálhatatlan az általa szerkesztett folyóiratok, kötetek sora, amelyek az elmúlt ötven év legjelentősebb magyar alkotóit, tendenciáit mutatják meg.  Lenyűgözően nagy tudása és halk szavú, szelíd közvetlensége miatt sokan tisztelték és szerették. 

A nyolcvanas évek eleje, az ikonikussá vált Mozgó Világ folyóirat létrehozása és szerkesztésének évei jelentették élete legboldogabb időszakát. A végül betiltásra került folyóirat a korszak legsokoldalúbb, legradikálisabb irodalmi, művészeti gyülekezőhelye volt. A Ferenczy Múzeumi Centrum 2016-os, a folyóirat történetét és szellemi auráját bemutató remek kiállításának tanácsadója és megnyitója is ő volt. 

A közelmúlt évei alatt Darvasi Ferenc készített vele monumentális életútinterjút, amely most könyv alakjában, Mindig volt egy szigetem címmel jelent meg. A személyes hangvételű, őszinte beszélgetésekből nem csak a gazdag életmű és a mozgalmas életút bontakozik ki, hanem a késő Kádár-kortól napjainkig tartó korszak is ismertté válik. 

Élete során a nehézségek átvészelésére mindig akadt Reményi József Tamás számára egy sziget, ami „élhetőnek, szerethetőnek” bizonyult. Hét éve Szentendre lett ez a sziget. Az életútinterjút tartalmazó kötet, amelynek megjelenését, sajnos, már nem élhette meg, december 5-én került bemutatásra a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban.

Nem ismertem Reményi Jóskánál barátságosabb, kedvesebb, műveltebb embert. Barátok voltunk hosszú évtizedek óta. A Világ szegényebb lett halálával.

Rappai Zsuzsa

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. december 6-ai lapszámában jelent meg.

Fotó: Major Tímea / Ferenczy Múzeumi Centrum

A kiállításon berendezett egykori szerkesztőségi szobában.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Jó lesz még valamire című bejegyzéshez

Jó lesz még valamire

Újrahasznosított tárgyakat, takarékos ötleteket vár az FMC új, néprajzi kiállításába.