Ugrás a tartalomhoz

Merjünk életet menteni!

Sokkoló az adat: évente mintegy 25 ezren halnak Magyarországon hirtelen szívhalált, és legfeljebb 7 százalékuk éli túl. Az azonnali újraélesztés elkezdése azért nagyon fontos, mert a túlélés esélye percenként 7-10%-kal csökken. Nemrégiben Szentendrén is történt egy eset, amely ugyan szerencsésen végződött, de nem tudhatjuk, mikor kerülünk olyan helyzetbe, hogy szükség lenne az újraélesztés „tudományára”.

Egy bátor gimnazista lány

Olvasónktól kaptuk a hírt egy szerencsére jól végződött esetről. Január közepén, az esti órákban történt, hogy a HÉV-ről leszállt egy fiatal lány, majd hirtelen rosszul lett és összeesett. Egy, a közelében lévő gimnazista lány rögtön tudta, hogy mit kell ilyenkor csinálni: hívta a mentőket, megnézte, hogy a beteg milyen állapotban van, van-e légzése, majd a mentők kiérkezéséig felügyelt rá, illetve arra is, hogy a körülötte összegyűlt utasok kellő távolságban legyenek. Szerencsére újraélesztésre nem volt szükség. Később a mentősök és az állomásfőnök is gratulált az ügyes elsősegélynyújtónak bátorságáért és határozott fellépéséért.

Utóbb kiderült, a középiskolás lány azért tudta ilyen jól kezelni a helyzetet, mert korábban elvégzett egy tanfolyamot, és édesanyja tagja a Templomdombi Iskola Devils csapatának, amely bronzérmes lett az országos elsősegélynyújtó versenyen 2017-ben.

Újraéleszteni mindenkinek tudnia kell(ene)!

Hasonló hírek hallatán talán többünk fejében megfordul, hogy mit tennénk mi ilyen esetben? Lenne-e bennünk elég mersz vagy tudás, hogy odamenjünk egy esetleg ájult emberhez, és szükség esetén újraélesztést végezzünk? A szakemberek szerint ennek már középiskolás kortól alaptudásnak kellene lennie, mert megfelelő képzés után egy tizenéves is képes tökéletesen kivitelezni a szakszerű, alapszintű újraélesztést. A tapasztalatok szerint ugyanis az esetek 90 százalékában felkészületlenségünk és félelmünk miatt meg sem próbálunk segíteni, így mire kiér a mentő, a betegnek kevesebb esélye marad az életben maradásra. Évente mintegy 25 ezren halnak Magyarországon hirtelen szívhalált, és legfeljebb 7 százalékuk éli túl. A hirtelen szívhalál túlélésére az egyetlen esély, ha van valaki a közelben, aki azonnal meg tudja kezdeni a keringés fenntartását a mellkas nyomásával. Az első öt perc kritikusnak számít, a túlélési esélyt minimum a négyszeresére, de akár a tízszeresére is növelheti, ha azonnal elkezdik a szakszerű újraélesztést. Az első fontos dolog, ami valóban sokak életét megmentheti, hogy egyáltalán képesek legyünk felismerni a keringés összeomlását, és ennek fennállása esetén rutinszerű legyen mindenki számára, hogyan kell az újraélesztést végezni.

Szív City

Bárhol, bármikor és bárki kerülhet hasonló helyzetbe. Január 27-én például egy országos hírportál számolt be arról, hogy egy üzletközpontban váratlanul összeesett egy 22 éves nő, mert leállt a légzése és a szíve is. Egy vásárló sietett a segítségére, és a mentők telefonos útmutatása alapján neki és több önkéntesnek sikerült újraéleszteni a fiatal nőt. Az önkéntesek a Szív City tagjai voltak.

A Szív City – amelyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Resuscitatiós Társaság alapított – olyan virtuális közösség, amelynek önkéntes tagjai készek megmenti a keringésleállás áldozatait köztéren. A Szív City app letöltésével és a regisztrációval vállalják, hogy ha a közelükben megáll valakinek a szíve, az Országos Mentőszolgálat riasztására a helyszínre sietnek, és a mentő megérkezéséig elkezdik az újraélesztést.

Defibrillátorok Szentendrén

Az elsősegélynyújtás hasznos eszköze a defibrillátor, de azt tudni kell, hogy használata nem pótolja az újraélesztést. Szentendrén 2009-ben helyezték ki az első újraélesztő készüléket a HÉV végállomáson, a másodikat 2015-ban a szakorvosi rendelőintézet bejáratánál, a lépcsőfeljárónál.

A defibrillátort laikusok is bátran használhatják, ugyanis „kommunikál” az elsősegélynyújtóval. Bekapcsolás után a készülék öntesztet végez, majd figyelmeztet az elektródák felhelyezésére. Ilyenkor szabaddá kell tenni a beteg mellkasát, és az öntapadó elektródákról a védőfóliát eltávolítva a beteg mellkasára kell ragasztani a megfelelő pozícióban. A készülék elemzi a beteg szívműködését, EKG-t készít, és az eredmény alapján dönt helyettünk. Jelzi, ha szükséges a sokk adása. Ebben az esetben újabb üzenet érkezik, hogy meg kell nyomni a villogó, vagyis a sokk gombot. Az ütés során hirtelen összerándul a beteg, majd a készülék visszaigazolja a beavatkozást. A sokk leadása után két percig folytatni kell az újraélesztést, és ha nem térnek vissza az életjelenségek, meg kell ismételni a defibrillálást. Ha a készülék a „sokk nem javasolt” üzenetet küldi, akkor folyamatosan végezni kell az újraélesztést a mentők megérkezéséig, és kétpercenként megismételni az elemzést.

Merjünk életet menteni!

További cikkeink a témában