Ugrás a tartalomhoz

Megújul a Szerb Egyházi Múzeum épülete

A szentendrei Szerb Egyházi Múzeum épületének felújítása és új állandó egyházművészeti kiállítás létrehozása című projekt indítórendezvényére került sor 2018. március 22-én a Fő téri, egykori tanítóképző épületében. A projekt során felújítják a mintegy 1600 m² területű épületegyüttest és a múzeum főtéri épületében az állandó kiállítás mellett létrejön egy időszaki kiállítások befogadására is alkalmas rendezvény- és kiállítótér, valamint egy multimediális központ is. A beruházás az Emberi Erőforrások Minisztériuma 465 millió forintos támogatásából valósul meg.

A megnyitóeseményen a Szerb Egyház nevében Őexcellenciája Pantelic Lukijan megyéspüspök üdvözölte a jelenlévőket, és megáldotta a kezdődő munkálatokat.
Magyarország Kormánya nevében beszédet mondott Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egyházi, Nemzetiségi és Civil Kapcsolatokért Felelős Államtitkára, aki kiemelte: „Térségünkben a nemzetiségek együttélésének teljesen egyértelműnek kell lennie akár a vajdasági magyarok, akár a magyarországi szerbek tekintetében. A jó magyar nemzetiségi politika a vajdasági magyarokra is pozitívan fog hatni. A térségünkben élő 13 nemzetiség múltja, jelene és jövője egyaránt fontos.”
Verseghi-Nagy Miklós polgármester üdvözlő beszédében elmondta: „A város életében a szerb nemzetiség és a szerb kultúra különleges helyet foglal el, mivel a 17. században betelepült közösségek nemcsak felemelték és újraélesztették a várost, hanem meghatározó szerepet játszanak a város életében is. Szent-endre nélkülük ma nem lenne az ami.”
A projekt tartalmát a tervező Stoa Stúdió nevében Ásztai Bálint építész mutatta be, az állandó kiállításról és múzeumi programról Vukovits Koszta gyűjteményvezető művészettörténész-muzeológus adott tájékoztatást. Az eseményen Hadházy Sándor országgyűlési képviselő beszédében a közösségek szerepét emelte ki. Az ünnepi eseményen a Szentendrei Jávor kórus énekelt.

A szentendrei Szerb Egyházi Múzeum anyagának jellegét és sokrétűségét tekintve egyedülálló helyet foglal el Magyarország múzeumai és gyűjteményei között. A Szentendre központjában álló, volt szerb tanítóképző és felekezeti iskola épületének teljes felújításával és korszerű múzeumi adaptálásával a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye fenntartásában működő Szerb Egyházi Múzeum régóta várt és tervezett fejlesztési programja fog megvalósulni.
A projekt során felújításra kerülő 1600 m² területű épületegyüttes nagyobb részében kerül elhelyezésre a múzeum új, korszerű múzeumtechnikai elemeket is felhasználó állandó kiállítása a szükséges kísérő funkciók biztosításával. Az állandó kiállításon közel 400 műtárgy, de levéltári és könyvtári dokumentum is bemutatásra kerül a XIII. századtól a XIX. század végéig.
Az állandó kiállítás létrehozásával és áthelyezésével a Múzeum főtéri épületébe lehetőség nyílik majd a különböző raktári kapacitások bővítésére is, biztosítva így a gazdag múzeumi, könyvtári és levéltári állomány megfelelő őrzését, kutathatóságát és bemutatását is. A Múzeum főtéri épületében az állandó kiállítás mellett létrejön egy időszaki kiállítások befogadására is alkalmas kiállítótér, valamint egy többfunkciós, különböző rendezvények megszervezésére is alkalmas tér, valamint egy múzeumi multimediális központ is. A múzeum új szárnyának átépítésével és az udvar megnyitásával Szentendre belvárosa nemcsak egy láthatóbb múzeummal, de egy attraktív térrel és helyszínnel is gazdagabb lesz.
A projekt építész tervezője Ásztai Bálint – Stoa Studio, kivitelezője a Prímépítő Kft., Támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Jó lesz még valamire című bejegyzéshez

Jó lesz még valamire

Újrahasznosított tárgyakat, takarékos ötleteket vár az FMC új, néprajzi kiállításába.