Ugrás a tartalomhoz

Megemlékezések határon túl

Két határon túli megemlékezésen is képviseltette magát Szentendre március 15-én. Nagyváradon Petricskó Zoltán alpolgármester, Kézdivásárhelyen, Szentendre testvérvárosában Boda Anikó önkormányzati képviselő vett részt a nemzeti ünnep alkalmából rendezett megemlékezésen, városunk képviseletében. Nagyváradon, az RMDSZ központi március 15-ei rendezvényén Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is jelen volt és beszédet mondott.

Az egyetemes magyarságnak is szüksége van arra, hogy minél több erdélyi magyar képviselje az összmagyarságot az Európai Parlamentben – jelentette ki pénteken  Nagyváradon Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese az RMDSZ központi rendezvényén. Kelemen Hunor szövetségi elnök arról beszélt: csak állandó építkezéssel lehet elérni, hogy az erdélyi magyarság élet- és versenyképes közösség maradhasson a pragmatikus transzilvanizmus jegyében. A megemlékezésen Szentendrét Petricskó Zoltán alpolgármester képviselte. A rendezvényen felolvasták a magyar és román miniszterelnök üzenetét, majd az ünnepi műsor után leleplezték II. Rákóczi Ferenc és Mátyás király mellszobrait, melyek Belényesújlakra és Belényessonkolyosra kerülnek majd. A megemlékezést koszorúzás zárta, majd a huszárok vezetésével fáklyás felvonulás indult Petőfi Sándor szobráig, melynek megkoszorúzásával fejeződtek be a nagyváradi rendezvények.

A kézdivásárhelyi megemlékezésen Boda Anikó önkormányzati képviselő vett részt Szentendre városa képviseletében Derzsi Gyula alpolgármester meghívására. Testvérvárosunk ünnepi rendezvényén Kató Béla református püspök mondta az ünnepi beszédet, a Magyar Országgyűlés képviseletében d. Zsigmond Barna Pál volt jelen. A szentendrei képviselőt elkísérte a Szentendre Gyökerei Hagyományőrző Egyesület két tagja, Stefanek János és felesége a Szentendre Gyökrei Hagyományőrző Baráti Társaságából, valamint Jolanda Willemse, a Szentendre Nemzetközi Kapcsolatainak Egyesülete elnöke.
Immár 30. éve annak, hogy Kézdivásárhely főterén felvonulnak a fiatalok, a városi oktatási intézmények diákjai, a hagyományőrző csapatok és a környező falvak képviselői. A magyar forradalom és szabadságharc évfordulójának 171. évében Kézdivásárhelyen több ezer ember ünnepelt együtt Gábor Áron szobra mellett, és lobogtatta a magyar és székely zászlót. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének üzenetét Lukács Bence Ákos, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja tolmácsolta. „171 évvel ezelőtt ez a négy rövid szó magyar emberek millióinak sorsát fordította meg, és azóta is arra tanít minket, hogy egyedül akkor győzhetünk, ha büszkén vállaljuk nyelvünket, kultúránkat és nemzeti jelképeinket. Hiszen akárcsak 1848-ban, úgy ma is igaz, hogy csak a jövőjük érdekében együtt cselekvő erős és öntudatos nemzetek állhatnak meg a birodalmi fenyegetésekkel szemben. Ezért amikor a forradalomra és a szabadságharcra emlékezünk, olyan férfiakat és nőket látunk magunk előtt, akik azzal mutattak példát Európának, hogy számukra a hazájuk volt az első, és közös otthonuk szabadságáért a rájuk törő túlerővel is bátran szembeszálltak. Meggyőződésem, hogy az ő hősies helytállásukból ma is erőt meríthetünk” – hangzott el. A rendezvényen számos fiatal szónok mondott beszédet és ifjú fellépő szavalt. Az ünnepség áldással, a himnuszok eléneklésével és koszorúzással ért véget.

Forrás: www.maszol.ro, kezdi.info

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.