Ugrás a tartalomhoz

Maradandó értékek – újévi koncert Szentendrén

Az adventi időszakot hagyományosan újévi koncerttel zárta, egyben a 2019-es évet ezzel indította a város. Kelemen Barnabás és társai bravúros előadásában Beethoven- és Bartók-vonósnégyesek hangzottak el a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében.

A teltházas koncert közönségéhez elsőként a város polgármestere szólt.
„Egy város életének meghatározó mérföldkövei azok a programok, amelyek kiszámíthatóan évről-évre megtörténnek, ahol együtt szórakozhat, ünnepelhet az egész közösség, ahol, ha végignézek az arcokon, csak mosolyt látok. Ez olyan felbecsülhetetlen érték, amelyet őriznünk kell.” – mondta Szentendre polgármestere újévi köszöntőjében. Verseghi-Nagy Miklós a német filozófust, Max Scheler idézte, mely szerint: „Az értékeket nem kitalálni vagy megalkotni kell, csupán felismerni.”- majd így folytatta: „Ezzel egyet is értek, de vitatkoznom is kell. Igen, fel kell ismerni az értékeket, de ennyi nem elég. Megtartani, őrizni és táplálni is kell őket, mert akkor lesznek maradandó értékek, a hamarosan hallható klasszikus zenei darabokhoz hasonlóan, ha vigyázunk rájuk. Ilyen maradandó érték a városunkban a színes kultúra és a város összefogó közössége, Önökre támaszkodva, Önökkel együtt dolgozunk a ennek az értéknek a megőrzésén, sőt gyarapításán.”

Az est háziasszonya, Kóbor Edit, Nagy László Adjon az Isten című versével köszöntötte a hallgatóságot, majd bemutatta a – túlzás nélkül – világsztárokból álló együttest: Kelemen Barnabást, Kokas Katalint, Kokas Dórát és Dmitrij Szmirnovot. Mindannyian számos hazai és nemzetközi díjjal büszkélkedhetnek, a világ szinte minden szegletében megfordultak koncertezve, és a legnevesebb művészekkel játszanak, játszottak együtt.

Kelemen Barnabás Liszt és Kossuth-díjas hegedűművész, korosztályának egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb hegedűművésze, kamarazenésze, vonósnégyes primáriusa, karmestere, két világhírű intézet professzora, a Fesztiválakadémia alapítója és művészeti vezetője, a Kelemen Kvartett alapítója. A magyar államtól kapott 1742-es Guarneri del Gesú mesterhegedűn játszik.

Felesége, Kokas Katalin a magyar hegedűs-nemzedék egyik legkiemelkedőbb személyisége. A szólóhangversenyek mellett elsőrangú helyen szerepel életében a kamarazene, a vonósnégyes és nem utolsó sorban a tanítás. 2004 óta a Liszt Ferenc Zeneakadémia docense és 2002 óta rendszeresen ad mesterkurzusokat is szerte a világon. Férjévével, Barnabással, három csodálatos gyermeket nevelnek.

Kokas Dóra, gordonkaművész, Katalin húga, akiről Barnabás így nyilatkozott: „Nagy öröm számunkra újra együtt játszani Kokas Dórával, aki alapító tagja volt a Kelemen Kvartettnek és 5 évig játszottunk együtt.”

Az együttes negyedik tagja, orosz, Dmitry Smirnov, Szentpéterváron született hegedűművész, érdekességképpen például 2017-ben a Bartók világversenyen Kelemen Barnabás különdíjban részesült. Ebben a felállásban először játszott, de Barnabással már több alkalommal dolgoztak együtt.

A Kelemen Barnabás nevével fémjelzett formáció Beethoven: F-dúr „Razumovsky” vonósnégyesét és Bartók Béla: V. vonósnégyesét adta elő elképesztő bravúrral, lenyűgöző szakmai tudással, varázslatos előadásmódban.
A két darab részben egymásra épül, hisz Bartók építkezett a beethoveni hagyományokból. „Beethoven F-dúr Razumovszkij vonósnégyese egyszerre ékszerdoboz, versenymű négy hangszerre és tiszteleg az orosz zene és hagyomány előtt. Lassútétele, ha nagyon kényszerítenének rá minket, hogy válasszunk egy kedvenc tételt a 10 év alatt eljátszott kvartettek közül, nagy valószínűséggel a lista legelején lenne!” – mondta róla Barnabás.

Bartók vonósnégyeseinek kimagasló hegycsúcsa az ötödik kvartett. Az öttételes kupola-kompozíció a műfaj kikristályosodott formája. Bár a 6 vonósnégyes egyenesen eredeztethető Beethoven műveiből, mégis ez a darab a 20. század talán legösszetettebb kvartettje. Végig átszövi a kiforrott bartóki népzenei hang, mely még a 3. (csúcstétel) balkáni ‘alla Bulgarese’ cím ellenére is a magyar népdal hagyományait tükrözi.

A szűnni nem akaró tapsot a zenészek egy hihetetlen virtuozitással előadott Beethoven tétel ráadással köszönték meg, megkoronázva ezzel az estét.

Az újévi koncert, a közös ünnep lezárásaképpen a közönséget a polgármester egy pohár pezsgővel vendégelte meg a könyvtár előcsarnokában, a hallgatóság együtt koccintott az új évre.

Nagy László: Adjon az Isten
Adjon az Isten
szerencsét,
szerelmet, forró
kemencét,
üres vékámba
gabonát,
árva kezembe
parolát,
lámpámba lángot,
ne kelljen
korán az ágyra hevernem,
kérdésre választ
ő küldjön,
hogy hitem széjjel
ne dűljön,
adjon az Isten
fényeket,
temetők helyett
életet –
nekem a kérés
nagy szégyen,
adjon úgyis, ha
nem kérem.

További cikkeink a témában