Ugrás a tartalomhoz

Letették az SPAR alapkövét

Február 20-án letették a SPAR szupermarket alapkövét a HÉV-végállomás melletti önkormányzati területen. A több mint négyezer négyzetméteres áruház és mélygarázs megépítése és környezetének megszépítése hozzávetőlegesen 3,6 milliárd forintba kerül.

Az egykori SPAR áruházat három évvel ezelőtt megsemmisítő tűz felgyorsította a városrész megújításával kapcsolatos, évtizedekre visszanyúló gondolkodást.
A városvezetés határozott szándéka volt, hogy az önkormányzati és az állami tulajdonú területeken Szentendre városképéhez illeszkedő, összehangolt fejlesztések valósuljanak meg. A beruházás elindulásához azonban számos jogi és hatósági akadályon kellett túljutni. A munka az új SPAR áruház és környezetének fejlesztésével kezdődött. Az építkezést alapos tervezési és előkészítő tevékenység előzte meg. Az önkormányzat kérdőívben kérte ki a lakosság véleményét, közösségi kávéházakat szervezett a Városházán és a HÉV-állomásnál, de bevonta a Móricz Gimnázium diákjait is a közös gondolkodásba. Az így szerzett benyomások, szempontok megjelennek az építészeti tervekben is.Ennek köszönhetően a beruházásnak vonzó eleme a zöld megoldások és a közösségi terek kialakítása iránti nyitottság. Az alapkő mellé egy időkapszulát helyeztek el, amelybe a gimnazisták ötleteinek leírását helyezték.
– Nemcsak korszerű áruház épül, hanem parkoló, járda, gyalogátkelő és park is – mondta az alapkő letételekor Fülöp Zsolt polgármester. – Remélem, hogy hasonlóan jó együttműködést sikerül majd kialakítani a szomszédos állami földterületeken is, hiszen a HÉV- és az autóbusz-pályaudvar korszerűsítése ugyancsak időszerű. Vitályos Eszter országgyűlési képviselő beszédében megerősítette, hogy a szentendrei HÉV-vonal fejlesztését a tárca továbbra is prioritásként kezeli. Elmondta, hogy a SPAR-beruházással együtt már több, mint 11,6 milliárd forintra emelkedik az az összeg, amely az elmúlt évek során Szentendrére érkezett, és büszkeség számára, hogy ebből több, mint 8 milliárd
forint kormányzati fejlesztési támogatás volt. Fülöp Zsolt polgármester később a szentendre.hu-nak azt mondta,hogy ebből az összegből 3,6 milliárd forint a SPAR mostani beruházásának értéke, ami a város igényeivel összhangban egy közcélú magán beruházás, amely a várossal együttműködésben valósul meg.
– Bár a képviselő asszony nem részletezte – emlékeztetett Fülöp Zsolt –, a Fidesz helyi képviselőinek nyilatkozataiból tudható, hogy az említett 8 milliárd forinthoz sorolják például azt az 5,5 milliárd forintot is, amelyet az egykori orosz laktanya kármentesítésére fordított az állam. Ez a térséget érintő, EU-s forrásból megvalósult állami beruházás közel százezer embert ellátó vízbázis védelmét szolgálja. Ezért szorgalmaztuk mi is évekkel ezelőtt a pomázi és budakalászi polgármesterekkel közösen.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2024. február 28-ai lapszámában jelent meg.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Programajánló február 21-27-ig című bejegyzéshez

Programajánló február 21-27-ig

Az utolsó februári héten végleg elbúcsúzhatunk a téltől és lassan készülődhetünk a tavasz örömeire. Több program is segítségünkre lehet ebben.