Ugrás a tartalomhoz

Lemondott Almási Csilla képviselő, időközi választás lesz

December végével lemondott dr. Almási Csilla képviselő a mandátumáról. A szentendrei 10-es körzet (Petyina, Tyúkosdűlő, Derecske, Pap-sziget és Boldogtanya) képviselője a TESZ színeiben került a képviselő-testületbe. Közleményében többek közt arról írt, hogy:  „Arra jutottam, hogy a kialakult városvezetői működésmódok és a megváltozott családi kötelezettségeim együttesen nem teszik lehetővé
a képviselői vállalásaim megfelelő színvonalú és kellő eredményességű teljesítését. Az eddig tapasztaltak alapján érdemi javulásra nem látok esélyt, ezért alapos mérlegelést követően úgy határoztam, hogy 2020. év végével lemondok az egyéni képviselői mandátumomról.” Majd megköszönte többek, köztük Elek Zsófia kabinetvezető munkáját „akinek tudására, kreativitására, segítőkészségére és elképesztő munkabírására mindvégig számíthattam, ahogyan a körzet és a város egyaránt!” A távozás előjele lehetett, hogy 2020 szeptemberében jelezte, valamennyi képviselői csoporttól függetlenül akarja végezni a munkáját. Levelében arról írt, hogy: „Ezen döntésemhez hosszú út vezetett, lévén ugyanazon cél felé képviselőcsoportomban társaimtól egyre eltérőbb módon képzeltem a haladást. Az elmúlt napok eseményei végleg megerősítettek abban, hogy ez a számomra felvállalható út a további képviselői munkához.”  Ez a levél vélhetően annak következménye, hogy Hernádi Krisztina Nóra TESZ-es képviselő Szentendre Klímastratégiájának kidolgozása során a XII. kerület 2010-es Hegyvidéki Éghajlatváltozási Stratégiáját vette át, melyet az MTA Szociológiai Intézet készített. Az önkormányzat arra hivatkozott, hogy az anyag szabad felhasználású, így nem történt plagizálás, de a polgármester akkor levette a napirendről az előterjesztés tárgyalását. Bár többen számítottak rá, Hernádi Krisztina Nóra nem mondott le a képviselői mandátumáról.

Hogyan tovább?

Az biztos, hogy időközi választás lesz, mivel Dr. Almási Csilla egyéniben nyert, tehát nem kompenzációs listáról jutott be a testületbe. Ám a veszélyhelyzet ideje alatt a választások elmaradnak, így addig nem kerül senki a helyére. A 483/2020 kormányrendelet szabályozza a veszélyhelyzet idején az időközi választásokat, ebből kiderül, hogy amint visszavonja a kormány a veszélyhelyzetet, 15 napon belül ki kell tűzni a választás időpontját. Viszont a választásokról szóló törvény kimondja (2013. évi XXXVI. tv.), hogy az időközi választást a mandátum megüresedésétől, számított százhúsz napon belülre kell kitűzni. Így biztosnak látszik, hogy egyhamar senki sem fogja betölteni a megüresedő képviselői helyet.

Az önkormányzati választáson 2 527 választópolgár 48%-a járult az urnához a körzetben. Közülük 715-en szavaztak dr. Almási Csillára, 450-en pedig Laárné Szaniszló Évára, a Fidesz-KDNP közös jelöltjére, aki így csak kompenzációs listáról tudott bekerülni a képviselő-testületbe. Dr. Almási kampányában a csapadékvíz elvezetésének problémáit és a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtését tűzte ki célul körzetében. 

Frissítés: Dr. Almási Csilla cikkünk megjelenése után a következő pontosítási kérelmet juttatta el hozzánk, mely változatlan formában itt érhető el.

Címlapkép: Kampányplakát – TESZ

 

További cikkeink a témában