Ugrás a tartalomhoz

Koszorúzás a Nemzeti Összetartozás Napján

A Kálvária dombon, a Trianon-emlékműnél tartott koszorúzással tisztelegtek a város vezetői a Nemzeti Összetartozás Napján, 2019. június 4-jén. 

99 esztendeje írták alá Trianonban a történelmi Magyarország területének kétharmadát leválasztó trianoni békediktátumot, amit a magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikált és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdetett ki. A szerződést kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

A Nemzeti Összetartozás Napja a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap, melyet 2010-ben iktatott törvénybe az Országgyűlés. Elfogadásával az anyaország kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.  A törvény békediktátum aláírásának 90. évfordulóján, 2010. június 4-én lépett hatályba.

Szentendre önkormányzata a 99. évfordulón a Kálvária dombon lévő Trianon-emlékműnél tartott koszorúzással tisztelgett a nemzet egysége előtt.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.