Ugrás a tartalomhoz

Könyvekkel is gyógyított

25 éve halt meg dr. Oláh Andor orvos, természetgyógyász, szakíró. A Magyar Biblioterápiás Társaság és a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár képviselői koszorúzással emlékeztek meg a Sztaravodai úti temetőben nyugvó szentendrei hírességről halálának 25 évfordulóján, 2019. február 13-án.

Oláh Andor orvosi diplomáját 1949-ben szerezte, ezt követően a békéscsabai kórházban dolgozott, majd Dobozon volt körzeti orvos. Itt kezdte kutatni a népi orvoslás módszereit és hagyományait, amelyeket eredetileg a füvesemberektől tanult. Természetgyógyászati tapasztalatait 1953-tól propagálta, amiért több összeütközése volt a hivatalos szervekkel. A természetes gyógymódok iránti érdeklődése irányította figyelmét a művészetek gyógyító és testi-lelki egészségfenntartó hatására, melyet megerősített saját gyermekkori – nagymértékben a könyvek segítségével történt – gyógyulási élménye. Felismerve, hogy a könyvek, az irodalom szuggesztív ereje betegségmegelőző, valamint egészségmegőrző értékű is, a biblioterápia egyik első magyarországi alkalmazójává vált.

Werner Ákos, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár igazgatója és dr. Bartos Éva, a Magyar Biblioterápiás Társaság titkára dr. Oláh Andor szentendrei síremlékénél

 

Dr. Oláh Andor 1973-ban költözött Szentendrére. Nyugdíjas főorvosként tovább dolgozott, de idejének jó részét előadások tartása, az írói munka és bioklubok szervezése kötötte le. A Szamárhegyen, egy régi dalmát házban lakott, ami a természetgyógyászat és a biblioterápia iránt érdeklődők Mekkája lett. Az orvoslás mellett a keleti filozófiával, az irodalommal és művészetekkel is behatóan foglalkozott. Több könyve és cikke jelent meg, munkásságáról a helyi és országos lapokban számtalan írás adott hírt.

Életével és műveivel kapcsolatos emlékeket és dokumentumokat őriz a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár helytörténeti gyűjteménye, biblioterápiai tapasztalatai és tevékenysége pedig a Szentendrén bejegyzett Magyar Biblioterápiás Társaság működésének szellemi alapjait képezik. 2014-ben a könyvtár és a társaság közös kiállítással tisztelgett munkássága előtt.

 

Forrás: Szentendrei Arcképcsarnok II., Elődeink (szerk.: Pethő Zsoltné Németh Erika)

 

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a A rózsák atyja            című bejegyzéshez

A rózsák atyja           

Boromisza Tibor festőművész a Függetlenség című lap 1936. január 19-i számában megjelent írásában örökíti meg a sok szentendrei rózsakertész egyikét, Sausek Sándor alakját.

Kiemelt kép a Szentendre legendás jótevője című bejegyzéshez

Szentendre legendás jótevője

Dumtsa Jenőre és feleségére Blazsity Petronellára emlékezünk, akiknek a nevéhez sok jótékonysági adakozás, alapítványok létrehozása fűződik.