Ugrás a tartalomhoz

KIPróbáltuk, jó lesz

2020. február 21-én, hosszadalmas előkészületek után, elindult az az akkreditált pedagógusképzés, melyen a Rotary Club Szentendre jóvoltából 16 gyógypedagógus kolléga vehetett részt. A szentendrei Cházár András EGYMI Bárczi Gusztáv Tagintézmény tanárai a KIP program (Komplex Instrukciós Program) elemeivel ismerkedtek meg. A programot eredetileg a Stanford Egyetemen dolgozták ki. Ez egy olyan tanulásszervezési módszertan, amely a hátrányos helyzetű tanulók leszakadását megakadályozza, és a tehetségesebbeket jobb teljesítményhez segíti. A módszer teret ad az egy csoporton belül jobban és alul teljesítő gyerekeknek a sikeres együttműködésére, az ismeretek hatékonyabb elsajátítására.

Jelen képzésben 4 általános iskola 55 pedagógusa vesz részt, így közel 800 iskoláshoz jut el ez a lehetőség. Mindez a nemzetközi Rotary Global Grant projekt keretében valósul meg, hiszen az erre kiírt pályázat címe – „Befektetés a Mi jövőnkbe!” – is mutatja, mennyire elkötelezettek a gyermekek hatékonyabb tanulása, oktatása mellett, hogy a hátrányos helyzet senkinek ne legyen akadály a továbbtanulásnál.

A képzés alatt a KIP magyarországi „nagymamája” Borbélyné Nagy Éva, StenczingerCsilla (a VIII. kerületi Losonci Téri Általános Iskola igazgatója) és az ő kiváló munkatársai szoros tempót diktáltak. A kiképzők már évek óta nagyszerű eredményekkel alkalmazzák a KIP-et, így a tapasztalataikat beépítve adták át a tudásukat. A jó tagolás, az elméleti képzést gyakran követő gyakorlatok egyből eszközt is adtak a módszer alkalmazásához. Áprilisban lesz a képzés második része, addig kollégáink lelkesen KIPróbálják a már megismert elemeket.

Köszönjük minden résztvevőnek és támogatónak a lehetőséget és az élményt!

 A Cházár András EGYMI Bárczi Gusztáv Tagintézmény tanárai

További cikkeink a témában