Ugrás a tartalomhoz

Kegyetlen felnőttek, kiszolgáltatott gyerekek

Nagy port vert fel egy cseh dokumentumfilm, a Csapda a neten, mely a netes veszélyeket mutatja be, négy, kiskorúnak álcázott színésznő közvetítésével. Ezt a filmet lehet most megnézni ingyen a Digitális Témahét alatt, azaz 2022. április 4-8. között.  A program apropójából a Yettel, együttműködésben a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivállal, a Digitális Témahét időkeretét megduplázva 2 hétig ingyenesen elérhetővé teszi a meglévő és a 2 hét alatt újonnan csatlakozó HiperSuli-iskolák számára a filmet. A filmet eredetileg tavaly ősszel mutatták be a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon.

 A film rendezőinek kezdeményezésére három fiatal színésznő kiskorúnak tetteti magát, hogy kiderüljön, mi történik, ha belépnek egy népszerű online chatszobába – hamar kéretlen ismerősök és zaklatók ostromolják őket. A film mélyen elgondolkodtató kísérlet, amely leleplezi, hogyan vált a gyermekbántalmazás e modern formája mindennapos, rendkívüli módon elterjedt fenyegetéssé, amely ellen az internet és a közösségi felületek tudatos használatával tehetünk.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a tanórai keretek között is megfelelő figyelem és hangsúly kerüljön az internet tudatosságra. Ez a film egy hiánypótló alkotás, amely kegyetlenül szembesíti a diákokat, tanárokat és a szülőket is azzal, hogy mindaz, amit a vásznon látnak, a valóságban is létezik. Hiteles kiegészítése és remek indítója az iskolai beszélgetéseknek, amikor a gyerekek biztonságos környezetben, szabadabban tudnak gondolkodni a pedagógusokkal együtt az online zaklatás témájáról” – mondta el Varga Krisztina, a zsombói Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanára, a HiperSuli szakmai koordinátora. Azok az iskolák, melyek csatlakoznának, itt érhetik el a jelentkezési lapot.

További cikkeink a témában