Ugrás a tartalomhoz

Jövedelemadó 1% felajánlása a Pirk Múzeumnak

Kérjük, támogassa a Szentendrén létesülő Pirk János Múzeum befejezését személyi jövedelemadója 1%-a felajánlásával! A kedvezményezett adószáma: 14379367-2-13, a kedvezményezett neve: Pirk János Múzeum Nonprofit Kft., Szentendre, Bogdányi u. 34.

PIRK JÁNOS (1903-1989), Szentendre Város Díszpolgára, Pro Urbe díjasa, számos szakmai és állami díj kitüntetettje, a XX századi magyar művészet és ezen belül a szentendrei festészet egyik kiemelkedő alkotója volt. Művészi pályája, mely 1919-től hetven évet ívelt át, a Nagybányai Művésztelepen indult, további állomásai Budapest, Róma, Párizs, Nagybánya, Gödöllő és Szentendre voltak. Munkásságával neves művészettörténészek és kortárs művészek foglalkoztak. Értékeléseiket a Pirk János emlékalbum, két monográfia, kiállítási katalógusok, számos cikk és tanulmány őrzi. A hagyományos sajtóorgánumokon túl a televízió, a rádió és az Internet is figyelemmel kísérte Pirk János művészetét. A Duna TV 40 perces portréfilmet mutatott be róla „Magvető káprázatban. Pirk János a magyar Van Gogh” címmel. Rendszeres kiállító művész volt. Egyéni kiállításai, az adott intézményekben és időszakokban, a leglátogatottabb tárlatok közé tartoztak.

Művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában, a Szépművészeti Múzeumban, a Műcsarnokban, a Debreceni Déri Múzeumban, a szentendrei Ferenczy Múzeumban, más hazai és külföldi közgyűjteményekben, magyarországi és külföldi magángyűjteményekben.

További cikkeink a témában