Ugrás a tartalomhoz

Jazz és bor randevúja Szentendrén

Szeptember utolsó hétvégéjén a Fő téren és a belváros sétálóutcáján, a Dumtsa Jenő utcában a boré és a jazzé volt a főszerep. Neves hazai borászatok, szentendrei kötődésű pincészetek várták a bor szerelmeseit. Az igényes, unikális rendezvény emellett számos kulturális programmal, több színpadon koncertekkel és a helyi borkultúrát bemutató tematikus sétákkal nyújtott teljes feltöltődést vendégei számára. Szentendre a maga kisvárosias, mediterrán jellegét, szőlő- és bortermeléssel kapcsolatos történelmi hagyományait mutatta meg kiváló zenészek társaságában a Szent Mihály-napi hétvégén.

A Szentendrei Jazz- és Borfesztivál ideje alatt a helyi éttermek borvacsorákkal, egyedi menüsorokkal kapcsolódtak a programokhoz. A fesztivál szakmai partnere ebben az évben a Borjour volt, borkóstolókkal, mesterkurzusokkal, az ország minden borrégiójából érkezett 30 borászat kínálatával várta a fesztiválozókat. Kadarka- és Hárslevelű-párbaj, Magyar kékszőlők kóstolója, Narancsteszt és A legjobb magyar házasítások címmel a Borjour mesterkurzusai a Városháza termeiben kerültek bemutatásra. A „Mondvacsinált utca” a sörkedvelőkre is gondolt, kézműves sörökkel, grillkonyhával készültek a háromnapos fesztiválra. Édeni ízélmények, borok és csokoládék különleges párosai várták a látogatókat az Édeni Édességek boltjában. A Somlói Borudvarban jóféle borokat lehetett kóstolni, sőt, borházasságot is köthettek a vendégek egy pohár tüzes somlóival, a Somlói Borrend képviselőjének áldásával.

A város hagyományaihoz híven a képzőművészet is jelen volt a fesztiválon. A Szentendrei Lakástárlat Alapítvány Rozé és vörös utcatárlat programján belül az üzletek kirakatában és házainak ablakaiban kortárs szentendrei képzőművészek alkotásait állította ki, melyeket egy-egy borász fogadott védnöksége alá. Bihon Győző és Gulyás Andrea festőművészek gyönyörű műtermében Harcsa Veronika és Razvaljajeva Anasztázia adott meghitt koncertet. A Városi vendégházban kalapács alá került az a mű, amely a Szentendre Éjjel Nappal Nyitva Fesztivál idején a Házak, udvarok, házigazdák programsorozat keretében, a Dorn házaspár udvarában megrendezett „Ihlet est”-en született. Az árverést Pintyőke Marcell vezette. Verebélyi Diána képzőművész „Engedj el (Egyszer mindenki felnő)” című képének bevételével a Szentendrei Bölcsőde Egészséges és Derűs Gyermekekért Alapítványát támogatják. Az est házigazdája Dorn Zoltán volt, aki Kamocsay Ihlet Cuvée-vel várta vendégeit. Az esten fellépett Karácsony János – James, az LGT együttes gitáros-énekes frontembere. A fantasztikus hangulatú liciten végül 195 ezer forintért kelt el a festmény.

A történelmi belváros sétálóutcájából kialakított Borkorzó több színpadán, a Kacsakő Bisztrónál és a Barlangban három napon át szólt a zene, közel 30 koncertet hallgathatott meg a közönség. Pezsgett a Fő tér is: a jazz remekei, többek között a Fourtissimo Jazz Orchestra, a Kozma Orsi Quartet, a Magyar Rapsody Projekt, Gájer Bálint és a Borbély Mihály vezette Dunakanyar Jazz Quartet adott fergeteges koncertet a nagyszínpadon.

További cikkeink a témában