Ugrás a tartalomhoz

Isten éltesse Éva nénit!

Még egyszer nem mondom, hogy nagyon boldog vagyok, de tudjatok róla” – mondta Viski Éva tanárnő amikor átvette a díszoklevelet Fülöp Zsolt polgármestertől, amit kilencvenedik születésnapjára kapott, a tanári gyémántdiplomája mellé. Az idős hölgy egykori tanítványai körében vette át a kitüntetést.

Viski Éva Szentendre közkedvelt tanára volt, az idén tölti be a kilencvenedik életévét és az idén hetven éve, hogy a jászberényi főiskolán tanári diplomát szerzett, amiért a főiskolától gyémántoklevelet kapott. Bár a városból már elköltözött, mert saját döntése alapján testvérével együtt egy csepeli idősotthonban lakik, sokakkal még a mai napig élő a kapcsolata. Viski Éva élénk személyiségével sok diákját terelte jó útra. Az 1960-as évek közepén érkezett a városba, előbb a Bajcsy Zsilinszky úti átalános iskolában, majd az 1970-es évektől Izbégen tanított.

Meghatódva vette át a díszoklevelet és a virágcsokrot Fülöp Zsolt polgármestertől.

        A gyémántoklevélhez és kilencvenedik születésnapja alkalmából Szentendre városa is szívből gratulál! Isten éltesse Éva néni! – mondta a polgármester, amikor átadta az oklevelet a tanárnőnek.

Visky Éva meghatódva mondott köszönetet.

        Nagyon szép, nagyon köszönöm! Még egyszer nem mondom, hogy nagyon boldog vagyok, de tudjatok róla – mondta. – Girbegurba volt az út, de ide találtam Izbégre, egy városszéli nem egészen jól felszerelt iskolába. A gyerekek, mindegyik egy kis arany tojás volt, amit fel kellett törni, az egyiket hamarabb, a másikat nehezebben.  De úgy éreztem, hogy azok a gyerekek, akik ott voltak, beleköltöztek a szívembe – emlékezett vissza Éva néni tanítványai körében, akik közül többen a könnyeiket törölgették a beszéde közben. – Volt olyan gyerek, akit csak egyszer meg kellett simítani, és valahogy úgy átolvadt bennem az a gyerek. De volt a Sarlós Laci, akit mindenki csak ütött – vágott, én meg egyszer átöleltem és megpusziltam a fejét. Láttam rajta, hogy olyan hitetlenkedve néz. Mindannyiótokat nagyon szerettelek, és most is. És nagyon köszönöm ezt a csodálatos érzést. Nagyon boldog vagyok és azt kívánom, hogy amikor eléritek a kilencvenet, legyetek ti is nagyon boldogok – mondta.

csr

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. október 11-ei lapszámában jelent meg.

Fotó: Bellai László

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.