Ugrás a tartalomhoz

Ismerje meg a japán kultúrát! – Sakura fesztivál Szentendrén

 

Május 14-én megérkezik a Sakura Szentendrére is! A tavasz utolsó napjait és a japán kultúrát ünnepeljük egy egynapos fesztivál keretében, ahol belekóstolhatunk a japán filozófiába és művészetekbe.

A japán egy olyan figyelem orientált kultúra, ahol az esztétika, a mozdulatok, a zene ritmusa, vagy épp a fogyasztásra felkínált tea mind nyugtató hatásúak, s befelé terelik a fókuszt. Lelassítják belső ritmusunkat, ezáltal más mederbe terelik az események alakulását, s egy olyan eltérő létformára mutatnak rá, amely összemossa a művészet és a hétköznapok határait.

A fesztivált Szentendre új összművészeti találkozási pontja szervezi, a Newsee.Store, melynek szívügye a helyi közösségi élet felpezsdítése, s alternatív létformák bemutatása. Ilyen például a kreatív autonómia közös, örömteli megélése is, ezért a Newsee jellemzően olyan foglalkozásoknak ad színteret, ahol művészek és szakértők támogató jelenlétében lehet megvalósítani saját vízióinkat, s az alkotási folyamat során egymástól is tanulni.
A Newsee Leel-Őssy Enikő képzőművész kezdeményezésével indult, aki bátran integrált olyan funkciójú tereket, melyek tradícionálisan nem egy helyszínen lelhetőek fel – mint például a művészeti galéria, a kreatív műhely, természetgyógyászat, teázó, s a játszótér -, hogy ezáltal egy olyan sokoldalú, önszerveződő közösségnek adhasson otthont, ahol életkortól függetlenül mindenki megtalálhatja a maga számítását.

Fotó: Newsee

Alakulását követően számtalan keleti kultúrát képviselő művész tévedt be és vett aktívan részt a tér formálásában – ezeknek a közös alkotó találkozásoknak a folyománya a Japán Fesztivál, amely lehetőséget nyújt arra, hogy élvezhessük a japán kultúra kincseit, s felfedezzük a Japánkertben, mint közösségi térben rejlő lehetőségeket. Várunk minden kedves érdeklődőt szeretettel a Newsee.Store-ban zajló programokon is!

NEWSEE SAKURA – Szentendrei Japán Fesztivál – Május 14. 10.00-20.00;

Szentendrei Japánkert:

10-11 Koto koncert (ingyenes)
11-11.20 megnyitóbeszéd – Otaka Masato Japán Nagykövet
11.30-12 ízelítő Urasenke teabemutató
12-16 Kimono bemutató és fotózás, valamint japán néptánc óra, melyet Holló Viktória vezet (ingyenes program)
13-14 sétával összekötött előadás Dani Zoltánnal, a Japánkert alapítójával (ingyenes program)
17-19 A Japán Zeneklub koncertje Taiko és Sakuhacsi előadásában (ingyenes program)
+ Sumi-e, japán kalligráfia-készítés kérésre (10-13 és 14-17 óra között) (3000 Ft)

Newsee.Store (2000 Szentendre, Alkotmány utca 3)

10-12 Totoro a varázserdő titka (Myazaki) – japán gyerekfilm-vetítés (ingyenes)
10-13 Kokeshi baba-festő workshop Tóth-Vásárhelyi Réka művész kíséretében (8000 Ft)
14-17 Urasenke teaceremónia és -kóstolás (2000 Ft) Időpontok foglalása lehetséges: 14:00, 14:30, 15:00, 15:30
17-18 Világjáró Klub – Cseresnyési Anna mesél Japánban töltött éveiről (ingyenes)
18-19 A tea íze (Katsuhito Ishii) – filmvetítés (ingyenes)

 

(X)

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Programajánló szeptember 13-18-ig című bejegyzéshez

Programajánló szeptember 13-18-ig

Szombaton újra felcsendülnek az ismert katonazenekari darabok a Lázár cár téren, de a héten újrakezdődnek már megszokott előadás- és koncertsorozatok is.