Ugrás a tartalomhoz

VÁROS

Indul a SPAR bontása

Október 5-én megkezdődött a 2021 tavaszán leégett SPAR áruház bontása. A murvázott parkolóban másnap megkezdődtek a régészeti munkálatok, részleges lezárásokra kell számítani a következő időszakban.

Két év után először mehetett be kamera a leégett SPAR romjai közé azon a napon, amikor megkezdődött a maradványok bontása. A tűz mindent elpusztított, hatalmas ereje abból is látszik, hogy meghajlította szinte az összes vasgerendát. Ezeket távolítják el az elkövetkezendő három hétben, hogy ezután egy 50-60 férőhelyes ideiglenes parkolót alakítsanak ki az egykori áruház helyén.

„Az önkormányzat a beruházóval együttműködve arra törekszik, hogy a szentendreiek P+R parkolási igényeit az építkezés ideje alatt változatlan kapacitással biztosítsa. Kérjük, hogy a helyszínen kihelyezésre kerülő jelzések és szalagozások figyelembevételével hagyják szabadon a lezárt területeket. Köszönjük, hogy ezzel is segítik a beruházás zökkenőmentes megvalósulását.” – olvasható az önkormányzati honlapon.

Fotó: Isza Ferenc

A beruházó képviselői és Szentendre Város Önkormányzata rendszeresen egyeztetnek, a legutóbb szeptember 27-én találkoztak. Ekkor a szentendre.hu cikke szerint a SPAR Magyarország megerősítette, hogy az épület megmaradt romjai veszélyes anyagot nem tartalmaznak. Továbbá biztosították az önkormányzatot arról, hogy a bontás során a szállópor minimalizálása érdekében locsolni fognak az érintett területen. Az elbontott törmeléket a lehető legrövidebb útvonalon – a Vasúti villasoron át a 11-es úton keresztül – szállítják el a városból.

Az új áruház a hozzátartozó parkolókkal a régitől mintegy száz méterre, a jelenlegi murvás parkoló területén áll majd, és a tervek szerint 2024 végéig elkészül. Az építkezés alatt az ideiglenes parkolóhelyeket ingyenesen lehet majd használni. Az új SPAR a jogszabályban előírt számú várakozóhelyen felül további százötven parkolóhelyet alakít ki.

A nyitás után a régi áruház helyén megszűnik az ideiglenes parkoló, a területet a beruházó parkosítja. A beruházás során a területen lévő növények egy részét át fogják ültetni a Kálvária út végén található Gyógy-és fűszernövény kertbe, ide pedig újakat telepítenek.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. október 11-ei lapszámában jelent meg.

Fotó: Isza Ferenc

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.