Ugrás a tartalomhoz

TÉMA

 Idősek világnapja

Nagyszabású rendezvényt tartott az Idősek világnapja alkalmából Szentendre Önkormányzata és az Egészséges Városért Közalapítvány, amit támogatott a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság, a VSZC Petzelt József Technikum és Szakképző Iskola diákjai és a Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub.

A délelőtti egészségügyi szűrőnapon az előzetes regisztrációnak köszönhetően nem kellett sorban állniuk az időseknek a vizsgálatoknál. A hétféle szűrővizsgálat során mintegy száznyolcvan vizsgálatot végeztek el a részt vevő hatvan főnél.  A látásszűrésen legalább 60 %-ban találtak eltérést, részben javítandó dioptria, részben szürke hályog formában. A hallásszűrésnél több esetben is a szakrendelésre irányítottak további vizsgálatokra. A melanoma szűrésen megjelentek 20 % -ánál találtak gyanús, vizsgálandó eltérést. Meglepetésre a vércukor és vérnyomás értékeknél szinte nem volt kiugró eltérés az elfogadott normális értékektől. Annál inkább találtak pozitív eredményt a prosztata-problémákat előre jelző PSA tesztnél, csaknem 40 %-ban javasoltak azonnali szakorvosi vizsgálatot. A testösszetétel vizsgálatnál az átlagostól tíz százaléknyi eltérést mértek, a jelentkezőket tanácsadással látták el. Hasitz doktornő nagyon érdekes előadását a fertőző betegségek prevenciójáról a jelenlévők aktívan, kérdéseket is feltéve hallgatták.

A délutáni műsor a mindig újat tudó Ezüstfény Énekkar előadásával kezdődött, többek között a nyugdíjas himnusz megható énekével. Fontos része volt a programnak a Csalóakadémia kisfilm vetítése, mely a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács figyelemfelhívó összeállítása.

Fotó: Isza Ferenc

Az immáron szokásos színpadi torna Török Beával aktív részvételt kívánt meg a közönségtől, akik boldogan mozogtak a nézőtéren a ritmikus zenére.

Az est fénypontjaként a jótékonyságáról is ismert, Magyarország legsikeresebb jazz-zenekara, a Hot Jazz Band lépett fel. Bényei Tamás elragadó stílusban szólította meg a hallgatóságot, aktív részvételre buzdítva őket. Örömmel énekeltek a vérpezsdítő muzsikával együtt, fiatalkoruk kedves számaikat felidézve. A legfontosabb látvány a nézőtéren az volt, hogy mindenki mosolygott és csillogó szemmel nézte a műsort.

Az Önkormányzat jóvoltából tombolával és vendéglátással zárult az idősek városi rendezvénye, ami október 1-jén folytatódott. A Paprikabíró utcai nagyparkolóban  Magyarország  átfogó egészségügyi szűrőprogramja, a szűrőkamion egész nap várta az érdeklődőket. Már a regisztráció első napján szinte telt ház volt.

Egészséges Városért Közalapítvány

Aktív nyugdíjasok

Igen aktív életet élnek a szentendrei idősek, amit az is mutat, hogy négy nyugdíjas klub is működik a városban, a Gondozási Központ pedig napközbeni programokkal várja őket. A programok változatosak: szenior tánc a Városháza dísztermében, közös bográcsozás a Postás-strandon, időseknek szóló helytörténeti vetélkedő, az Idősek Világnapja rendezvény egészségügyi szűrőprogramokkal.

– Az egészségügyi programok iránt mindig nagy az érdeklődés, főleg az idősebb korosztály körében – jelentette ki Gerőcs Katalin, az Egészséges Városért Közalapítvány elnöke. – 2022. júliusban az egészségterv készítésekor felmérést készítettünk arról, hogy milyen programokat szeretnének az idősek. A kérdőívet 850 fő töltötte ki, akik a 24% (200 fő) 61+ és 18 % (153 fő) a 70+ korosztályt képviselték, körükben 50 % feletti az igény az életmódváltó programokra, például a testsúly csökkentő programra és táplálkozási tanácsadásra. Majdnem minden megkérdezett (89-94 %) életmód tanácsadást igényel, a felük (53-52 %) pedig közösségi programokat. A mozgásprogramok közül a gyógytorna (41-45 %) volt a legnépszerűbb, a lelki egészség témában a stresszkezelést szeretnék megtanulni a legtöbben. Sokaknak lenne igénye segítő beszélgetésre (60%), önismereti foglalkozásra, illetve hozzátartozói, támogató csoportra. Mindezek bizonyítják, hogy érdeklődő, aktív az időskorú lakosság, és szívesen veszik a számukra nyújtott plusz szolgáltatásokat.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. október 11-ei lapszámában jelent meg.

Fotó: Isza Ferenc

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.