Ugrás a tartalomhoz

Hozzuk létre közösen a Hősök Adattárát!

Szentendre a centenáriumi évben méltó emléket kíván állítani az I. világháborúban meghalt katonahőseinek. A Ferenczy Múzeumi Centrum összeállította a szentendrei háborús hősök névjegyzékét olyan katonák adataival, akik életüket áldozták a háborúban. Fontos azonban, hogy ne csak az ő nevük váljon ismertté, hanem valamennyi szentendrei hadbavonult katona emlékét megőrizzük. Az I. világháborús iratok, fényképek, emléktárgyak dokumentálásához a szakemberek a lakosság segítségét kérik. A neveket a tervek szerint egy emlékművön tüntetik majd fel.

 

Ossza meg velünk I. világháborús emlékeit!

Hozzuk létre közösen a Hősök Adattárát!

Felhívás

Száz éves adósságot rovunk le akkor, amikor városunk, a centenáriumi évben, méltó emléket kíván állítani az I. világháborúban meghalt katonahőseinknek. Ennek kapcsán a Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai összeállították a szentendrei háborús hősök névjegyzékét. A jegyzék olyan katonák adatait tartalmazza, akik életüket áldozták a háborúban. Fontos azonban, hogy ne csak az ő nevük, sorsuk váljon ismertté, hanem valamennyi szentendrei hadbavonult katona emléke megőrződjék. Ehhez kérjük az Ön segítségét! Ha birtokában van bármely I. világháborús résztvevő fényképe, irata, emléktárgya, kérjük, adjon rá lehetőséget, hogy azt lemásolhassuk, lefényképezhessük, dokumentáljuk!

Hozzuk létre közösen a Hősök Adattárát!

A halált szenvedett katonahősök névjegyzéke sem teljes, illetve a levéltári iratok olykor talán hibás adatokkal szolgáltak. (Az elkészült névjegyzéket megtekintheti a város hivatalos honlapján, a szentendre.hu-n.) Kérjük, ha további személyekről van tudomása, vagy meglátása szerint a közölt adatok javításra szorulnak, azt szintén jelezze nekünk!

Emlékeivel, tárgyaival, ismereteivel, kérjük, keresse a Polgármesteri Hivatal munkatársát, Kozma Krisztinát (+36/26/300-407; +36/20/529-7059, kozma.krisztina@szentendre.hu) illetve a múzeum dolgozóját, Tyekvicska Árpádot (telefon: +36/20/42-77-555; e-mail: legend60@gmail.com!

Szentendre I. világháborús katonahőseinek annotált névjegyzéke

További cikkeink a témában