Ugrás a tartalomhoz

Hova menjünk a héten? Március 21-27.

Olvasóink szokásos heti ajánlónkban több színházi előadás és koncert közül válogathatnak a héten induló Tavaszi Fesztivál alkalmából. Emellett kézműves workshopokon, természetjáró sétákon, valamint pataktisztító szemétszedésen is részt vehetnek az érdeklődők.

A Barlangban (Dunakorzó 18.) március 25. péntek 20:00 órától a Roots of Rajasthan zenekar szórakoztatja a közönséget. A zenekar indiai Langas közösséghez tartozó tagjai a rádzsasztáni népzene tradícióját folytatják. Zenéjükben az ősi indiai zene autentikusan a legtisztább formájában jelenik meg. A zenekar tagjainak ősei királyi udvarokban zenéltek esküvőkön és egyéb ünnepségeken.

A HBPMK színháztermében (Pátriárka utca 7.) március 25. péntek 19:00 órától a Levédia című koncertet hallgathatják az érdeklődők. A Bársony Bálint (Artisjus – Fonogram díjas szaxofonművész) által vezetett Magyar Rhapsody Projekt magyar klasszikus zeneszerzők műveit és népdalgyűjtéseit dolgozza fel, modern és ősi magyar hangszereken előadva, világzenei megszólalásban. A koncert nagy zeneszerzőink, népdalgyűjtőink és kultúránk népzenei gyökerei előtt tiszteleg.  A zenekarban a modern hangszerekkel együtt szólalnak meg magyar népi hangszerek, mint a tekerőlant, tárogató, töröksíp, koboz, népi furulyák, népi hegedű, ősi dobok és ütőhangszerek. Az este sztárvendége: Molnár Levente operaénekes.

Ugyanitt március 26. szombat 18:00 órától a Magyar Táncképek című előadást tekinthetik meg olvasóink. A Duna Művészegyüttes folklórelőadása a Kárpát-medence autentikus néptáncait mutatja be, hagyományos és feldolgozó koreográfiákon keresztül. Az előadás kötetlen szerkezetű, különböző hangulatokat idéz meg, impressziókat mutat be a paraszti tánckultúrából.

Március 27. vasárnap 11:00 órától a Tüskevár színpadi feldolgozása várja ugyanitt a nézőket. Az eredeti regény 2022-re modernizált változatát láthatják, ezért nem meglepő, hogy Tutajos eleinte, mint minden mai gyerek, az okostelefonjába kapaszkodik… A berek meghódítja a fiatalokat, Matulával felfedeznek egy nem virtuális, hanem valódi, színes, kemény, titokzatos és lenyűgöző világot, amit úgy hívunk, hogy Természet. Elsősorban családoknak, iskoláknak ajánljuk az előadást.

A Városháza dísztermében (Városház tér 3.) március 27. vasárnap 17:00 órától az Opera-szerelem című zenés előadást tekinthetik meg az opera rajongói. László Boldizsár és Nánási Helga estjét Rákai András zongoraművész kíséri.

László Boldizsár és Nánási Helga

A héten a MANK Galéria (Bogdányi út 51.) is színházi előadás terévé válik, március 25. péntek 19:00 órától a Médeiát viszi színpadra a KV Társulat. A társulat először vállalkozott klasszikus mű feldolgozására; az ókori szöveg alapján egy kortárs előadást hoztak létre, amely a nők kiszolgáltatottságáról és egy krízishelyzet megoldási lehetőségeiről szól, ma. A szakmai visszajelzések kiemelik, hogy a dráma mellett a kortárs humor megjelenése teszi nagy élménnyé az előadást. Czukor Balázs rendezővel – akivel díjnyertes Függésben c. előadásuk után másodszor dolgoztak együtt –egy kerettörténetbe helyezték a drámát; Médeia története egy csoportterápia keretében, szerepjátékokon keresztül bomlik ki.

A Skanzen Vigadójában (Sztaravodai út 75.) március 26. szombat 11:00 órától a Kék Madár című zenés játékot tekinthetik meg az érdeklődő családok Ivancsics Ilona és Színtársai előadásában. Ugyanaznap 18:00 órától felnőtt nézőket várnak a Skót Mámor című előadásra. A párizsi színházi évad legnagyobb meglepetése és érthető közönségsikere előszőr érkezik Magyarországra. Nem véletlenül, itthon is siker vár erre a hibátlanul megrendezett előadásra. Minden arany, ami fénylik? Mennyi titok lappanghat életünkben? Mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz?  Az előadás keretében két sikeres, jómódú, és látszólag boldog házaspár egy feledhetetlen estéje tárul elénk.

Március 27. vasárnap 17:00 órától kezdődik Bácsi Róbert László A szabadság gesztusai című kiállításának finisszázsa. A záró tárlatvezetéshez ef Zámbó István, Margit Szabolcs és Vincze Ottó társaságában csatlakozhatnak az érdeklődők.

A MűvészetMalomban (Bogdányi utca 32.) március 24. és június 26. között megtekinthető Puklus Péter Egész életemben hazudtam című egyéni kiállítása. Puklus legkülönfélébb médiumban készült alkotásokat vonultat fel, így látható lesz sajátos hangvételű fotókon, installációkon át videó, performansz és a művész kiadványai, mindezt az alkotóra jellemző sajátos, intim hangvételű kontextusban. Legújabb alkotásaiban a magánéleti intimitás, traumák feldolgozása és életközepi válsághelyzetek kérdésköreinek gazdag vonulatát sorakoztatja fel. Mindezzel párhuzamosan Puklus a fotográfiai forma határait feszegeti absztrakt műveiben, melyek a szobrászattól az elmélyült rajzokig terjednek. Így a kiállítás során Puklus rengeteg gondolatébresztőt kínál majd a látogató számára és az önreflexió egyfajta kreatív felszabadulását igyekszik nyújtani.

A P’Art Moziban (Dunakorzó 25.) március 23. szerdán 18:00 órától újra megtekinthető az Ammonita (2020) című film exkluzív, feliratos vetítés keretében. A lassú folyású, szép képekkel és komor hangulattal operáló alkotás igazi csemege a művészfilmek kedvelői számára. A 19. századi Angliában Mary Anning (Kate Winslet) elismert, ám a tudományos világból kiábrándult őslénykutatóként egyedül gyűjtögeti a fosszíliákat a tengerparton. Kötelességei mellé teherként érkezik a fiatal, depresszióban szenvedő Charlotte (Saorsie Ronan), akit gazdag férje bíz az asszonyra. A kezdeti ellenszenvet követően különleges kapcsolat alakul ki kettejük között, ami új színt visz Mary kiüresedett életébe.

Saoirse Ronan és Kate Winslet (Forgalmazó: Vertigo Média)

A film felületesen ugyan, de több társadalmi és lelki problémára kíván reflektálni: magány, depresszió, anya és lánya közötti kapcsolat, női érvényesülés férfiak által dominált tudományágban. Az érzelmi szál azonban végig domináns marad, így a romantikus történetet kereső nézők nem fognak csalódni a filmben.

További vetítések:

március 21. hétfő

16:00 Menekülés 89’ (feliratos) 3 Oscar díj jelölés

18:00 Ökoparty Filmklub: Becsüld meg a Földet 84’ (feliratos)

20:00 Kilakoltatás 88’

március 22. kedd

15:45 C’mon, c’mon – Az élet megy tovább 109’ (feliratos)

17:45 A világ legrosszabb embere 128’ (feliratos) 2 Oscar-díj jelölés

20:00 Párhuzamos anyák 124’ (feliratos) 2 Oscar-díj jelölés

március 23. szerda

14:45 Vezess helyettem 179’ (feliratos) 4 Oscar-díj jelölés

20:15 A világ legrosszabb embere 128’ (feliratos) 2 Oscar-díj jelölés

március 24. csütörtök

15:00 Batman 176’ (feliratos)

18:00 Licorice Pizza 133’ (feliratos) 3 Oscar-díj jelölés

20:30 Kilakoltatás 88’

március 25. péntek

16:00 C’mon, c’mon – Az élet megy tovább 109’  (feliratos)

18:00 Licorice Pizza 133’ (feliratos) 3 Oscar-díj jelölés

20:30 Menekülés 89’ (feliratos) 3 Oscar-díj jelölés

március 26. szombat

14:00 Pirula panda 100’ (szinkronizált)

16:00 Belfast 97’ (feliratos) 7 Oscar-díj jelölés

17:45 Kilakoltatás 88’

19:30 Licorice Pizza 133’ (feliratos) 3 Oscar-díj jelölés

március 27. vasárnap

14:00 Ökomenikus filmsorozat: Magyar passió 95’ + közönségtalálkozó Eperjes Károllyal

16:00 Pirula panda 100’ (szinkronizált)

18:00 A művészet templomai: Bernini 90’ (feliratos)

19:45 Kilakoltatás 88’

15:00 Várkonyi 110: Csutak és a szürke ló 79’

A HBPMK-ban (Pátriárka utca 7.) március 23. szerda 17:00 órától kerül bemutatásra a Krähling Edit által összeállított, Árnyékban éles fény vagy című album, mely a Radnóti-házaspár életébe enged bepillantást. A gyerek- és diákkori képektől a megismerkedésük idején át jutunk el a házaspár együtt töltött tizenöt éve alatt készült fotókhoz. Március 25. péntek 18:30 órától ugyanitt a zenekedvelők Parragi Rebeka és Bolyki Tamás duójának előadását élvezhetik a fonotékában.

A helytörténet iránt érdeklődőket a P’Art Moziban március 22. kedd 18:00 órától Török Katalin Barangolás a szentendrei temetőkben című előadása várja. A nagytudású helytörténész városunk történelmi sírhelyei között kalauzolja olvasóinkat.

Március 26-án szombaton koszorúzással és konferenciával emlékezik Stéger Ferencre (horvát nevén Franjo Štažicra) Szentendre Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzata. Abból az alkalomból koszorúznak, hogy 1846. március 28-án Stéger énekelte Vukosav szerepét Lisinski zeneszerző Ljubav i zloba című, első horvát nemzeti operában.

Kreatív olvasóink számára érdekes lehet a Szakrális Szövőműhely (Bogdányi út 10.) március 22. kedd 10:00 órakor kezdődő workshopja, mely során a résztvevők a lenfonalas szövés technikáját sajátíthatják el. Emellett a RegenTag Műhelygaléria (Kucsera Ferenc utca 2.) és a Newsee Store (Alkotmány utca 3.) szokásos heti workshopjaikra várják az érdeklődőket. A Newsee Store különleges programokkal is készül a japán kultúra szerelmeseinek: március 26. szombat 17:00 órától a Japán Zeneklub fúvósai és dobosai zenélnek, március 27. vasárnap 10:00-től pedig tradicionális kokeshi-babát készíthetnek az érdeklődők Tóth-Vásárhelyi Réka segítségével.

Természetvédő olvasóink március 22. kedd 15:00 és 18:00 óra között szemétszedésen vehetnek részt a Bükkös Egyesület és az Önkormányzat szervezésében a Víz világnapja alkalmából, melynek során segíthetnek megtisztítani a Bükkös-patak partját a szennyeződésektől. Találkozási pontok a Kacsakőnél, az Evangélikus templomnál, a Hamvas-kőnél és az Izbégi gázlónál lesznek. A környezetvédelem következő generációjának kineveléséről ugyanaznap a HBPMK gondoskodik egy papírszínházas mesedélutánnal 16:30-tól: a Vízcsepp előadást a 3-8 éves korosztálynak ajánlják. Március 24. csütörtök 11:00 órától pedig élő beszélgetésben vehetnek részt az érdeklődők a Mindenki Szentendréje Facebook-oldalon Simon Gergely vegyianyag-szakértővel a szentendrei ivóvizek állapotáról.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park is változatos tavaszköszöntő programokkal várja a természetjárókat. A szokásos sétákon kívül a Jókai kertben ezen a hétvégén március 26. szombat 9:00 órától a gólyák nászát és fészekrakását figyelhetjük meg Dinnyésen a madárgyűrűzési bemutató keretében. Ugyanaznap 10:30-tól a budapesti Sas-hegyen az éppen virágzó leánykökörcsinek és tavaszi héricsek között tehetünk könnyű sétát, 16:00 órától pedig Potyó Imre, az Év természetfotósa tart előadást a Sas-hegyi látogatóközpontban (Budapest XI., Tájék utca 26.). Március 27. vasárnap 10:00 órától gumicsizmás túrán vehetünk részt Ócsán, ahol felfedezhetjük a láperdők érintetlen mélyét.

Madárgyűrűzés (Fotó: DINPI)

 

Címlapkép: Magyar Táncképek/Duna Művészegyüttes

 

További cikkeink a témában