Ugrás a tartalomhoz

Hová menjünk a héten? – május 30 – június 5.

Városunk a héten sokféle programmal várja az érdeklődőket: az ide látogatók kézműves workshopok, koncertek és egyéb programok közül válogathatnak.

A Barlang (Dunakorzó 18.) május 31. kedd 20:00 órától a Fúziós Jazzklub szezonzáró alkalmára várja vendégeit a The Bligëts zenekarral. A szezon utolsó jazzklubjában a zenekar zenészbarátai csatlakoznak egy önfeledt örömzenésre, egy kötetlenebb jammel búcsúztatva a szezont. Ugyanitt június 2. csütörtök 21:00 órától indul a heti rendszerességű Kertmozi a Buena Vista Social Club: Adios (2017) vetítésével. Júniusban továbbra is a zenés filmeké lesz a főszerep, a következő hetekben a Kopaszkutyát (1981), a Soul Exodust (2016) és a Zappát (2020) láthatják filmvásznon. Június 4. szombat 14:00 órától pedig megunt, de jó állapotban lévő ruháikat cserélhetik el az érdeklődők a Barlangban.

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár (Pátriárka utca 7.) június 1. szerda 18:00 órától Vagyóczky Károly festőművész, Ferenczy-díjas grafikusművész, bankjegytervező Csendélet Barcsay mester emlékére című kiállításának megnyitójára várja a látogatókat. A kiállítást megnyitja Feledy Balázs művészeti író, művészetkritikus, köszöntő beszédet mond Fülöp Zsolt Szentendre polgármestere.

Szerelmes nehézfiúk I Fotó: port.hu

A P’Art Mozi (Dunakorzó 25.) kínálatában a héten csütörtök, péntek és szombat 19:30-tól, valamint vasárnap 17:45-től a Szerelmes nehézfiúk (2022) című francia dráma szerepel. Egy klasszikus gengszterfilm kellékei: dörzsölt fickó, hatalmas, áhított zsákmány, némi szerelmi szál, egy kitartó zsaru. Na ez egy klasszikus francia krimi. A Szerelmes nehézfiúk nem klasszikus. Van benne sok középkorú gengszter, bűnöző család, feltörekvő „ellenbanda”, gyerek és platói szerelem, és sok humor. A film nem próbál komoly maradni, inkább a szó nemes értelmében szórakoztatni kíván. A bandavezér igyekszik verssel meghódítani pénztáros szerelmét, miközben felesége próbálja megmenteni házasságukat. A vezér helyett legjobb embere, és barátja írja, ő találkozgat a pénztáros lánnyal, és végül ők szeretnek egymásba. Tényleg sok vicces konfliktus összessége a film, de azért ne számítsunk arra, hogy a könnyünk kicsordultáig fogunk nevetni. Egy igazi nyári limonádé, Szentendrén a P’art moziban.

Ugyanitt május 31. kedd 18:00 órától Török Katalin előadását hallgathatják olvasóink. A Mit üzen a múlt? – Szentendre látható és rejtett értékei előadássorozat 3. része Izbég történetéről mesél majd.

A Jazz Estek Szentendre ’22 fesztivál plakátja / Forrás: szentendre.hu

A Barcsay udvarban (Dumtsa Jenő utca 10.) június 3-5. péntektől vasárnapig a Jazz Estek Szentendre ’22 fesztivál igazi csemegét tartogat a zenekedvelők számára. A fesztivál házigazdája és művészeti vezetője Zipernovszky Kornél PhD, jazzkritikus, szerkesztő. A látogatók az alábbi koncertek közül válogathatnak:

június 3. péntek

18:00     Liane Carroll

19:30     Coltrane Legacy

június 4. szombat

18:00     Lachegyi Máté / Ensemble Borealis

19:30     Gitármágia

június 5. vasárnap

18:00     Négy hang – négy évszak

19:30     Borbély Mihály Polygon

A Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda online felületein június 1. szerda 18:00 órától megtekinthető Horváth Judit pszichológus előadása Álom és valóság: szülőknek a rózsaszín ködről címmel. Szintén június 1. szerda 18:00 órai kezdéssel progresszív relaxáción vehetnek részt az érdeklődők a Japánkertben. Foglalkozásvezető: Lehosik Marianna, pszichológus.

A Newsee Store (Alkotmány utca 3.) heti rendszerességű workshopjain túl június 4. szombat 14:00 órától Fermentáljunk együtt! címmel tart foglalkozást. Nyárindító finomságok készülnek: a résztvevők megismerkedhetnek a sikeres fermentáláshoz szükséges tudnivalókkal és rögtön ki is próbálhatják a gyakorlatban. Mindenki hazaviheti, amit készített – lesz egy gyümölcsös üdítő és kétféle savanyúság szezonális alapanyagokból.

Teaszeánsz / Forrás: regentag.hu

A RegenTag Műhelygaléria (Kucsera Ferenc utca 2.) ismétlődő workshopjain túl teaszeánszra és csészefestésre várja vendégeit június 3. péntek 17:00 órától. A tea a filozófusok itala – tartja a régi mondás, ma pedig az emberiség nagy része teázik. A tea valóban több mint egyszerű frissítő, meleg ital, hiszen több teának kimutatható a gyógyhatása, másoknak pedig egyedi, semmihez sem fogható az ízvilága. Mindenki más miatt teázik, de a tea mégis összeköt bennünket. A workshop a teázás örömét szeretné megosztani mindenkivel, ehhez kínál minőségi, kézműves teaféléket, hogy a teázás valóban különleges élményt nyújtson minden alkalommal.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park változatos túrái mellett igazi kihívást tartogat a természetjárók számára: június 4. szombat 8:30-as indulással 24 órás túrára várják a vállalkozó kedvűeket a Börzsönybe. A terület történetét és természeti értékeit egyaránt ismerő túravezetők elvezetnek a hegységben századokon át élő emberek emlékeihez. A kirándulás során a résztvevők letérnek a járt ösvényekről és a helyenként zord, ám lélegzetelállító tájakat barangolnak be. Megismerhetik az erdő gyógynövényeit, forrásokból szerezhetnek vizet. A maguk rakta tűz mellett készítik vacsorájukat és éjszakáznak. A megszokott életmódunkból kizökkenve egészen új élményeket, tapasztalatokat szerezhetnek. Találkozás Királyréten, részletek a www.dunaipoly.hu weboldalon.

 

Borítókép: Fermentált gyümölcsök és zöldségek / NewSee Store Facebook

További cikkeink a témában