Ugrás a tartalomhoz

Hová menjünk a héten? – május 23-29.

Szentendre a héten sokszínű programokat kínál a városba látogatók számára: lesznek koncertek, izgalmas előadások, kiállításbemutatók. A kreatívkodni vágyók többféle workshop közül válogathatnak, de a természetbarátok is megtalálhatják a kedvükre való programot ajánlónkban.

Május 27. péntek 19:30-tól a Barlangban (Dunakorzó 18.) a Red Hot Chili Peppers zenéjét hallgathatjuk a Format C: előadásában.

Ugyanitt május 28. szombat 11:00 és 15:00 órától a Hisztis Királykisasszony című előadást tekinthetik meg a családosok. Van, hogy néha nem pakolod el magad után a játékaidat vagy a ruháidat? Vagy semmi kedved a szüleid uncsi barátainak köszönni? Vagy csak jobb szeretnél benyomni egy tábla csokit vagy gumicukit mint az ebédet? Mint sok más gyereknek, mesénk királykisasszonyának is sokszor meggyűlik a baja az apukájával. Boldizsár király bizony nem nézi jó szemmel kislánya viselkedését, és elküldi szerencsét próbálni. Tarts velünk ebben a kalandban az Óperenciás-tengeren túlra! Lesznek tündérek, lidércek, ördögök, hippogriffek, és ha jól figyelsz, még lehet, hogy egy kutyus is a nyomunkba szegődik.

Május 25. szerda 18:00 órától a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár (Pátriárka utca 7.)  a zenét szeretőknek kedveskedik: Hidas Judit író és Kárász Eszter énekes tart zenés irodalmi estet anyaságról, munkáról, szeretetről, elválásról, az idő múlásáról.

Május 27. péntek 18:00 órától a Vujicsics Tihamér Zeneiskola (Dunakorzó 24-25.) Oltai Adrienne termében a búcsúzó növendékek koncertjét hallgathatják az érdeklődők a Levente-díj átadásával, valamint a grafika-festészet tanszak kiállításmegnyitójával egybekötve.

Üveg hat főre: kiállításfinisszázs a Ferenczy Múzeumban

A Ferenczy Múzeum (Kossuth Lajos utca 5.) Üveg hat főre kiállításának finisszázsán, május 28. szombat 15:00 órától asztalnál fúvott és gázláng mellett, speciális eszközök segítségével születő üvegtárgyak készítését követhetjük nyomon Herczeg István üvegtervező-iparművész látványos bemutatóján. Az apró méretű tárgyak, kisplasztikák, parfümös üvegek kivitelezéséhez nélkülözhetetlen a rendkívüli kézügyesség, a formaérzék, az önfegyelem és a több évtizedes tapasztalat. A rendezvény kiemelt programja Smetana Ágnes üvegművész tervei és instrukciói alapján a medálként is hordható üvegszív megalkotása. A kiállítást pedig három üvegművész, Hegyvári Bernadett, Sipos Balázs és Smetana Ágnes közös tárlatvezetésével tekinthetjük végig, miközben érdekes műhelytitkokba is bepillantást nyerhetünk.

A Kmetty Múzeumban (Fő tér 21.) május 27. péntek 18:00 órától Nagy Luca meseterapeuta tart önismereti foglalkozást felnőtteknek Múzeumi Mesék: Nyílj meg! címmel a Kmetty János – Az örök kereső 2.0 – fókuszban a tájképek c. kiállításhoz kapcsolódóan.

A P’Art Mozi (Dunakorzó 25.) a héten is izgalmas filmkínálattal várja a látogatókat. Május 24. kedd 20:00 órától, valamint május 28. szombat 16:00-tól megtekinthető a Kis lecke a szerelemről című francia romantikus vígjáték (2021). A Kis lecke a szerelemről a legjobb értelemben vett független francia vígjáték, amiben a magyar címmel ellentétben inkább egy éjszakai road movie-t láthatunk egy francia városi éjszakában. Adott egy szőke, magányos nő, egy sármos, de lepukkant középkorú tanár, egy levél, egy rozzant járgány. A nő segíteni próbál a levél szerzőjének, a tanár segíteni próbál a nőnek, a megmenteni kívánt diák meg csak élni akar. Az autó segíteni próbál mindenkinek, ja és még egy kutya is fontos szereplője a filmnek. Van betörés, kutyagolás, üldözés, szerelem, féltékenység, autóban éjszakázás, buli, emeletes ház, ház emelet nélkül, ballonkabát és sok-sok matek dolgozat. Igen, valóban kicsit kusza a történet, és még a film végére sem igazán bogozódnak ki a szálak. De francia, kedves, vígjáték és kevesebb, mint 90 perc, ennyi időt érdemes rászánni. Vive la France! Aki szereti a francia vígjátékokat, annak kötelező!

Kis lecke a szerelemről (2021) / Forrás: PORT.hu

A Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében május 28. szombat 17:00 órától a Jazz Estek Szentendre beszélgetéssorozat 3. részét hallgathatják a zenekedvelők. Az est házigazdája a Jazz Estek Szentendre művészeti vezetője, Zipernovszky Kornél PhD, jazzkritikus, szerkesztő. Vendég: Fülöp Péter, a Mahler-diszkográfia és a www.mikrokosmos.com szerkesztője.

A Szentendrei Egészségfejlesztési Iroda online felületei a héten is hasznos előadással várják a leendő szülőket: május 25. szerda 18:00 órától Horváth Judit pszichológus Hé, én is itt vagyok címmel tart előadást az apává válásról.

Május 24. kedd 10:00 órától a Barlang várja az érdeklődőket az Anya újratöltve – Balance Life Coaching előadásra. Az előadás a nagyon gyakori anya burnoutról és annak megelőzéséről szól. A kiégést nem ismerik fel az édesanyák, csak a tüneteit érzékelik magukon: gyakori rosszkedv és demotiváltság, erős fáradtság és fásultság a hétköznapokban. Jellemző továbbá az ingerlékenység és elégedetlenség érzése magunkkal és a környezetünkkel szemben, egyedüllét és elhagyatottság érzése és még sorolhatnánk. Lesz szó arról, mik a tünetei, mit lehet tenni ellene és hogyan javíthatjuk életminőségünket anyaként.

A NewSee Store (Alkotmány utca 3.) szokásos heti workshopjai mellett különleges alkotó alkalmakra is várja az érdeklődőket: május 26. csütörtök és 27. péntek 10:00 órától a Tintasztorik illusztrátor workshopon vehetnek részt kreatív olvasóink. Történetírási technikák és illusztrálás a képeskönyvekben. Storyboardtól a megvalósításig, ötletek, inspirációk, történettípusok, képzeletgyakorlatok. Május 28. szombat 14:00 órától pedig kőedény kerámia-workshopon vehetnek részt a művészi érdeklődésűek. A marokcsészék és tálak, kanalak elkészítése nem igényel nagy szaktudást, mivel koronghasználatra nincs szükség.

Színkeverés a Szakrális Szövőműhelyben / Forrás: Facebook – Szakrális Szövőműhely

Május 24. kedd 10:00 órától a Szakrális Szövőműhely (Bogdányi út 10.) várja az alkotni vágyókat Színkeverés fonalakkal – szövésben című foglalkozására. Különleges színeket lehet „keverni” fonalakból is. Különböző árnyalatok, színkombinációk létrehozása vékony vagy vastag fonalakkal, összeorsózással. Május 25. szerda 10:00 órától ugyanitt „renitens” takácsszövésben, avagy a pedálok kreatív használatában próbálhatják ki magukat az érdeklődők. Május 26. szerda 10:00 órától vintage szövéssel, csipkét, selyemszalagot, finom anyagokat, kiegészítőket használva alkothatnak kisebb használati tárgyakat kézműves olvasóink, május 27. péntek 10:00 órától pedig konyhai kendőket szőhetnek.

Május 25. szerda 20:00 órától a Folt Kávézó (Kucsera Ferenc utca 11.) Gyűrűk ura quizre várja a filmkedvelőket. A kérdések a három alapfilmből lesznek összeválogatva, a résztvevőket pedig izgalmas nyeremények várják. Ugyanitt május 27. péntek 18:00 órakor nyílik meg Gina Altamirano ecuadori képzőművész kiállítása. Gina Altamirano a Dél-amerikai Ecuador fővárosában, Quito-ban született. Huszonöt éve él Szentendrén. Festményein az ecuadori emberek hétköznapjai, ünnepei, hitvilága, valamint az ottani növény és állatvilág is a látogatók elé tárul. Habár Magyarország és Ecuador között közel tízezer km a távolság, a festmények élénk színe és hangulata mégsem idegen a nézők számára.

Orchidea / Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park a hétvégén vezetett sétákra várja a természetbarátokat: szombat 9:00 órától Ócsán, szombat-vasárnap 10:30-tól pedig a Sas-hegyen indulnak túrák a vadon virágzó orchideák megtekintésére. Szombat 9:00 órakor Dinnyésen a kócsagok birodalmába kalauzolják a látogatókat, 18:00 órától pedig a naszályi Ferencmajori-halastavaktól indulva éjszakai túrán és madárgyűrűzési bemutatón vehetnek részt kalandos kedvű olvasóink. Részletek a dunaipoly.hu weboldalon!

 

Borítókép: Gina Altamirano / Facebook – Folt Kávézó

További cikkeink a témában