Ugrás a tartalomhoz

Hova menjünk a héten? Április 4-10.

Szentendre a héten is változatos programokkal várja a látogatókat. Az időjárás-romlás miatt inkább beltéri eseményeket ajánlunk, az érdeklődök sok színházi előadás és koncert közül választhatnak. A Vajda múzeumban új kiállítás nyílik, és a P’Art Mozi is igazi különlegességekkel várja a filmkedvelőket.

 Április 8. péntek 18:00 órai kezdettel jótékonysági koncertet rendez a Vujicsics Tihamér Zeneiskola más zeneoktató intézményekkel együttműködve. A rendezvény célja, hogy a résztvevők kifejezhessék együttérzésüket az Ukrajnából menekülőkkel, és megsegítésükre pénzt gyűjtsenek. Az összegyűlt összeget a Magyar Református Szeretetszolgálat segítségével juttatják el a rászorulókhoz. A nyilvános koncerten a Zeneiskola diákjai és tanárai lépnek fel. Az ülőhelyek korlátozott száma miatt az érdeklődők a titkarsag@vujicsics.net címen jelezhetik részvételi szándékukat.

Április 9. szombat 18:00 órától a Kortárs & Balett Tánccsoport Szentendre Táncnovellák című előadása kerül színpadra a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban (Pátriárka utca 7.). Az új darab a novellák stílusjegyeit a kortárs táncot egyszerre hangolja össze és helyezi kontrasztba. A bennünk formálódó kérdések, megoldások, harcok és történések letisztult és látványos módon, mozdulatok és zene segítségével jelennek meg az előadásban.

Április 10. vasárnap 10:30-tól ugyanitt a KL Színház és a Magamura Alkotóműhely Jancsi és Juliska édes álma című előadását láthatják az érdeklődő családok. A Grimm testvérek ismert meséjéből mai család története kerekedik: nem a szegénység miatt teszik ki az erdőbe a gyerekeket, hanem maguk kódorognak el egy családi perpatvar után, ami azért tör ki, mert mindenki a vacsorát követeli, de a háztartással egyedül bajlódó anyukának senki sem segít. Sőt, a gyerekek a frissen kitakarított lakást villámgyorsan romhalmazzá játsszák, miközben folyamatosan egymást adjusztálják. Majd – álmukban legalábbis – meglépnek a szülők munkára nevelési kísérlete elől, így kerülnek az erdőbe. A rivalizálás helyett a testvéri összekapaszkodás menti meg őket, hiszen Jancsi és Juliska csak közös erővel menekülhetnek meg a boszorkány házából, a játék végére pedig lustaságukat is levetkőzik, és önként bekapcsolódnak a házimunkába.

Április 10. vasárnap 19:00 órától a Dalok a bolhapiacról című estet hallgathatják a zenekedvelők. Ez egy elképzelt színházi előadás zenei anyaga, ami egy másik színházi előadásként kerül most színpadra Pál Kálmán rendezésében. Az Aranyakkord, a Győri Balett és a Karzat Színház közös produkciója táncszínház és élő koncert egyszerre. Nyers elemi ösztönök szublimációja kikristályosodott képekben, amik az eredeti zenei anyag újrarendezésével egy másik történetben születnek újjá, ami egészen olyan mégis, mint az előző történet. Mert mindannyian, férfiak és nők, az emberi természet végtelen tengerén utazunk, és hajóskapitányai vagyunk saját hajónknak egy életen át viharon túl, szélcsenden innen…

Ugyanaznap 18:00 órától a Városháza dísztermében (Városház tér 3.) a Kubinyi Júlia Autentico Örökül Magyarlapádról című koncertjét hallgathatják a zenekedvelők. A hagyományos vonószenekari felállásban működő formáció autentikus népzenei koncerteket állít színpadra. 2021-ben készítették első albumukat Örökül Magyarlapádról címmel, mely a Nagyenyed környéki erdélyi település archaikus megszólalású táncdallamaiból és énekeiből ad ízelítőt.

Szintén április 10. 18:00 órától Virágvasárnapi koncertet hallgathat a közönség a Református Gimnázium kápolnájában, a Musica Beata vegyeskar és az Új Szentendrei Kamarazenekar közreműködésével.

A Szamos Marcipán Múzeumban (Dumtsa Jenő utca 14.) április 5. kedd 18:00 órától megtekinthető a Herzl című darab a Spinoza Színház előadásában. A Színház budapesti-belvárosi otthonától csupán néhány méterre született Max Nordau és Herzl Tivadar. Két magyar zsidó, akiknek alapvető szerepük volt Izrael létrejöttében. Hogyan? Mit csináltak? Hogy jutott el a színműíró Herzl a világ vezető politikusaihoz? A mai Izraelen kívül melyik 10 ország jött még akkor szóba, mint a zsidók otthona?

Makranczi Zalán és Gyabronka József a Spinoza Színház Herzl c. darabjában. Fotó: Spinoza színház

A Vajda Múzeum – IKON kiállítótermében (Hunyadi utca 1.) április 8. és június 5. között megtekinthető Aknay Csaba és Kotchy Gábor alkotópáros kiállítása The Orbital Strangers címmel. Az Orbital Strangers Project harmadik önálló kiállítása egyfajta visszakanyarodás az alkalmazott fotográfia világából az autonóm, konceptuális fotóprojektekhez. Az Aknay Csaba és Kotschy Gábor alkotta duó fő fotográfusi profilja, a portré- és filmfotózás, ezen a két területen nemzetközi referenciákkal rendelkeznek. A magyarországi Forbes magazin állandó fotósai és a lap teljes vizuális koncepciójáért is ők felelnek. Az alkalmazott fotográfiai munkáik mellett ez a harmadik alkalom, hogy önálló kiállításon mutatják meg autonóm, vizuális világukat: egy sajátos, szubjektív fotósorozatot, melyet összehangoltan, szimbiózisban hoztak létre.

Az Orbital Strangers legújabb kiállítása egy képpár alapú portrésorozaton keresztül beszél az otthonkeresésről és a beilleszkedésről, egyetlen személy útját követve. Kincső nem passzív modellje a fotósorozatnak, mint ahogy az Orbital Strangers alkotópárosa sem csupán megfigyelőként van jelen. Hármójuk alkotói együttműködése inkább írható le többdimenziós kirakós játékként, mintsem horizontális vagy vertikális modell-művész viszonyként.

A művészetkedvelők emellett április 10. vasárnap 16:00 órától tárlatvezetésen vehetnek részt a Ferenczy Múzeumi Centrum (Kossuth Lajos utca 5.) Panta Rhei című kiállításán Melkovics Tamás szobrászművésszel és Iberhalt Zsuzsa kurátorral.

Április 4. hétfő 16:00 órától, április 6. szerda 19:45-től, valamint április 8. péntek 20:45-től látható a P’Art Moziban (Dunakorzó 25.) a Minden rendben ment (2021) című film Sophie Marcu főszereplésével. A Házibuli óta tudjuk, hogy Sophie Marceau nem csak gyönyörű, hanem tehetséges is. A Házibuli óta rengetegen szerelmesek Sophie Marceauba. A Házibuli óta várjuk, mikor láthatjuk újra a vásznon. Szerencsére most ismét megmutatja szépségét és tehetségét a Minden rendben ment című Francois Ozon által írt és rendezett filmben. A történet az eutanázia körül forog, egy apa (André Dussolier) és lánya „küzdelme”, a kegyes halál utáni vágy, az apa-lánya kapcsolat árnyékában. Ozon a tőle megszokott ritmusban és érzékenységgel ábrázolja mind a szereplőket, mind a szereplők közti kapcsolatot. A téma is a rendező életművébe jól beleilleszkedik, napjaink egyik fő kérdése vonul végig a filmen, amire a megoldást vagy választ mindenkinek magában kell keresni. A színészi játék magával ragadó, el tudjuk hinni, hogy tényleg gyötrődik a lány az apa kívánsága mögött lévő problémákkal, küzd saját magával is, de mégis az apjának való megfelelési kényszer hatására kötelességének érzi teljesíteni azt. Minden rendben volt? Minden rendben van? Minden rendben lesz? Minden rendben ment? Megtudhatjuk a moziban. Érdemes.

Fotó: Vertigo Media

További vetítések:

április 4. hétfő

16:00 Minden rendben ment 113’ (feliratos)

18:00 Szuperhősök 100’ (feliratos)

20:00 Párhuzamos anyák 124’ (feliratos) 2 Oscar-díj jelölés

április 5. kedd

16:45 Batman 176’ (feliratos)

20:00 A világ legrosszabb embere 128’ (feliratos) 2 Oscar-díj jelölés

április 6. szerda

16:00 Szuperhősök 100’ (feliratos)

18:00 Kilakoltatás 88’

19:45 Minden rendben ment 113’ (feliratos)

április 7. csütörtök

16:00 Intenzív találkozások 98’ (16) feliratos

18:00 Malter Film Fest

20:30 Szelíd 93’ (16)

április 8. péntek

17:00 Szuperhősök 100’ (16) feliratos

19:00 Szelíd 93’ (16)

20:45 Minden rendben ment 113’ (16) feliratos

április 9. szombat

14:00 Dumtsa 150: Ruben Brandt, a gyűjtő 96’

16:00 Rosszfiúk 101’ (12) szinkronizált

18:00 Szelíd 93’ (16)

19:45 Morbius 108’ (16) szinkronizált

április 10. vasárnap

16:00 Rosszfiúk 101’ (12) szinkronizált

18:00 A művészet templomai: Palladio 97’ (12) feliratos

19:45 Párhuzamos anyák 124’ (16) feliratos

 

A könyvtárban április 6. szerda 17:00 órától emlékeznek meg Hamvas Béla születésének 125. évfordulójáról: Thiel Katalin, Palkovics Tibor és Farkas Szilárd Hamvas-kutatók beszélgetnek.

Ugyanitt április 8. péntek 18:00 órakor nyílik Nerpel Nikoletta fotókiállítása.

Amennyiben hétvégére visszatér a jó idő, természetjáró olvasóinkat ismét változatos programok várják a Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében. Április 9. szombat 9:00 órától a tiszajenői vasútállomásról indulva könnyű séta keretében ismerkedhetnek a résztvevők a Jászkarajenői-halastavak madárvilágával. Szintén szombaton 9:00 órás kezdéssel a Bioblitz: 24 órás vadonleltár című eseményen vehetnek részt a természetkedvelők a budapesti Jókai kertből indulva. Ugyanaznap 9:00-től Dinnyésen a fecskék vonulását figyelhetik meg az érdeklődők, 10:00 órától pedig Ócsán ismerkedhetnek a Selyem-réti tanösvény gazdag hüllő- és kétéltűpopulációjával. Április 10. vasárnap 9:45-től pedig az esztergomi Kis-Strázsa-hegy kilátótornyát látogathatják meg a túrázók, ami elhagyott szovjet bunkerként különleges történelmi helyszínnek számít. A programok előzetes bejelentkezéshez kötöttek, további információ a www.dunaipoly.hu oldalon.

 

Borítókép: Minden rendben ment / PORT.hu

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Programajánló február 21-27-ig című bejegyzéshez

Programajánló február 21-27-ig

Az utolsó februári héten végleg elbúcsúzhatunk a téltől és lassan készülődhetünk a tavasz örömeire. Több program is segítségünkre lehet ebben.