Ugrás a tartalomhoz

Hősi emlékművet avatunk

A Magyar Hősök Emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartjuk, amikor azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezünk, akik életüket áldozták a hazáért. Egy 1924-ben hozott törvény és belügyminisztériumi rendelet nyomán országszerte állítottak emléket az elesett hősöknek szobor vagy emléktábla formájában, de Szentendrén erre a mai napig nem került sor. Ezt a hiányt pótolta most a város vezetése, az új emlékmű felavatására május 24-én kerül sor.

Az I. világháború lezárásának 100. évfordulója alkalmából szembesült azzal a városvezetés, hogy I. világháborús emlékmű csak az Izbégi Általános Iskolánál található, ahol márványtáblán örökítették meg az izbégi hősök nevét, de egész Szentendrét érintő emlékmű nincsen. Csikszentmihályi Mihály szobrászművész patakparton lévő alkotása pedig a II. világháborúban elesett hősöknek állít emléket.

„Kiderült, hogy nemcsak emlékmű nincsen, de tudásunk, adatbázisunk sincs erről az időszakról – mondta Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester. – Úgy gondoltuk, hogy itt az ideje, hogy 100 év elteltével törlesszük ezt az adósságot, ezért felkértük a Ferenczy Múzeumi Centrum történészét, Tyekvicska Árpádot az adatok felkutatására. 2018-ban Első Világháborús Centenárium Emlékbizottság pályázatot írt ki az I. világháborús emlékhelyek helyreállítására, restaurálására, illetve emlékmű hiányában a felállítására. Pályáztunk, és 7,5 millió Ft-ot nyertünk egy új emlékhely kialakítására.”

Adta magát a lehetőség, hogy a 2016-ban felállított Turul-szobrot alakítsák át emlékhellyé, mivel az első világháború után rendszerint turulmadaras emlékművet állítottak. Az elképzeléssel pártállástól, világnézettől függetlenül mindenki egyetértett, a szobor állítója, a Turul Szoborért Alapítvány is, hiszen mindenki tudta, hogy ez hiányosság a városban. Az új emlékmű elkészítésére Páljános Ervint, a Turul-szobor alkotóját kérték fel.

„Elvállaltam a megbízást, mert fontosnak, sőt erkölcsi kötelességnek tartom, hogy emléket állítsunk a hazájukért életüket áldozó hősöknek –mondta Páljános Ervin. – Kihívást jelentett, hogy azóta már eltelt 101 év, és az is meglepett, hogy milyen sok áldozat volt a városban. A felkérésnek azért is örültem, mert az emlékmű elhelyezésével a Turul-szobor környezete is megszépül, és ha majd folytatódik a parkosítás, igazi emlékhellyé válhat.”

A szobrászművész elmondta még, hogy a pályázati kiírás ugyan fékezte az elképzeléseit, de végül is megvalósulhatott a terve. Az emlékmű egy földre dobott, gyűrött katonakabátot jelenít meg, a rajta lévő rohamsisakból I. világháborús lövedékek, jelvények, kitüntetések folynak ki. A bronzból készült emlékmű talapzatának kőmunkáit Pap Lajos kőfaragó mester készítette.

Hamarosan tehát új emlékművel gazdagodik városunk, köszönhetően a városvezetés szándékának, a pályázati forrásnak, Tyekvicska Árpád alapos kutatásának és Páljános Ervin munkájának.

A szervezők várnak mindenkit szeretettel az avató ünnepségre

május 24-én, pénteken 17 órakor

a Sztaravodai úti elágazásánál lévő emlékhelyre.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.