Ugrás a tartalomhoz

Hommage á Yorgosz

Rappai Zsuzsa beszámolója az Hommáge Message á Kurtág György - Yorgos kiállítás megnyitójáról

Szeptember 25-én estefelé már messziről látszott, hogy valami jelentős esemény készülődik a Ferenczy Múzeumi Centrum Fő téri Képtárában. Valóban, hét órára régóta nem tapasztalt tömeg gyűlt itt össze, akkora, amely nem fért be a három terembe. Szentendrei barátok, művészet iránt rajongók, a szakma jeles képviselői jöttek az Hommage – Message à Kurtág György címet viselő kiállítás megnyitójára. 

A tiszteletet és üzenetet jelentő francia szavak címzettje a világhíres zeneszerző, Kurtág György, küldője pedig a mindannyiunk által ismert, elismert és kedvelt szentendrei képzőművész, Yorgosz (Jorgos). 

Hivatalos nevén Tzortzoglou Georgios

Szülei a görögországi diktatúra elől menekültek Magyarországra, ő már itt született 1952-ben. Autodidakta festő, zenész, aki szinte felsorolhatatlan, hányféle területén alkot a képzőművészetnek és a könnyűzenének – egyénit, senkivel sem hasonlíthatót.

Yorgosz éveken keresztül járta a görög szigeteket, ahol felfedezte a két-háromemeletes, különleges, hímzésszerű ornamentikájú építményeket, a galambdúcokat. Később a kortárs zeneszerzők – Pendereczki, Kurtág, Ötvös Péter – kottái láttán, amelyek elvarázsolták őt, kezdett el foglalkozni azzal, hogyan tudná ezek látványvilágát geometrikus tájképeibe, lírai-konstruktív képi világába belehelyezni. A zsidó temetők sírkövei újabb impulzust adtak számára. Egy új, más korszak kezdetét jelentették ezek a felismerések. Személyes kapcsolatba lépett az említett zeneszerzőkkel, akikkel dolgozni kezdett. 

Yorgosz mostani tárlatán az elmúlt 25 év Kurtág Györggyel közös munkáit mutatja be: a Kurtág-portrékat, a zeneszerző kézírásos kottáira készített utcai vázlatokat, és a Kafka-töredékek című sorozatot. Tiszteletteli, szépséges üzenetekként. A közönség számára nagy élmény volt találkozni a megnyitón személyesen részt vevő 96 éves Mesterrel. Prosek Zoltán kurátor üdvözlő szavai után Rajk Judit előadta azt a négy egyperces darabot, amelyet Kurtág György írt számára Pilinszky verseire. Yorgosz meghívta a szombati megnyitóra régi zenész barátait, az Amadinda együttest is, akik végül őt is berántották a produkcióba. 

Ez a remek este a képekről és a zenéről szólt, felhőtlen örömmel, játékosan. 

Az ünneplés elengedhetetlen, záró tartozékát, a közelmúltban 70 évessé lett Yorgosz születésnapi nagy tortáját közösen fogyaszthatta el a megnyitó lelkes közönsége. 

Szép ünnep volt! Szentendre és a művészet ünnepe.

 

Rappai Zsuzsa

 

A kiállítás november 20-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

Kiemelt kép: Deim Balázs/FMC

(Az interjú a Szentendre és Vidéke 2022. október 5-ei számban jelent meg.)

További cikkeink a témában