Ugrás a tartalomhoz

Hírösszefoglaló – május 5.

A nap hírei egy csokorban

  • Május 6-án újra kinyit a Bükkös-parti piac a szigorú járványügyi óvintézkedések betartása mellett. A piac területét a Szentendrei Rendészet szalagos kordonnal keríti el. A fontosabb szabályok: arcmaszk viselése árusoknak, vásárlóknak egyaránt kötelező (a maszk a helyszínen beszerezhető); a piac 6.00–14.00 között lesz nyitva, de a 65 év felettiek csak 6.00–9.00 között vásárolhatnak; egyelőre 65. év feletti személyek nem árusíthatnak; a nem egy háztartásban élők kötelesek betartani egymástól a másfél méter távolságot. Továbbá kérik, hogy egy háztartásból lehetőleg csak egy személy keresse fel a piacot, ezzel is csökkentve a vásárlói létszámot; a termékeket az áru átadásáig lehetőleg csak az árus fogja meg; nincs vásárlási időkorlát, de mindenkit gyors vásárlásra ösztönöznek. Az árusok a WHO ajánlása alapján készült kézfertőtlenítőt helyeznek el az asztalukon, amelyet a vásárlók szükség esetén használhatnak.
  • Jócskán akadt tennivalójuk a Rendészet munkatársainak és a polgárőröknek május 1-3-i hétvégén, több mint tíz esetben indítottak közigazgatási szabályszegési eljárást. A péntek délelőtt az eső miatt még forgalommentes volt, de délutántól hullámokban érkeztek a kerékpáros csoportok, autósok, és ez így ment szombaton és vasárnap is. Főleg a fagyizóknál, lángossütőnél fordultak elő csoportosulások, és csak többszöri figyelmeztetéssel sikerült elérniük a rendészeknek, hogy távolabb álljanak egymástól. A hétvége „rendkívüli” eseménye volt, hogy virágkeretet kapott a főtéri Kalmár-kereszt: szombaton késő éjszakába nyúlóan néhány hölgy kiszínezte az utcaköveket, így köszöntve az édesanyákat.
  • A szükséges biztonsági szabályok betartásával kötelező ügyeletet biztosít az önkormányzat az óvodákban és a bölcsődében azok számára, akik gyermekük felügyeletét másként nem tudják megoldani. Az ügyeletben egyszerre öt gyermek lehet csoportonként, és a szülőnek nyilatkozni kell arról, hogy a gyermek egészséges. Az igényeket előre kell jelezni.
  • Május 4-én a hiányzó térkövek lerakásával hivatalosan is elkészült a Fő téri stanglis kút. Az építmény tavaly szeptemberben sérült meg, mikor nekihajtott egy gépjármű. A vasszerkezet javításával a VSZ Zrt. márciusban készült el, a kőtálat április végén helyezték vissza a Fő térre, amelyet a Pap Kőfaragó, Kőszobrász Műhely készített el. A kút története 1794-ig nyúlik vissza. 1956-ban még biztosan használta a Fő téri könyvesbolt személyzete, aztán eltűnt. 2013-ban Pap Lajos kőfaragó álmodta újra, és ajándékozta a városnak a spanyol homokkőből készült kutat.
  • Május 4-én Pintér Sándor belügyminiszter Bátorságért Érdemjel elismerést adott át hét hivatásos tűzoltónak, köztük Kapitány Norbertnek, Szentendre Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjának.
  • A Real Transport Kft. lemondott a vállalkozásfejlesztési program keretében nyert támogatásról, és az összeget százezer forintra kiegészítve a járvány elleni védekezésre felajánlotta a városnak.
  • Társasjáték-készítő versenyt hirdet a Szentendrei Kulturális Központ! Nevezni 3-tól 99 éves korig lehet bármilyen, otthon, saját kezűleg készített társasjátékkal, ami valamilyen formában kötődik Szentendréhez. A társasjátékot bemutató anyagot (fotók, leírás) a Szentendrei Kulturális Központ weboldalán lehet beküldeni május 20-ig. A pályaműveket négy korcsoportba sorolják, s minden korcsoport győztesét szakmai zsűri választja ki. A zsűri díjazza a kreativitást, logikai képességet, egyszerűséget, a játék-mechanizmus újszerűségét, a játék grafikai megjelenését és mennyire kötődik Szentendréhez a társasjáték. A beérkezett pályaműveket feltöltik a Szentendrei Kulturális Központ weboldalára és facebook oldalára, ahol közönségszavazásrais sor kerül. Az eredményhirdetésre Gyereknapon, május 31-én, 12:00 órakor kerül sor a Szentendrei Kulturális Központ weboldalán és facebook oldalán.
  • Május 11-én ünnepli 25. születésnapját a Söndörgő együttes, az öttagú zenekart a világ legjobb világzenei együttesei között tartják számon. A negyed évszázados jubileumot a veszélyhelyzet miatt online koncerttel, beszélgetéssel és filmvetítéssel ünneplik meg. Május 11-én, hétfőn 18 órától a Söndörgő Facebook oldalán élő online koncertet adnak, majd beszélgetnek az elmúlt 25 évről. Az eseményt egy tízéves felvétellel zárják.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.