Ugrás a tartalomhoz

Hírösszefoglaló – május 16.

• A május 15-i kormányrendelet értelmében Pest megyére, így Szentendrére is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a többi megyére. A vidékre vonatkozó védelmi szabályok több ponton módosultak: május 18-tól megnyitnak a vendéglátóhelyek belső, zárt terei is a másfél méter távolság megtartása mellett. Szentendrei vendéglátóhelyek teraszainak területét megnövelik, hogy a távolságtartási szabály betartható legyen. Az ott dolgozóknak a vendégek által látogatható területen kötelező a maszkviselés, a vendégeknek nem. Hétfőtől a szálláshelyek is fogadhatnak vendégeket, és látogathatók a szabadtéri játszóterek is. A 65 év felettiekre változatlanul érvényes a vásárlási idősáv. Június 1-jétől a 200 főt meg nem haladó családi rendezvények is megtarthatók vendéglátó üzletekben, valamint szálláshelyeken is, a védőtávolság betartása mellett. A védekezés fő szabálya: a maszkviselés vásárláskor és tömegközlekedési eszközökön, valamint a másfél méter távolság betartása a nem egy háztartásban élők között.

• Változások a Bükkös-parti piacon: jelentősen megnövelték a piac területét, így ezentúl sokkal több árus lesz, és a ruházati cikkeket kínáló kereskedőknek is lesz helye, valamint a 65 év felettiek is árulhatnak. Az idősávok változatlanok: 6.00–9.00 között a 65 év alattiak, 9.00–12.00 között a 65 év felettiek, 12.00–14.00 között ismét a 65 év alattiak vásárolhatnak. Arcmaszk viselése árusoknak, vásárlóknak egyaránt kötelező, illetve a másfél méteres távolság betartása is.

• Szentendrén a járványhelyzet első két hónapjában az önkormányzat térítésmentesen biztosította a meleg ételt az ezt igénylő 70 felettieknek, de június 2-tól a veszélyhelyzet fennállásáig csak térítés ellenében tudja biztosítani. A napi ebéd ára 750 forint, a csomagolás és a házhoz szállítás költségét továbbra is az önkormányzat állja. A változásról tájékoztatta az önkormányzat az időseket, akik május 15-ig jelezhették igényüket az étkeztetésre. Akinek az ebéd befizetése a megélhetését veszélyezteti, a Gondozási Központhoz fordulhat a (26) 311-964 telefonszámon. A szociális étkeztetés jövedelemtől függő ellátás.

• A Kultdallam – online énekórákra minden hétfőn és szerdán 17 órakor lehet bekapcsolódni a Szentendrei Kulturális Központ Facebook-oldalánés youtube csatornáján. Az énekórákat Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes, előadóművész, Szentendre díszpolgára tartja.

További cikkeink a témában