Ugrás a tartalomhoz

Hírösszefoglaló – május 11.

  • Orvosi műszereivel együtt lopták el dr. Bartha Zsolt háziorvos autóját pilisszentlászlói háza elől szombat hajnalban. Az autóban EKG, vérnyomásmérő, vércukormérő, INR és az EESZT bejelentkezéshez szükséges eszközök, orvosi táska, sürgősségi táska is volt. Az autót továbbra is keresik a környéken, egyelőre sikertelenül. A műszerek mielőbbi beszerzéséért gyűjtést indítottak a Szentendréért Közalapítványon keresztül. Számlaszáma: 11742087-20073857, és a közlemény rovatba be kell írni, hogy Bartha Zsolt orvosi műszereire.
  • Sikeres volt a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban működő Szentendrei Éléstár első három hete. Április 22-től több mint 300 csomagot osztottak ki rászoruló családoknak és egyedülállóknak (181 család mellett 123 egyedülálló is segítséget kapott). A héten jelentkeztek már visszatérők is, akik másodszor kaptak segítséget az Éléstártól. A működés első három hetében az adományok összértéke megközelíti a négymillió forintot. A Szentendréért Közalapítvány mellett szervezetek, vállalkozások és magánszemélyek nagylelkű adakozásából működik sikeresen a rászorulók közösségi megsegítése. A veszélyhelyzet fennálltáig továbbra is várjuk az adományokat. Adakozni a Szentendréért Közalapítványon keresztül lehet utalással, vagy természetbeni adománnyal közvetlenül az Éléstárnak.
  • A Szentendrei Teátrum és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „zöld-együttműködésében” április 27-től különleges mesesorozat indul az éterben Hangos Hétfő címmel. A kedves, ismeretterjesztő online mesék a természet szeretetére és tiszteletére tanítanak. A mai Hangos Hétfő egy parlagi sas történetéről szól. A sas és az ember című mesét Aranyosi Ervin, Bodnár Katalin, Horváth Márton írta, felolvassa: Vasvári Csaba. A mesevideókat Benedek Veronika szerkesztésében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület YouTube csatornáján, az MME és a Szentendrei Teátrum Facebook-oldalán láthatjuk-hallhatjuk.
  • Száraz növényi hulladék kapott lángra vasárnap délután Szentendrén, a Szúnyog utcában. A növényi hulladék tüze átterjedt egy könnyűszerkezetes, tizenöt négyzetméteres garázsra, majd a nyolcvan négyzetméteres, könnyűszerkezetes családi házra is. A tűzoltók kiérkezésekor a garázs már teljes egészében égett. A tüzet a helyi és a leányfalui önkéntes, szentendrei és a fővárosi hivatásos tűzoltók oltották el, majd vizsgálták át a kiégett épületeket. A lakóház lakhatatlanná vált. (Forrás: Csámpai Attila, Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)
  • A különféle csalásoknak, átveréseknek bárki áldozatul eshet, de különösen sebezhető réteg az idősek csoportja. Elsősorban nekik szól a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Csalóakadémia című filmsorozata. A filmek szereplői – Gáspár Tibor és Jéger Zsombor – a mestert és tanítványát alakítják: a rafinált öreg róka az ifjú és ambiciózus, ám rutintalan segítőjét próbálja bevezetni a szakma rejtelmeibe. Mindeközben a nézők megismerhetik csalók leggyakoribb trükkjeit, végtelen kreativitását. A kisfilm megnyitható az alábbi linkről: https://bunmegelozes.blog.hu/2019/11/04/csaloakademia_igy_verik_at_az_idoseket_a_csalok. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya kéri, hogy bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget a 107 vagy 112-es segélyhívószámon!

További cikkeink a témában