Ugrás a tartalomhoz

Hétvégi programajánló – mozi otthonról

Nagyjából öt hete zártak be a mozik, színházak egyéb kultúrprogramok. Otthonra marad a televízió, a filmek letöltése, vagy az ún. video on demand rendszerek, amelyek úri néven a netflixet, a hbogo-t, és az egyéb, bármikor megnézhető online tartalmakat jelentik. De hol találhatunk magunknak ilyen tartalmakat?

A legtöbb hagyományos tévétársaság is feltölti már a műsorait a netre, a tv2, az RTL Klub, a közszolgálati tévé (Médiaklikk néven találhatóak meg) biztosan, bár van ahol regisztrációhoz kötik a megtekintéseket. Az on demand előnye, hogy nincs reklám, cserébe viszont fizetni kell a tartalomért.

A Netflixtől sokan tartanak, mondván, kevés a magyar szinkronos film, de ez egyrészt egyre inkább változik, másrészt felirattal rengeteg film elérhető. A szolgáltató 30 napos lehetőséget ad a tesztelésre, utána, ha nem mondjuk le a csomagot, automatikusan megterheli a bankkártyát. Viszont a lejárat előtt értesítést küld, hogy hamarosan vége az ingyenes időszaknak. Az előfizetési díjak attól függően változnak, hogy hány készüléken néznénk egyszerre, 2490-3990 ft/hó kínálnak előfizetést. Ezért annyi filmet és sorozatot nézhet bárki, amennyit nem szégyell. Ha magyarul néznéd a filmeket, érdemes a belépés után az audio in hungarian/ subtitles in hungarian keresést elindítani, és azonnal kiderül, mit érhető el a mi nyelvünkön.

Nem lesz ilyen probléma a HBOGO-val, itt ugyanis a tartalmak nagy része magyarul van, és az oldal is magyarul kommunikál. Ők egy heti ingyen tesztelést biztosítanak, utána 1890 forintért egyszerre két készüléken lehet nézni a több mint 200 sorozatot és 800 filmet, de akár öt eszközön is aktiválható az oldal.

Vannak akik szívesen néznek klasszikusokat. Szerencsére léteznek remek magyar filmek is, ezek közül a Nemzeti Filmintézet összesen 90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilmet tett közzé ingyenesen. Csak annyit írok, Égigérő fű, vagy Utazás a koponyám körül…

Ha közel áll hozzád a dokumentumfilmek világa, akkor a 298 ilyen film közül válogathatsz. Az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál honlapján a filmek témája, hosszúsága, a premier időpontja és a gyártó ország alapján lehet keresgélni. Magyarul két film érhető el, Szirmai Márton A süllyedő falu című alkotása, mely egy hátrányos helyzetű települést mutat be, illetve a Bolgárka, mely egy vak lány életébe enged bepillantást.

Akinek hiányzik a mozik hangulata – és kinek ne hiányozna? – azok kedvenc art mozijukba is beülhetnek. Április 21-től indult a Művész, Puskin, Toldi, Tabán, Kino filmszínházakban az élet. Virtuálisan.A virtuális gépházakban ugyanazok a mozigépészek dolgoznak, mint rendesen, és az online nézőterek bejáratánál is ugyanazok a jegyszedők várják a nézőket, akikkel a kedvenc mozijukban máskor is találkozni szoktak. A Távmozi vetítéseire váltott jegyekkel közvetlenül a budapesti művészmozik fennmaradását és a Budapest Film munkatársainak megélhetését segíthetik a váratlan mozinélküliség idején.” – írták magukról.

Maradva a magyar filmeknél, szintén egyedülálló módon, április 23-án debütált Hajdu Szabolcs új filmje a Vimeón. A Békeidő egy film-antológia, több, egymásba kapcsolódó történettel. Különböző emberi viszonyokban járja körül a dominancia és kiszolgáltatottság kérdését, képzelet és valóság határán, legyen szó párkapcsolatról, barátságról, szülő és gyerek, állam és polgár viszonyáról. A cselekmény egy éjszaka alatt zajlik, és több fő történetszálat ötvöz, melyek újabb történetek és karakterek felé ágaznak el: egy protestáns pap és családja közötti konfliktus; egy politikai aktivista nő tizenéves lányának kalandjai;egy középkorú színész és a felesége házassági válsága, valamint egy híres színházrendező és fiatal pártfogoltjának története – írja az alkotásról a film.hu.

A Mozinet más megközelítést alkalmazott. Az általa forgalmazott filmeket a vimeora rakták fel, és 1,99 dolláért ( kb. 600 ft) 24 órára kölcsönözhető ki a film. Minden film elérhető felirattal vagy szinkronosan egyaránt, jelenleg a választék 123 alkotás. A Napszálltától a Ruben Brand, a gyűjtőig sokszínű a kínálat.

Címlapkép: pexels.com

(zzs)

További cikkeink a témában