Ugrás a tartalomhoz

Heti sajtószemle – 2022. február 28.-március 6.

A megújulás jegyében indítottuk el új rovatunkat, hogy az is tisztában legyen vele, mi történt Szentendrén, aki nem követi napról napra a híreket. Hétről hétre igyekszünk összegyűjteni azokat az információkat, amik mindenkit érdekelhetnek.

Menekültek Szentendrén

Mind Szentendrére,  mind a szomszédos településekre megérkeztek a háború elől menekülő emberek. Pomázra öt napos kisbabával érkezett egy Ukrajnában tanuló nigériai pár, Horányban az I. kerületi önkormányzat nyitotta meg üdülőjét, jelenleg ott több mint 40 fő tartózkodik. Magánszemélyes és vállalkozások nyújtottak és nyújtanak segítséget az érkezőknek, elképesztő összefogás alakult ki napok alatt, aki tud, segít. Becslések szerint eddig 1,5 millió ember hagyta el Ukrajnát, ez a II. világháborút követő legnagyobb menekülthullám a világon. Beszámolók szerint korábban a határhoz közelebb élők érkeztek Magyararországra, de a háborús helyzet fokozódásával egyre többen menekülnek el az ország középső részéről is. Szentendrén az önkormányzat egy nyolcfős családot fogadott, akik másnap a rokonaikhoz távoztak.

Hét jelölt indul az országgyűlési-képviselő választáson

Február 25-én 16:00 órakor zárult le a jelölő-szervezetek számára adott listaállítási határidő. Azon szervezetek indulhattak el a választáson, akik legalább 71 körzetben állítottak jelölteket. Ez a Pest Megye 3-as számú választókerületében  A szavazólapon szereplő sorrendet a Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (OEVB) sorsolással döntötte el. 1. Pálmai Ferenc – a MUNKÁSPÁRT és az ISZOMM jelöltje
2. Dr. Vitályos Eszter – a FIDESZ – KDNP jelöltje
3. Polocsányi Béla – a Megoldás Mozgalom jelöltje
4. Kövesdi Miklós – a MAGYAR KÉTFARKÚ KUTYA PÁRT jelöltje
5. Tihanyi Csaba – a NORMÁLIS ÉLET PÁRTJA jelöltje
6. Pál Béla – a MI HAZÁNK MOZGALOM jelöltje
7. Buzinkay György – a DK – JOBBIK – LMP – MSZP – MOMENTUM – PÁRBESZÉD jelöltje

Polocsányi Béla  (Megoldás Mozgalom) jelölt nyilvántartásba vétele még nem jogerős.

Vitályos Eszternek adott igazat a Kúria

A Momentum mozgalommal szemben Vitályos Eszternek adott igazat a Kúria. A Momentum mozgalom azért fordult az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottsághoz, mert vélelmezte, hogy a PM3 körzetben egyéni képviselő-jelöltként induló államtitkár kampánytevékenységet végez egy szentendrei iskolában, ahol laptopokat adott át. Vitályos Esztert az OEVB elmarasztalta, pénzbüntetés kiszabását nem tartotta indokoltnak. Ezt a döntést változtatta meg a Nemzeti Választási Bizottság, és hagyta helyben a Kúria. Fellebezésnek helye nincs.

Tűz volt egy üzem pincéjében

Március 4-én délután az Anna utcába riasztották a tűzoltókat, ahol egy üzem pincéjében csaptak fel a lángok. Szentendre város hivatásos tűzoltói egy vízsugárral rövid időn belül eloltották a tüzet.

Újra kérhető a házhoz menő lomtalanítás

Február 14-e óta kérhető a házhoz menő lomtalanítás, az igényeket március 16-tól dolgozzák fel. A családi házzal rendelkező lakosok évente egy alkalommal kérhetik, lefeljebb 2 m3 mennyiséget szállítanak el a VSZ Zrt. munkatársai. Veszélyes hulladék, elektronikai eszközök, zöldhulladék, építési törmelék nem tehető ki.  Márciusban indul a zöldhulladék elszállítás. Az egyes körzetek időpontjairól itt tájékozódhat.

Támogatná a menekülteket? Itt teheti:

Szentendréért Közalapítvány számlaszámára (11742087-20073857 – IBAN szám: HU50 1174 2087 2007 3857 0000 0000) utalással támogathatják a hozzánk érkezőket. A közlemény rovatban kérjük feltüntetni: „Felajánlás az ukrajnai menekültek megsegítésére”.

A Szentendrén és környékén élők nem pénzbeli adományait a Dunakanyari Család-és Gyermekjóléti Intézmény (Szentendre, Szentlászlói út 89.) és a Szentendrei Kulturális Központ, Dunaparti Művelődési Ház, Barlang (Szentendre, Duna korzó 18.) fogadja. Az adományokat munkanapokon 8 és 16 óra között adhatják le. A Dunaparti Művelődési Házban (a Barlangban) március 5-én, szombaton is várják az adományokat 10 és 17 óra között.

Jelenleg az alábbiakra van leginkább szükség:

– tiszta takarók (mosva), polifoamok, hálózsákok, felfújható matracok, izolációs fóliák,

– tartósélelmiszerek, melyek magukban is elfogyaszthatók: konzerv, csokoládé, energiaszelet, müzliszelet, tápszer, bébiétel, gyümölcslé, termoszok,

– babaápolási szerek (pelenka, nedves törlőkendő, krém),

– kézfertőtlenítő, higiénés törlőkendő, tisztálkodási szerek,

– nem lejárt szavatossági idejű gyógyszerek, bontatlan csomagolásban gyógyászati kiegészítő eszközök (fásli, géz, ragtapasz, kötszer).

Címlapkép: Jason de Villa/Flickr

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.